Etusivu > Uutiset > 2017 > 09 > Kirjastossa luentosarja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

Kirjastossa luentosarja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

(12.09.2017 11:12 Marika Virtanen / päivitetty 12.09.2017 11:12)

Porin pääkirjasto juhlistaa 100-vuotiasta Suomea luentosarjalla, jossa keskitytään tavallisen ihmisen kokemuksiin historian eri vaiheissa.

12.9.2017 kello 18.00 Tutkija Pirita Frigren: Miehet rautaa, naiset puuta? 1800-luvun purjemerenkulku Porin kotisatamassa koettuna.

Porilaislähtöinen FT Pirita Frigren on väitöskirjassaan kuvannut merimiesten vaimojen elämää suomalaisissa länsirannikon satamakaupungeissa.
– Vastoin yleistä kuvaa rannalla kyynelehtivistä horisonttiin tähyilijöistä, merimiesten vaimot ja lesket olivat aktiivisia toimijoita kaupunkiyhteisössä. Laivanvarustus vaikutti monin tavoin naisten taloudelliseen ja sosiaaliseen asemaan aikana, jolloin naisten itsemääräämisoikeus oli muutoin rajattu ja jossa yksilöiden paikkaa yhteiskunnassa määrittivät syntyperä ja sukupuoli, toteaa Frigren.

24.10.2017 kelo 18.00 Dosentti Heidi Grönstrand: "From Finland with love". Suomalaisen kirjallisuuden uudet kielet ja valtasuhteet.

Kirjallisuudentutkija Heidi Grönstrand on tutkinut kieli- ja kulttuurirajoja kirjallisuudessa sekä niiden ylityksiä. Suomessa on aina ollut kirjailijoita, jotka ovat kirjoittaneet useammalla kielellä. Grönstrand pyrkii valottamaan monikielisen kirjallisuuden unohdettua menneisyyttä ja sen vaikutuksia nykyisyydelle.

21.11.2017 kello 18.00 Tutkija Marita Hietasaari: Uusi historiallinen romaani ja kertomuksiasodasta.

Kirjallisuudentutkija Marita Hietasaari on tutkinut historiallista romaania historian kuvaajana erityisesti viime sotien osalta. Historiallinen romaani on yksi monista menneisyyttä kuvaavista välineistä, jotka historiantutkimuksen ohella vaikuttavat ihmisten historiatietoisuuteen.

Luentosarjan kolme loppuvuoden esitystä pidetään Porin pääkirjaston Kokoustilassa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Luentosarja on saanut oikeuden käyttää Suomi100-tunnusta.Hakusana