Etusivu > Uutiset > 2017 > 11 > Ravitsemusohjaus lisäsi proteiinin saantia

Ravitsemusohjaus lisäsi proteiinin saantia

(08.11.2017 09:16 Mira Metsälä / päivitetty 08.11.2017 09:16)

Porin perusturvakeskuksessa on toteutettu vuosina 2016–2017 Terveyden edistämisen määrärahoista rahoitettu ravitsemustutkimus, jossa tutkittiin 65 vuotta täyttäneiden omaishoitajien sekä heidän yli 50-vuotiaiden hoidettavien ravitsemusta ja hyvinvointia. Yhtenä tavoitteena oli tutkia, voidaanko yksilöllisen, ennaltaehkäisyyn painottuvan, ravitsemusohjauksen avulla vaikuttaa tutkittavien ravintoaineiden saantiin. Tutkimuksen interventioryhmäläisille tarjottiinkin kotona annettavaa ravitsemusohjausta sekä mahdollisuuden osallistua ryhmämuotoiseen ravitsemusohjaukseen.

Yhtenä päätuloksena huomattiin, että noin 80 % omaishoitajista ja 90 % hoidettavista sai liian vähän proteiinia tutkimuksen alussa. Yksilöllisen ravitsemusohjauksen avulla ruokavalio muuttui kuitenkin proteiinipitoisemmaksi kaikilla tutkimuksen interventioryhmässä olevilla.

- Riittävä proteiininsaanti on ikääntyneille äärimmäisen tärkeää. Se ehkäisee lihaskatoa ja ylläpitää toiminta- ja vastustuskykyä. On tärkeää huomata, että ennaltaehkäisevän ravitsemusohjauksen avulla proteiininsaantia voidaan lisätä. Käytännössä se tarkoittaa pieniä muutoksia jokapäiväiseen ruokavalioon. Jokin proteiinilähde jokaisella aterialla on hyvä lähtökohta, kertoo ravitsemustieteen projektityöntekijä Susanna Kunvik

Lisäksi ravitsemusohjauksen vaikutus näkyi erityisen hyvin omaishoitaja-miehillä ja he ovatkin yksi tärkeä ryhmä ravitsemusohjaukselle.

- Myös aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että mies-omaishoitajat ovat hyvä kohderyhmä ravitsemusohjaukselle. Ehkä elämme vielä sitä aikaa, jolloin nainen on perinteisesti valmistanut ruoat kotona. Kun se ei ole enää mahdollista, miehelle tulee vastaan kodin ruokatalouden hoito. Osa tarvitsee siinä enemmän tukea, selittää Kunvik

Omaishoitajan saaman ravitsemusohjauksen avulla voitiin lisätä myös hoidettavien proteiinin saantia. Omaishoitaja vastaa yleensä myös kodin ruoanlaitosta, jolloin omaishoitajan ravitsemustietämys vaikuttaa myös hoidettavan ravitsemukseen. Hankkeen myötä uusien omaishoitajien valmennuksiin onkin lisätty ravitsemusosuus, jossa käydään läpi muun muassa riittävän proteiinin saannin tärkeyttä.


Hakusana