Pitoisuusylitykset
PORIN JA HARJAVALLAN MITTAUSVERKOT
12.1.2025 PORI PAANAKEDONKATU
Porin Paanakedonkadun mittausasemalla mitattiin eilen 12.1.2025 korkeita hiukkaspitoisuuksia. Pienhiukkasten (PM2.5) pitoisuuksien vuorokausikeskiarvo oli 27 µg/m3. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono tai erittäin huono klo 19-02 välisen ajan.
Pienhiukkasten vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Ylitys oli ensimmäinen vuonna 2025. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti, eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Ylitys johtui pääasiassa katupölystä, jonka leijumista lisää vilkas liikenne sekä kuiva ja heikkotuulinen pakkassää. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottunee jo maanantain aikana sään voimakkaan lauhtumisen myötä.
21.12.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Porin Paanakedonkadun mittausasemalla mitattiin eilen 21.12.2024 korkeita hiukkaspitoisuuksia. Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus oli 65 µg/m3 ja pienhiukkasten (PM2.5) 23 µg/m3. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono tai erittäin huono klo 11-22 välisen ajan.
Hengitettävien hiukkasten raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys oli kuluvan vuoden 13:s, kun sallittu määrä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Pienhiukkasten vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Ylitys oli 21:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti, eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Edellä mainitut ylitykset johtuivat pääasiassa katupölystä, jonka leijumista vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottui jo lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana sään lauhtumisen ja sateiden myötä.
4.12.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Porin Paanakedonkadun mittausasemalla mitattiin eilen 4.12.2024 korkeita hiukkaspitoisuuksia. Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus oli 152 µg/m3 ja pienhiukkasten (PM2.5) 30 µg/m3. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 7-11, 17-18 ja 19-21 välisinä aikoina.
Hengitettävien hiukkasten raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys oli kuluvan vuoden 12:s, kun sallittu määrä on 35 kertaa kalenterivuodessa. Pienhiukkasten vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Ylitys oli 20:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti, eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Edellä mainitut ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia, mutta myös hiekotussepeliä, autojen renkaista ja jarruista sekä pakokaasuista peräisin olevia hiukkasia. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista.
Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottui jo 5.12.2024 aamun aikana sään lauhtumisen ja kohonneen ilmankosteuden myötä.
10.9.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla 10.9.2024. Mitattu vuorokausipitoisuus oli 18 µg/m3 ja ylitys oli 19:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti, eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylityksen syynä oli edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä mitattiin viime viikon sekä kuluvan viikon alussa monella ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
Pienhiukkaspitoisuudet laskivat tavanomaiselle tasolle vielä eilisen illan aikana alkaneen sateen myötä.
9.9.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuudet ylittivät Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan ja Pirkkalan mittausasemilla 9.9.2024. Mitatut vuorokausipitoisuudet olivat Paanakedonkatu 25 µg/m3, Kaleva ja Pirkkala 22 µg/m3. Ylitykset olivat 18:s (Paanaketo), seitsemäs (Kaleva) ja kahdeksas (Pirkkala) vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylitysten syynä oli edelleen pääasiassa kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen ja pienhiukkasten vuorokausipitoisuuksien ylityksiä onkin mitattu viime päivinä usealla ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
Tilanne helpottuu vielä kuluvan päivän aikana ennustetun sateen myötä.
8.9.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla 8.9.2024. Mitattu vuorokausipitoisuus oli 16 µg/m3 ja ylitys oli 17:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti, eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylityksen syynä oli edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä mitattiin viime viikon aikana monella ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
6.9.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun mittausasemalla 6.9.2024. Mitattu vuorokausipitoisuus oli 19 µg/m3 ja ylitys oli 16:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti, eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylityksen syynä oli edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on kuluneen viikon aikana mitattu monella ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
5.9.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuudet ylittivät Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan ja Pirkkalan mittausasemilla 5.9.2024. Mitatut vuorokausipitoisuudet olivat Paanakedonkatu 21 µg/m3, Kaleva ja Pirkkala 16 µg/m3. Ylitykset olivat 15:s (Paanaketo), kuudes (Kaleva) ja seitsemäs (Pirkkala) vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylitysten syynä oli kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen ja pienhiukkasten vuorokausipitoisuuksien ylityksiä mitattiinkin 5.9.2024 usealla ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
1.6.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuudet ylittivät jälleen Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan ja Pirkkalan mittausasemilla 1.6.2024. Mitatut vuorokausipitoisuudet olivat Paanakedonkatu 21 µg/m3, Kaleva 17 µg/m3 ja Pirkkala 20 µg/m3. Ylitykset olivat 14:s (Paanaketo), viides (Kaleva) ja kuudes (Pirkkala) vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylitysten syinä olivat edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on kuluneen viikon aikana mitattu monella ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
31.5.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuudet ylittivät jälleen Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) Porin Paanakedonkadun sekä Harjavallan Kalevan ja Pirkkalan mittausasemilla 31.5.2024. Mitatut vuorokausipitoisuudet olivat Paanakedonkatu 24 µg/m3, Kaleva 17 µg/m3 ja Pirkkala 16 µg/m3. Ylitykset olivat 13:s (Paanaketo), neljäs (Kaleva) ja viides (Pirkkala) vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylitysten syinä olivat edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on kuluneen viikon aikana mitattu monella ilmanlaadun mittausasemalla eri puolilla Suomea.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
30.5.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Porin Paanakedonkadun mittausasemalla pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3), mitattu vuorokausikeskiarvo oli 20 µg/m3. Ylitys oli 12:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylityksen syynä on edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on kuluneen viikon aikana mitattu usealla Etelä-Suomen ilmanlaadun mittausasemalla.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
29.5.2024 PORI PAANAKEDONKATU
Porin Paanakedonkadun mittausasemalla pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3), mitattu vuorokausikeskiarvo oli 17 µg/m3. Ylitys oli 11:s vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ylityksen syynä on edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on viimeisen viiden päivän aikana mitattu usealla Etelä-Suomen ilmanlaadun mittausasemalla.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
27.5.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Porin ja Harjavallan mittausasemilla pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Paanakedonkadulla pitoisuus oli 22 µg/m3, Kalevassa 19 µg/m3 ja Pirkkalassa 20 µg/m3. Ylitysten syynä on edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on viimeisen kolmen päivän aikana mitattu usealla Etelä-Suomen ilmanlaadun mittausasemalla.
Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet voivat aiheuttaa mm. silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
26.5.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Porin ja Harjavallan mittausasemilla pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Paanakedonkadulla pitoisuus oli 25 µg/m3, Kalevassa 20 µg/m3 ja Pirkkalassa 23 µg/m3. Ylitysten syynä on edelleen pääosin kaukokulkeuman aiheuttama pitoisuuksien kohoaminen. Ylityksiä on mitattu kahtena edellisenä päivänä usealla Etelä-Suomen ilmanlaadun mittausasemalla.
25.5.2024 PORI PAANAKEDONKATU SEKÄ HARJAVALTA KALEVA JA PIRKKALA
Pääosin kaukokulkeuman vuoksi Porin ja Harjavallan mittausasemilla pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Paanakedonkadulla pitoisuus oli 30 µg/m3, Kalevassa 16 µg/m3 ja Pirkkalassa 21 µg/m3.
9.4.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölyä on edelleen ilmassa. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 9.4.2024 kuluvan vuoden 11:s hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 51 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 22-24 välisenä aikana.
Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottui jo 10.4. aamuyön tunteina kosteamman sään myötä. Katujen puhdistustöiden jatkuessa tilanne paranee huhtikuun edetessä.
4.4.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölyä on edelleen ilmassa. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 4.4.2024 kuluvan vuoden kymmenes hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 59 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 8-13 välisenä aikana.
Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Sääennusteen mukaan loppuviikolle ennustetaan sateita, mikä osaltaan vähentää pölyämistä.
3.4.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 3.4.2024 kuluvan vuoden yhdeksäs hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 58 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 10-17 välisenä aikana.
Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
28.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölyä on edelleen ilmassa. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 28.3.2024 kuluvan vuoden kahdeksas hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 72 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono klo 11-21 välisenä aikana.
Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottui ainakin väliaikaisesti yöllä sataneen alkaneen sateen myötä.
26.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölyä on edelleen runsaasti ilmassa. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 26.3.2024 kuluvan vuoden seitsemäs hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 135 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 11-12 sekä klo 18-22 välisinä aikoina.
Katupölyn takia myös pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) eilen 26.3.2024 Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli 21 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli niin ikään seitsemäs vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottui ainakin väliaikaisesti yöllä sataneen märän ohuen lumikerroksen myötä. Sääennusteen mukaan loppuviikolle ennustetaan sateita, mikä osaltaan vähentää pölyämistä.
25.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölykausi jatkui parin viikon tauon jälkeen, kun Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 25.3.2024 kuluvan vuoden kuudes hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 56 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 12-13 välisenä aikana.
Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottunee ainakin tilapäisesti huomiseksi ennustetun sateen myötä. Lisäksi lauhtuvan säätyypin myötä katujen puhdistuksia saadaan tehtyä suunnitellusti.
18.3.2024 HARJAVALTA, PIRKKALA
Harjavallan Pirkkalan mittausasemalla mitattiin 18.3.2024 hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 67 µg/m3. Lisäksi myös pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Vuorokausikeskiarvo oli 16 µg/m3. Molempien arvojen ylitykset olivat Pirkkalan mittausasemalla ensimmäiset vuonna 2024. Sallittu ylitysmäärä hengitettävien hiukkasten osalta on 35 kertaa kalenterivuodessa. Pienhiukkasten osalta WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 15-16 ja klo 18-20.
Ylitykset johtuivat lähistöllä suoritettavista maalämpökaivoporauksista, mikä saattaa aiheuttaa pölyhaittaa myös lähipäivinä.
13.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölykausi jatkui edelleen, kun Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 13.3.2024 kuluvan vuoden viides hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 66 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna huono lähes koko aamupäivän.
Katupölyn takia myös pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) eilen 13.3.2024 Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli 19 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kuudes vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottui jo iltapäivän aikana alkaneen sateen myötä.
12.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölykausi jatkuu. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 12.3.2024 kuluvan vuoden neljäs hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 101 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 21-23 välisen ajan.
Katupölyn takia myös pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) eilen 12.3.2024 Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli 22 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli viides vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Tilanne helpottunee loppuviikolle ennustettujen sateiden myötä.
11.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölykausi jatkuu edelleen. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 11.3.2024 kuluvan vuoden kolmas hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 130 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 07-10 ja klo 19-22 välisen ajan.
Katupölyn takia myös pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) eilen 11.3.2024 Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli 26 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli neljäs vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Säätyypin ennustetaan pysyvän ainakin huomisen ajan samankaltaisena eli katupöly heikentänee edelleen ilmanlaatua, mutta loppuviikolle ennustettujen sateiden myötä tilanne helpottunee ainakin hetkellisesti.
10.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Katupölykausi jatkuu pakkasten kuivaamien katujen myötä. Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin eilen 10.3.2024 kuluvan vuoden toinen hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 107 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 03-05 välisen ajan.
Katupölyn takia myös pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) eilen 10.3.2024 Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli 18 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli kolmas vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa.
Ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu melko samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly saattaa heikentää edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä.
9.3.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Porissa katupölykausi alkoi 9.3.2024, kun Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin kuluvan vuoden ensimmäinen hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotason lukuarvon (50 mikrogrammaa kuutiossa, µg/m3) ylitys. Vuorokausikeskiarvo oli 74 µg/m3. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono klo 23-24 välisen ajan.
Ylitys johtui katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Lisäksi vilkas liikenne ja kuiva, heikkotuulinen pakkassää lisäävät entisestään pölyn leijumista. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.
Sääennusteen mukaan säätyyppi jatkuu melko samanlaisena lähipäivien ajan, joten katupöly saattaa heikentää edelleen ilmanlaatua myös tulevina päivinä.
16.1.2024 HARJAVALTA, KALEVA
Harjavallan Kalevan ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin tiistaina 16.1.2024 klo 9-10 rikkidioksidin (SO2) tuntiraja-arvon lukuarvon 350 µg/m3 (mikrogrammaa kuutiossa) ylitys. Mitattu tuntikeskiarvo oli 363 µg/m3. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksin mukaan hetkellisesti erittäin huono. Raja-arvon lukuarvon ylitys oli Kalevassa vuoden 2024 ensimmäinen. Ylityskertoja sallitaan 24 kpl/kalenterivuosi.
Ylitys johtui Boliden Harjavalta Oy:n toiminnoista, joista vapautui ulkoilmaan hetkellisesti rikkidioksidipitoista kaasua. Häiriön kesto oli lyhytaikainen ja ilmanlaatu palautui tyydyttäväksi jo klo 10 jälkeen. Hengitystiesairauksista kärsiville kohonnut ulkoilman rikkidioksidipitoisuus saattaa aiheuttaa yskää, hengenahdistusta ja keuhkoputkien supistumista.
7.1.2024 PORI, PAANAKEDONKATU
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) eilen 7.1.2024 Porin Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli 17 µg/m3. Suositusohjearvotason ylitys oli Paanakedonkadulla toinen vuonna 2024. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Samana päivänä mitattiin laajalti Etelä- ja Keski-Suomessa kohonneita pienhiukkaspitoisuuksia. Ylitysten syynä oli tyynen pakkaskauden jälkeen yltyvien tuulten sekoittamien ilmamassojen liikkuminen. Pääosa pakkaskauden pienhiukkaspitoisuuksista muodostuu liikenteen sekä puun pienpolton päästöistä.
Astmaatikot sekä yleensä iäkkäät sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat saada korkeiden pienhiukkaspitoisuuksien takia hengitystie- ja sydänoireita. Myös terveet voivat kokea silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta. Pienhiukkaspitoisuudet laskivat normaalille tasolle vielä saman illan aikana.
31.12.2023 – 1.1.2024 HARJAVALTA, PIRKKALA JA PORI, PAANAKEDONKATU
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3) 31.12.2023 Harjavallan Pirkkalan mittausasemalla ja 1.1.2024 Porin Paanakedonkadun mittausasemalla. Vuorokausikeskiarvo oli Pirkkalassa 16 µg/m3 ja Paanakedonkadulla 24 µg/m3 . Suositusohjearvotason ylitys oli Pirkkalassa toinen vuonna 2023 ja Paanakedonkadulla vuoden 2024 ensimmäinen. Vuonna 2023 Paanakedonkadulla oli yhteensä kolmetoista suositusohjearvon ylitystä. WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99 -prosenttisesti eli sallitaan 3 ylityskertaa kalenterivuodessa. Vuodenvaihteen ylitysten syynä oli ilotulitusten aiheuttama lyhytaikainen pienhiukkaspitoisuuksien nousu, joka tasaantui jo varhaiseen aamuun mennessä molemmalla em. mittausasemalla.
Astmaatikot sekä yleensä iäkkäät sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat saada korkeiden pienhiukkaspitoisuuksien takia hengitystie- ja sydänoireita. Myös terveet voivat kokea silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.