Toiminta-avustukset liikuntaan

Liikunnan toiminta-avustukseen kuuluu kolme avustusta, joita voi hakea kaikkia yhdessä tai vain osaa niistä. Nämä kolme avustusta ovat:

  • Toiminta-avustus liikuntaan
  • Toiminta-avustuksen osa tilavuokaran tai tilan käytöstä aiheutuviin kustannuksiin
  • Toiminta-avustuksen osuus liikunnan kehittämiseen

Toiminta-avustusta voivat hakea rekisteröidyt yhdistykset, jotka ovat toimineet vähintään yhden kalenterivuoden ennen avustuksen hakua.

  • Toiminta-avustusta myönnetään lapsille ja nuorille järjestetyn liikuntatoiminnan perusteella. Avustamisen keskeisimpinä perusteina ovat toiminnan määrä, laatu, alueellinen merkitys sekä toiminnan omarahoitusosuus. Sukupuolten välisen yhdenvertaisuuden toteutumisen voidaan katsoa vaikuttavan myönnettävän avustuksen määrään kasvattavasti. Avustettavan toiminnan tulee edistää myös Porin kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

    Toiminta ilmoitetaan aina päättyneeltä kalenterivuodelta hakemuslomakkeen mukaan. Nuorten toiminnaksi lasketaan pääsääntöisesti toiminta nuorten sarjoissa kunkin lajin sarjaluokituksen mukaan.

    Yhdistyksellä tulee olla avustuksen lisäksi myös muuta rahoitusta. Hakemuksessa ilmoitetaan arvio avustettavan toiminnan bruttokustannuksista ja avustuksen määrää arvioidaan suhteessa avustettavan toiminnan hyväksyttyihin kustannuksiin.

    Myönnetty toiminta-avustus on käytettävä lasten ja nuorten toimintaan. Avustusta hakevan urheiluseuran, jonka jäsenet ja toimijat ovat sekä lapsia että nuoria, mutta myös aikuisia, on järjestettävä kirjanpitonsa niin, että nuorisotoiminnan menot voidaan siitä vaikeuksitta todeta.

    Yhdistyksen hallituksen tulee pitää yhdistyksen jäsenistä luetteloa. Avustushakemuksessa annettavien jäsenmäärätietojen tulee perustua jäsenluetteloon hakulomakkeen ohjeen mukaisesti. Järjestön ilmoittamissa toimintaluvuissa, kuten tapahtumissa voi olla mukana myös muita kuin yhdistyksen jäseniä.

  • Toiminta-avustuksen yhteydessä voi hakea avustusta myös vuokraan tai tilan käytöstä aiheutuviin kustannuksiin. Avustus on tarkoitettu yhdistyksille, jotka ylläpitävät kustannuksellaan joko omistamaansa tai hallitsemaansa liikuntapaikkaa. Suunnistuskarttojen valmistus ja kiintorastistojen ylläpito kuuluvat avustuksen piiriin. Avustusta myönnetään kyseisen tilan käyttökustannuksiin. Avustuksen perusteena ovat tilan käyttökustannukset sekä se, missä määrin tila palvelee porilaisten liikuntaharrastusta.

    Arvioidessaan, myönnetäänkö anottuun kohteeseen avustusta, lautakunta arvioi mm. seuraavia seikkoja:

    • Onko tila tai paikka luonteeltaan sellainen, että kaupunki ylläpitäisi palvelua, ellei yhdistys sitä tekisi.
    • Onko kaupungilla tiloja, joita lautakunnan käsityksen mukaan voisi käyttää anotun tilan / paikan sijasta.

    Avustusta ei myönnetä niihin vuokriin, joita yhdistykset käyttämistään liikunta- tai muista tiloista maksavat Porin kaupungille. Avustusta ei myöskään myönnetä pääomakuluihin tai rakentamiskustannuksiin, vapaa-ajan lautakunnan avustus kohdentuu käyttökustannuksiin.

  • Toiminta-avustuksen yhteydessä voi hakea avustusta myös liikunnan kehittämiseen.

    Anomuksesta tulee käydä selville hakija, kuvaus kohteesta ja toimenpiteistä, joihin avustusta haetaan, toteutuksen aikataulu sekä hankkeen kokonaiskustannusarvio.

    Avustuksen hakemisen yhteydessä hakijan on perusteltava mitä Porin kaupungin strategisia tavoitteita avustuksella edistetään ja arvioitava miten avustettava toiminta edistää näiden tavoitteiden toteutumista.

    Avustusta myönnetään ensisijaisesti uuden matalan kynnyksen liikuntatoiminnan järjestämiseen porilaisille alle 18-vuotiaille lapsille tai nuorille. Lautakunta painottaa avustusta myöntäessään toimintaa, jonka tavoitteena on saada liikkumaan sellaisia lapsia tai nuoria, jotka tällä hetkellä eivät terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liiku riittävästi tai jonka avulla luodaan harrastamisen mahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Avustusta voidaan käyttää myös turvapaikanhakijalapsille ja -nuorille järjestettävään toimintaan. Lautakunta painottaa avustuksia myöntäessään myös sitä, miten avustuksen arvioidaan edistävän kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

    Avustettavaan toimintaan voidaan osoittaa sellaisia tiloja ja alueita, joita ei ole varattu muuhun toimintaan. Tilojen varaustilanteesta saa tietoja sivistystoimialan tilavarauksista, puh. 044 701 1427 tai tilavaraus@pori.fi.

    Avustusta voi käyttää toiminnasta aiheutuviin kuluihin kuten ohjaukseen, tilavuokriin, välineisiin ja kuljetuksiin.

  • Toiminta-avustusta myönnetään ainoastaan yhdistyksen sääntöjen mukaiseen toimintaan. Toiminta-avustusta ei myönnetä valtionosuusjärjestelmän piirissä oleville yhdistyksille.

    Vapaa-ajan lautakunnan liikunnan avustuksia voivat hakea porilaiset tai Porissa toimivat liikuntaa nuorille järjestävät urheiluseurat tai yhdistykset. Liikunnan aluejärjestöjen osalta avustusta voidaan myöntää seurojen yhteistoimintaa edistävään työhön.

    Vuoden 2025 liikunnan toiminta-avustuksilla edistetään erityisesti seuraavien tavoitteiden toteutumista:

    • vähän tai ei lainkaan liikkuvien aktivoiminen, esimerkiksi järjestämällä olemassa olevaa tai uutta matalan kynnyksen toimintaa
    • yhdenvertaisuuden edistäminen, esimerkiksi järjestämällä erityislapsille ja -nuorille suunnattua toimintaa tai soveltavaa liikuntaa lapsille ja nuorille
    • syrjäytymisen ehkäiseminen, esimerkiksi järjestämällä olemassa olevaa tai uutta matalan kynnyksen toimintaa
    • alueellisen yhdenvertaisuuden edistäminen, esimerkiksi järjestämällä toimintaa erityisesti etäällä keskustasta olevilla alueilla
    • Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tavoitteiden edistäminen

    Avustuksen hakemisen yhteydessä kuvaillaan lyhyesti niiden yllä kuvattujen kaupungin strategisten tavoitteiden osalta, joita yhdistyksen toiminta edistää, miten yhdistyksen toiminta edistää kutakin tavoitetta. Avustuksen käytöstä raportoitaessa kerrotaan, miten näiden tavoitteiden edistämisessä on onnistuttu.

    Avustettavan yhdistyksen tulee olla sitoutunut noudattamaan yhdistyksen toimialalle laadittua eettistä ohjeistusta tai sillä voi olla oma eettinen ohjeistuksensa. Yhdistyksen sitoutuminen eettiseen ohjeistukseen tulee olla käsitelty yhdistyksen hallituksessa tai johtokunnassa.

    Urheiluseurojen kohdalla toimialan yleisenä ohjeena noudatetaan: Olympiakomitean Reilu Peli – Urheiluyhteisön eettiset periaatteet

    Avustusten myöntäminen edellyttää yhdistyksen rekisteröitymistä ja toiminnan kuvaamista lähellä.fi -palveluun. Lähellä.fi on digitaalinen järjestötietopalvelu, joka tuo järjestötiedon yhteen paikkaan. Järjestöt ja yhdistykset voivat maksutta rekisteröityä ja ilmoittaa omasta toiminnastaan palvelussa. Julkinen sektori voi hyödyntää palvelun dataa esimerkiksi digitaalisissa kehittämishankkeissa ja järjestelmäintegraatioissa. Lähellä.fi -rajapintojen avulla palveluun tallennettua tietoa voidaan tuoda osaksi mitä tahansa verkkosivustoa.

    Avustusta hakevilta yhdistyksiltä edellytetään sitoutumista ohjeistukseen epäasiallisen käyttäytymisen, häirinnän ja syrjinnän ehkäisemiseksi sekä toimintamalleja näiden tilanteiden varalle. Ohjeistus ja toimintamallit voivat olla yhdistyksen omat tai lajiliiton/kattojärjestön laatimat, esim, edellä mainittu Olympiakomitean Urheiluyhteisön eettiset periaatteet.

    Jaettavana oleva toiminta-avustussumman jakoa arvioidaan avustettavan toiminnan laajuuden perusteella. Liikunnan toiminta-avustusesityksen suuruutta arvioidaan lasten ja nuorten sarjoissa toimintaan osallistuvien osallistujien määrillä, näille kohderyhmille järjestettävän toiminnan sekä toimintaryhmien määrällä ja avustettavan toiminnan bruttomenoilla. Edellä mainitut tunnusluvut antavat suuntaa antavan arvion, mutta lopullinen harkinta myönnettävän avustussumman suhteen on vapaa-ajan lautakunnalla.

    Yhdistyksen edistämien kaupungin strategisten tavoitteiden kuvaamisella syvennetään käsitystä siitä, miten yhdistyksen toiminta edistää Porin kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

  • Vuoden 2025 avustusta haetaan sähköisellä hakulomakkeella:

    Hakulomake liikunnan toiminta-avustukseen 2025

    Lomakkeelle kirjautumista varten tarvitaan verkkopankkitunnukset (Suomi.fi-tunnistus).

    Hakemuksen voi tallentaa keskeneräisenä ja sen täyttämistä pääsee jatkamaan avaamalla ko. hakemuksen linkin ja kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla palveluun uudestaan. Kaikki palvelun kautta lähetetyt hakemukset löytyvät Omat asiat -välilehdellä, josta myös keskeneräiset hakemukset löytyvät.

    Kattojärjestöt voivat jäsenyhdistystensä suostumuksella hakea avustusta niiden puolesta. Hakemuksessa tulee yksilöidä yhdistykset, jotka osallistuvat yhteiseen hakemukseen. Nämä yhdistykset eivät voi hakea toiminta-avustusta itsenäisesti.

    Avustusta hakevien on täytettävä hakulomake huolellisesti ja annettava pyydettävät tiedot. Hakija vastaa siitä, että sen antamat tiedot ovat oikein. Puutteelliset tiedot voivat vaikuttaa myönnettävän avustuksen määrää pienentävästi tai johtaa hakemuksen hylkäämiseen.

    Keskeneräisiä hakemuksia ei oteta käsittelyyn. Hakemuslomakkeet sulkeutuvat hakuajan päättyessä, jonka jälkeen lomakkeita ei pääse enää käsittelemään eikä lähettämään asiointipalvelun kautta. Hakulomake kannattaa täyttää hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä, sillä palvelussa saattaa olla ruuhkaa.

    Ohjeet Suomi.fi-tunnistautumiseen

  • Porin kaupungin vapaa-ajan lautakunta jakaa toiminta-avustukset hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämiseen vuodelle 2025. Avustuksia myönnetään, mikäli kaupunginvaltuuston vahvistamassa vuoden 2025 talousarviossa varataan avustuksille määrärahaa.

    Vapaa-ajanlautakunta päättää avustusten myöntämisestä vuoden 2025 tammi-helmikuussa.

    Vapaa-ajanlautakunnan kokousten pöytäkirjat löytyvät täältä.

    Yhdistyksille kohdennetut toiminta-avustukset jaetaan Porin kaupunginhallituksen 28.9.2020 § 501 hyväksymien avustusperiaatteiden mukaisesti (päivitetty viimeksi KH 29.1.2024 § 38).

  • Toiminta-avustus maksetaan yhdistykselle päätöksen saatua lainvoiman. Vuoden 2025 toiminta-avustukset laitetaan maksuun kuitenkin kunkin saajan kohdalta vasta, kun vuoden 2024 avustuksen raportointi on tehty.

    Avustus maksetaan avustusperiaatteissa määritellyllä tavalla avustussummasta riippuen yhdessä tai useammassa erässä.

    Poikkeustapauksissa avustus voidaan hakijan pyynnöstä maksaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Tällöin saajan on kirjallisesti sitouduttava palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu.

  • Avustuksen saaja on velvollinen tekemään selvityksen saamansa avustuksen käytöstä.

    Liikuntaan vuodelle 2024 myönnettyjen avustusten käytöstä raportoidaan raportointilomakkeen kautta 28.2.2025 mennessä ja vuodelle 2025 myönnettyjen avustusten käytön osalta 28.2.2026 mennessä. 

    Raportointilomake vuoden 2024 avustuksiin

    Raportointiin tulee sisältyä sanallinen kuvaus avustuksella toteutetusta toiminnasta ja sen vaikuttavuudesta, sanallinen selvitys siitä, miten avustus on edistänyt avustettavalle toiminnalle asetettuja tavoitteita sekä erittely avustettavan toiminnan kustannuksista.

    Mikäli avustussumma on 10.000 euroa tai enemmän, tulee raporttiin liittää lisäksi

    · tuloslaskelma ja tase,
    · toimintakertomus ja
    · tilintarkastuskertomus/toiminnantarkastuskertomus.

    Nämä toimitetaan kaupungille sen jälkeen, kun yhdistyksen kokous on ne hyväksynyt, kuitenkin viimeistään 31.5.2025 mennessä.

    Yhdistykset, joiden kohdalla avustussumma jää alle 10.000 euron, voivat liittää raporttiin em. dokumentit, mikäli niistä käy ilmi raportoinnin kannalta olennaista tietoa. Huom. liitteet lisätään yhtenä liitekokonaisuutena.

    Toistuva raportoinnin aikataulujen laiminlyönti voi vaikuttaa tulevien avustusten myöntämiseen.

    Ellei avustusta ole käytetty kaupungin avustusohjeiden mukaisesti ja myönnettyyn tarkoitukseen, on avustuksen saaja velvollinen palauttamaan saamansa avustuksen.

  • Nanna Grönman, hallintosihteeri, nanna.gronman@pori.fi tai puh. 044 701 1405