Etusivu > Uutiset > 2017 > 10 > Porissa kunnallisveroprosentti entisellään

Porissa kunnallisveroprosentti entisellään

(11.10.2017 10:14 Salla Rajala / päivitetty 11.10.2017 10:14)

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen 11. lokakuuta esittelemä ensi vuoden talousarvioehdotus tähtää kahden miljoonan euron ylijäämäiseen tulokseen. Se ei sisällä esitystä kunnallisveron nostosta.

Kiinteistöveroissa yleinen kiinteistöveroprosentti nousee hallituksen esittämän lakimuutoksen seurauksena 1,03 prosenttiin. Lisäksi rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero nostettaisiin ylärajalle, eli kuuteen prosenttiin. Yleishyödylliset yhteisöt vapautettaisiin kiinteistöverosta kokonaan.

Investointien määrää on tarkoitus nostaa viime vuosien tasosta. Investointimenojen määrä on noin 45 miljoonaa euroa ja myyntitulojen arvioitu määrä on noin 6,8 miljoonaa euroa.

Suurimmat investoinnit kohdistuisivat liikenneväyliin, Länsi-Porin koulun peruskorjaukseen ja elinkeinoelämää tukeviin investointeihin.

Toiminnan ja investointien rahavirta on esityksen mukaan lievästi negatiivinen, noin 16 miljoonaa euroa. Lainanotolla siitä suunnitellaan katettavan korkeintaan 10,5 miljoonaa euroa.

Toimialojen määrärahojen kasvu on määritelty esityksessä maltilliseksi ja perustuu pääosin kaupunginhallituksen kesäkuussa vahvistamaan kehykseen. Ainoastaan sivistystoimialalle on ehdotuksessa tehty merkittävä 1,5 miljoonan euron lisäys. Se kohdentuisi kotihoidon tuen kuntalisään, perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehykseen sekä englanninkielisen lukiokoulutuksen käynnistämiseen ensi vaiheessa pakollisilla aineilla.

– Englanninkielistä lukiokoulutusta tarjoamalla mahdollistetaan täkäläisissä yrityksissä työskentelevien ulkomaalaisten perheiden asumisen kaupungissa myös lasten tultua lukioikään, Luukkonen sanoo.

Muut lisäykset ovat pienempiä perustuen aiemmin tehtyihin päätöksiin tai kertaluontoisiin eriin, joihin taloussuunnittelussa ei ole varauduttu. Uutena avauksena on maksuttoman joukkoliikenteen kokeilu viikolle 29.

– Pori Jazz ja SuomiAreena -viikon aikana kaupungin keskusta on perinteisesti ruuhkautunut autoliikenteestä. Kokeilulla tehdään kaupunkikeskustasta viihtyisämpi ja turvallisempi jalankulkijoille. Sen perusteella voidaan arvioida, tullaanko kokeilua mahdollisesti jatkamaan tai laajentamaan tulevina vuosina, Luukkonen toteaa.

Porin kaupunginhallitus aloittaa talousarvioehdotuksen käsittelyn tiistaina 17. lokakuuta.

Talousarvioehdotuksen suurimmat investointikohteet

Kaupunginhallituksen elinkeinoelämää tukevat investoinnit 2,1 M€

o Sisältää Yyterin kehittämisen (0,4 M€) ja VT2 Kaanaan risteyksen (0,4 M€)

Kiinteän omaisuuden ostot 1,5 M€. Katetaan kiinteän omaisuuden myyntituloilla.

Satakunnan Pelastuslaitoksen kalusto 1,4 M€. Katetaan kuntien maksuosuuksilla.

Konsernihallinnon ICT-investoinnit 1,2 M€

Liikenneväyliin 8,3 M€, josta 2,0 M€ asuntomessujen infrastruktuuriin

Muu toiminta ja erillishankkeet 3,7 M€, josta 1,5 M€ katuvalaistuksen saneeraukseen

Kaupunginsairaalan B3-siiven peruskorjaus SOTE-keskusta varten 1,2 M€

Länsi-Porin koulun peruskorjaus 5,6 M€

Ruosniemen koulun peruskorjaus 1,1 M€

Koivulan päiväkodin vanhan osan suunnittelu ja peruskorjaus 1,1 M€

Karhuhallin katon uusinta 1,2 M€

Kiinteistöjen kunnossapito 2,8 M€

Liikelaitosten investoinnit 4,3 M€Hakusana