Osallistu ja vaikuta
Jokainen porilainen on kaupunkinsa asiantuntija. Siksi haluamme kuulla juuri sinun mielipiteesi tai ideasi, olit sitten aktiivinen vaikuttaja tai satunnainen palautteen antaja.
Osallistu ja vaikuta sinulle sopivalla tavalla. Voit esimerkiksi vastata kyselyihin, osallistua tilaisuuksiin tai jättää kehitysideoita. Juuri nyt ajankohtaiset osallistumisen mahdollisuudet löydät tämän sivun alalaidasta ajankohtaisista uutisista. Pysyvät vaikuttamismahdollisuudet on listattu niiden yläpuolelle.
Tulossa: kaupunginjohtajan kyselytunti
Huom! Sytyket-lehteen oli eksynyt virheellinen päivämäärä ja kellonaika. Kaupunginjohtajan kyselytunti pidetään torstaina 23.1.2025 klo 17-18.30.
Tilaisuutta voi seurata pääkirjastolla paikan päällä tai Porin kaupungin YouTube-kanavalla suoratoistona.
Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia:
-
Kehitysehdotuksia, kiitoksia ja kysymyksiä voi lähettää palautelomakkeilla. Käytössä on myös karttapohjainen palaute.
-
Kaupungilla on vuosittain eri teemoista lukuisia kyselyjä, joihin toivotaan vastauksia asukkailta. Ajankohtaiset kyselyt löydät sivun alalaidan uutisvirrasta. Sivulla näkyy uusimmat uutiset. Kaikki osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyvä uutiset näet klikkaamalla mustaa painiketta uutisten alla.
-
Kunnan jäsenillä (asukas, yhteisö jne.) on kuntalain mukaan oikeus tehdä aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite.fi-palvelussa voi myös kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.
>> Lue lisää kuntalaisaloitteista -
Jokainen 18 vuotta täyttänyt voi äänestää tai asettua ehdolle vaaleissa. Oman kaupungin asioihin vaikuttamiseksi tärkeimmät vaalit ovat kuntavaalit, mutta äänioikeuttaan kannattaa ehdottomasti käyttää jokaisissa vaaleissa: kaikkien päätöksentekotahojen tekemät päätökset vaikuttavat omaan kotikuntaan ja jokaisen arkeen.
>> Lue lisää vaaleista -
Kaupungin ajankohtaisista asioista saat tietoa mm. seuraamalla kaupungin uutisia tai some-kanavia, kuten Facebookia ja Instagramia. Päätöksenteossa olevia asioita voit seurata myös mm. seuraamalla kaupunginvaltuuston kokouksia etäyhteydellä tai paikan päällä sekä tutustumalla toimielinten esityslistoihin ja pöytäkirjoihin.
Kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla puolestaan julkaistaan virallisia kuulutuksia. Ne tarkoittavat asukkaille tiedoksi saatettavia päätöksiä ja ilmoituksia tai esimerkiksi nähtävillä olevia kaavamuutoksia.
-
Tutustu vireillä oleviin kaavoihin ja vaikuta kaavaluonnoksiin niiden nähtävilläoloaikana.
>> Lue lisää kaupunkisuunnittelun sivuilta -
Voit ottaa yhteyttä vaaleilla valittuihin luottamushenkilöihin, kuten kaupunginvaltuuston tai lautakuntien jäseniin. Lisäksi voit ottaa yhteyttä nuorisovaltuustoon, vammaisneuvostoon, vanhusneuvostoon tai rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan. Kaupungin viranhaltijoiden yhteystiedot löydät puhelinluettelosta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.
-
Hyvinvointiraha on osallistuvaa budjetointia, jossa kaupunkilaiset ehdottavat, suunnittelevat ja toteuttavat hyvinvoinnin edistämistä porilaisille.
>> Lue lisää -
Porissa lasten ja nuorten vaikuttamiseen, osallisuuteen ja kuulemiseen liittyviä asioita kehitetään ”Vaikuttamisen polku” -nimikkeen alla. Vaikuttamisen polku on toimintamalli, jossa porilaiset lapset ja nuoret voivat vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon mm. alueparlamenttien, nuorisovaltuuston ja koulukohtaisen työskentelyn kautta. Vuosittain järjestetään myös lasten ja nuorten kyselytunti päättäjille.
>> Lue lisää vaikuttamisen polustaLiity mukaan nuorisovaltuustoon! Nuorisovaltuusto (Nuva) tekee aktiivisesti vaikuttamistyötä edustamalla kaikkia porilaisia nuoria ja järjestämällä erilaisia tapahtumia. Nuvan jäseneksi voi päästä kuka tahansa 13–20-vuotias vaikuttamisesta kiinnostunut porilainen tai Porissa opiskeleva nuori.
>> Lue lisää nuorisovaltuustostaKuntalaisaloite on yksi suoran vaikuttamisen väline. Kuntalaisaloitteen voi tehdä myös alle 18-vuotias.
>> Lue lisää kuntalaisaloitteestaVaalien yhteydessä porilaiset lapset pääsevät äänestämään lasten vaaleissa.
>> Lue lisää lasten vaaleistaOhjaamo on alle 30-vuotiaille suunnattu, yhden luukun periaatteella toimiva palvelupiste. Meiltä saat ohjausta ja neuvontaa muun muassa työhön ja työllistymisen tukemiseen, urasuunnitteluun, kouluttautumiseen, arkeen ja elämäntaitoihin, harrastuksiin ja terveyteen liittyen.
>> Lue lisää Ohjaamosta -
Lasten vaalissa oikean äänestyspaikan yhteydessä on omatoiminen lasten vaalipiste, jossa lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella lasten omista ehdokkaista. Lapsi saa täyttää äänestyslipukkeen ja tiputtaa sen lasten vaaliuurnaan.
>> Lue lisää lasten vaaleista -
Kaupungilla on asiakasraateja, joissa palvelujen käyttäjät pääsevät vaikuttamaan palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen.
Kansalaisopiston asiakasraati
Kansalaisopiston asiakasraati on aloittanut toimintansa vuonna 2024. Raadin tarkoituksena on antaa kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa opiston toimintaan.
>> Lisätietoja kansalaisopiston asiakasraadista
Varhaiskasvatuksen asiakasraati
Varhaiskasvatuksen asiakasraati koostuu Porin varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhemmista ja huoltajista. Asiakasraadin jäsenet pääsevät keskustelemaan kaupungin varhaiskasvatukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista sekä osallistumaan ja ottamaan kantaa valmisteilla oleviin asioihin.
Tavoitteena on kokoontua 2–3 kertaa vuodessa. Kokoontumiset ovat lähikokouksia, jotka pidetään aina jossakin Porin päiväkodeista.
Asiakasraatiin kuuluu noin 20 jäsentä. Uusia jäseniä haetaan aina, kun paikkoja vapautuu. Tieto asiakasraadin jäsenten hausta lähetetään varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille.
Satakunnan Museon ystävät ry
Satakunnan Museon ystävät ry toimii tiiviissä yhteistyössä museoiden kanssa ja tarjoaa osaltaan mahdollisuuksia osallistua museotoimintaan ja sen kehittämiseen yhteistyössä.
-
Kaupunki ja muut toimijat järjestävät paljon tapahtumia ja harrastuksia Porissa. Tutustu tarjontaan tapahtumakalenterissa, jonne voit ilmoittaa myös oman tapahtumasi tai harrastuksesi!
-
Liikunta- ja oppimiskeskus Itätuulessa toimii Yhteisötila Salonki. Salongissa on tarjolla monipuolista ja erilaista toimintaa eri-ikäisille ihmiselle ja eri teemojen ympärillä. Ohjelmaa järjestävät kulttuuri-, kirjasto- ja nuorisopalvelut, Itätuulen koulu sekä eri yhdistykset. Tilaa vois myös vuokrata omaan käyttöön.
>> Lue lisää Yhteisötila Salongista ja tutustu ohjelmaanYhteisöllistä ruokailua järjestetään muutamassa paikassa eri puolilla Poria. Yhteisöllinen ruokailu on kaikille avoin ja maksuton ruokailu koulujen ylijäämäruoalla.
>> Lue lisää yhteisöllisestä ruokailustaTGT-yhteisötila Käviksellä tarjoaa ikkunapaikan kaupunkilaisten ideoille keskellä keskustaa
>> Lue lisää TGT-yhteisötilastaKauppakeskus Isokarhun alakerrassa sijaitseva Kaupunkiolohuone tarjoaa avoimen sosiaalisen tilan ajanviettoon ja kulttuuritapahtumille.
>> Lue lisää kaupunkiolohuoneesta Facebookista tai Instagramista -
Poris on Porin kaupungin osallistava pop-up-tila tai -tapahtuma, joka voi ilmestyä minnepäin tahansa Porissa ja siellä voidaan käsitellä erilaisia ajankohtaisia aiheita asukkaiden kanssa.
Kaupunkifoorumi puolestaan on tapahtuma, jolla halutaan aktivoida porilaisia keskustan kehittämiseen. Kaupunkifoorumi-tapahtumia saattaa ilmestyä eri ajankohtina, erilaisilla teemoilla ja vaihteleviin paikkoihin. Niitä voi järjestää mikä tahansa taho, jolle tämä kaupunki on merkityksellinen.
-
Porin kaupungin osallisuustyön keskeisimpänä työkaluna on yhdessä asukkaiden kanssa luotu osallisuus- ja vuorovaikutusmalli.
>> Lue lisää Porin osallisuustyöstä -
Kurkista Porin eri alueiden omille sivuille, joista löydät tietoa alueesta ja voit lukea ajankohtaisia uutisia.
-
Porin kaupunki on vastannut alueella toimivien yhdistysten toiveeseen edistää entisestään vuoropuhelua ja yhteistyötä kaupungin kanssa. Kaupungilla toimii yhdistysyhteyshenkilö, jonka johdolla yhteistyötä kehitetään yhdessä yhdistysten kanssa. Lue lisää yhdistysten sivulta.
Yhdistysten sivulle on koottu yhdistyksiä koskevia asioita. Yhdistykset voivat mm. hakea kaupungilta avustuksia toimintaansa ja tilata uutiskirjeen yhdistyksiä koskevista asioista. Sivulta löytyy myös vinkkejä tapahtumien järjestämisestä ja kaupungilta vuokrattavista tiloista.
-
Tärkeä osa onnistunutta osallisuutta on se, että kaupunki viestii toiminnastaan kuntalaisille. Vaivattomin tapa saada tietoa kaupungin asioista, on ottaa kaupungin sometilit seurantaan. Niitä onkin aika liuta, joista voit valita itseäsi kiinnostavat: Porin kaupunki somessa – Porin kaupunki