Suureläinten hoito
Suureläinten sairauden- ja terveydenhoitoa tarjoavat yhteistoiminta-alueella kunnalliset eläinlääkärit. Suureläinten hoito tapahtuu eläimen pitopaikassa. Kiireettömissä asioissa ajanvaraus eläinlääkärille tapahtuu soittamalla eläinlääkärin numeroon arkisin puhelinaikana klo 8-9.
- Pori: Eläinlääkärit Lotta Alanne puh. 044 701 8949 ja
Ville Vilpas puh. 044 701 3350 - Eurajoki: Eläinlääkäri Sirpa Varajärvi puh. 044 707 2451
- Ulvila: Eläinlääkäri Tuomas Lahtinen (pien- ja suureläimet) puh. 044 701 9117
- Harjavalta: Eläinlääkäri Bela Arosalo puh. 044 701 1394
Varatkaa eläinlääkärille tallissa tai eläinsuojassa puhdistettavissa oleva taso, johon voidaan laittaa lääkelaukku ja hoitovälineet. Lisäksi eläinlääkärillä tulisi olla mahdollisuus käsien- ja välineiden pesuun lämpimällä vedellä ja puhdas pyyhe kuivaamiseen. Jos tilalla on tautisulku, niin varatkaa myös suojahaalarit sekä saappaat eläinlääkärille. Lisäksi eläinlääkärin pitäisi pystyä puhdistamaan juoksevalla vedellä omat saappaansa lähtiessään.
Yhteistyöstä kiittäen!
Porin alueen kaupungineläinlääkärit 🌻
Päivystys
Kiireellisissä suureläinten sairastapauksissa päivystävän eläinlääkärin tavoittaa numerosta 0600 17011.
Päivystyksessä työskentelee yksi eläinlääkäri kerrallaan. Mikäli päivystävä eläinlääkäri ei pysty vastaamaan puheluun, tulee vastaajaan jättää soittopyyntö, jossa kerrotaan oma nimi, puhelinnumero sekä asia.
Ajankohtaista
Porin yhteistoiminta-alueella on tavattu hevosten suolistotulehdusta aiheuttavaa koronavirusta (Equine Enteric Coronavirus). Virus ei tartu eläimestä ihmiseen.
Virus aiheuttaa noin 10-15 %:lle hevosista kuumetta, ripulia ja ähkyoireita/suolistokipuja. Noin 7 %:lle voi tulla vakavia taudinoireita, kuten shokki ja elinvaurioita, neurologisia oireita ja eläin voi menehtyä. Suurimmalla osalla hevosista tauti on lievä ja osalle ei tule oireita ollenkaan. Tauti puhkeaa noin 2-3 päivän sisällä tartunnasta ja leviää etupäässä ulosteiden välityksellä, mutta myös pisaratartunta on mahdollinen. Taudin oireet kestävät yleensä viikon ajan ja hevonen erittää virusta noin 3 viikkoa (joissakin tapauksissa jopa 3 kuukautta). Hoitona annetaan kipulääkkeitä, nesteytystä sekä mahan limakalvojen suoja-aineita. Näyte taudin toteamiseksi otetaan tuoreesta ulosteesta 3 pv taudin puhkeamisesta ja lähetetään Ruokavirastoon virologian osastolle.
Lieväoireiset hevoset voidaan hoitaa tallissa paikan päällä, mutta vakavammista oireista kärsivät hevoset pitää hoitaa klinikalla.
Mikäli tallissanne esiintyy hevosilla kuumetta ja epätavallisia ähkyoireita ja/tai ripulia, laittakaa talli karanteeniin siten, että sinne ei tule eikä sieltä lähde hevosia, eikä sieltä mennä kilpailuihin tai treeneihin muihin talleihin. Vaihtakaa vaatteet ja jalkineet talliin mennessänne ja pitäkää huoli hygieniasta. Varatkaa mahdollisuus jalkineiden pesuun ja käsien pesuun tallissa tarvittaessa.
Hinnat
Eläinlääkärikäynnin hinta potilaan luona määräytyy kunnaneläinlääkäritaksan mukaan ja koostuu matkakuluista, käyntimaksusta, toimenpidemaksusta sekä lääke- ja tarvikekuluista. Päivystysaikana käynti- ja toimenpidemaksut ovat 50-100 % virka-ajan maksuja korkeammat.
Päivystysnumeron hinnat:
Arkisin (ma-pe) klo 8-16
paikallisverkko/matkapuhelinmaksu (pvm/mpm)
Arkisin (ma-pe) klo 16–22
1,98 eur/min + pvm/mpm
Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 8–22
1,98 eur/min + pvm/mpm
Joka päivä klo 22-08
4,01 eur/min + pvm/mpm