Toiminta-avustukset nuorisotyöhön
Nuorisotyön toiminta-avustusta myönnetään alle 29-vuotiaille järjestettyyn toimintaan nuorisolain määrittämän ikärajan mukaisesti.
Nuorisotyön toiminta-avustukseen kuuluu kolme avustusta, joita voi hakea kaikkia yhdessä tai vain osaa niistä. Nämä kolme avustusta ovat:
- Toiminta-avustus nuorisotyöhön
- Toiminta-avustuksen osa tilavuokaran tai tilan käytöstä aiheutuviin kustannuksiin
- Toiminta-avustuksen osuus nuorisotyön kehittämiseen
Toiminta-avustusta voivat hakea rekisteröidyt yhdistykset, jotka ovat toimineet vähintään yhden kalenterivuoden ennen avustuksen hakua.
-
Avustusta myönnetään yhdistyksen toimintaan, joka on järjestetty alle 29-vuotiaille porilaisille nuorille, nuorisolain määrittämän ikärajan mukaisesti. Toiminta ilmoitetaan aina päättyneeltä kalenterivuodelta hakemuslomakkeella.
Avustuksen yhtenä myöntämisperusteena ilmoitettavien nuorten jäsenten on oltava jäseniä hakijayhdistyksessä ja maksettava jäsenmaksunsa hakijayhdistykselle.
Yhdistyksellä tulee olla avustuksen lisäksi myös muuta rahoitusta. Hakemuksessa ilmoitetaan arvio avustettavan toiminnan bruttokustannuksista ja avustuksen määrää arvioidaan suhteessa avustettavan toiminnan hyväksyttyihin kustannuksiin.
Myönnetty avustus on käytettävä nuorten toimintaan. Mikäli hakija ei ole varsinainen nuorisoyhdistys ja/tai yhdistyksen toiminnassa on erikseen toimintaa myös aikuisille, tulee hakijan tehdä yhteenveto nuorten toimintaan käytetyistä menoista hakemuslomakkeella. Yhteys kirjanpitoon tulee olla vaikeuksitta todettavissa.
-
Toiminta-avustuksen yhteydessä voi hakea avustusta myös vuokraan tai tilan käytöstä aiheutuviin käyttökustannuksiin. Avustus on tarkoitettu yhdistyksille, jotka ylläpitävät kustannuksellaan joko omistamaansa tai hallitsemaansa nuorisotilaa. Avustuksen perusteena ovat tilan käyttökustannukset sekä se, missä määrin tila palvelee porilaista nuorisotyötä.
Avustusta myönnettäessä arvioidaan mm. seuraavia seikkoja
- Onko tila tai paikka luonteeltaan sellainen, että kaupunki ylläpitäisi palvelua, ellei yhdistys sitä tekisi.
- Onko kaupungilla tiloja, joita voisi käyttää anotun tilan / paikan sijaan.
Toimintaan voidaan osoittaa sellaisia tiloja ja alueita, joita ei ole jo varattu muuhun toimintaan. Tilojen varaustilanteesta saa tietoja sivistystoimialan tilavarauksista, puh. 044 701 1427 tai tilavaraus@pori.fi.
Avustusta voi käyttää toiminnan aiheuttamiin kuluihin kuten ohjaukseen, tilavuokriin, välineisiin ja kuljetuksiin. Avustusta ei myönnetä niihin vuokriin, joita yhdistykset käyttämistään tiloista maksavat kaupungille eikä pääomakuluihin tai rakentamiskustannuksiin.
-
Toiminnan kehittämiseen kohdennetusta avustushakemuksesta tulee käydä ilmi hakija, kuvaus kohteesta ja toimenpiteistä, joihin avustusta haetaan, toteutuksen aikataulu sekä toiminnan kokonaiskustannusarvio.
Avustusta myönnetään ensisijaisesti uuden matalan kynnyksen nuorisotoiminnan järjestämiseen.
Kehittämisavustusten myöntämisessä priorisoidaan toimintaa, joka aktiivisesti tavoittelee niitä nuoria, jotka eivät tällä hetkellä juurikaan osallistu vapaa-ajan toimintamahdollisuuksiin. Avustuspäätöksissä tullaan arvottamaan toimia, jotka pyrkivät estämään nuoren elämän negatiivisia kehityskulkuja, kuten jengiytymistä, katuväkivaltaa ja päihteiden käyttöä tukemalla nuoren suotuisaa kehitystä esimerkiksi resilienssiä vahvistamalla. Kehittämisnäkökulmasta tärkeänä pidetään myös toimintaa, joka edistää eri väestö- ja ikäryhmien kohtaamista ja yhdessä toimimista sekä toisilta oppimista.
-
Toiminta-avustusta myönnetään toimintaan, joka edistää porilaisten nuorten hyvinvointia ja terveyttä sekä vähintäänkin välillisesti tukee ko. nuorten vanhempia heidän vanhemmuudessaan ja kasvatustehtävässään.
Vuoden 2025 nuorisotyön avustuksella edistetään erityisesti seuraavien tavoitteiden toteutumista:
- yhdenvertaisuuden edistäminen, mm. järjestämällä toimintaa, joka pyrkii aktiivisesti integroimaan eri taustoista tulevia nuoria yhteiskuntaan sekä nuorten keskinäiseen toimintaan
- syrjäytymisen ehkäiseminen, mm. aktiivisesti tavoittelemalla nuoria, jotka ovat syrjäytymisvaarassa ja järjestämällä mahdollisuuksien mukaan heidän toiveidensa mukaista toimintaa
- alueellisen yhdenvertaisuuden edistäminen, mm. viemällä uusia ja monipuolisia toimintamahdollisuuksia keskustan ulkopuolisille alueille
- Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tavoitteiden edistäminen
Avustuksen hakemisen yhteydessä hakijan on perusteltava, mitä Porin kaupungin strategisia tavoitteita avustuksella edistetään ja arvioitava, miten avustettava toiminta edistää näiden tavoitteiden toteutumista.
Nuorisotyön toimialan yleisenä eettisenä ohjeena pidetään Allianssin ja Nuoli ry:n yhteiset Nuorisotyön ammattieettisiä ohjeita. Yhdistyksen tulee olla sitoutunut näihin tai sillä voi olla oma eettinen ohjeistuksensa, joka on linjassa em. ohjeistuksen kanssa.
Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että yhdistyksen tulee olla rekisteröitynyt ja kuvannut toimintansa Lähellä.fi -verkkosivustolle.
Avustusten jakamisen keskeisimpinä perusteina ovat toiminnan määrä (alle 29 v. osallistujamäärät ja järjestettävän toiminnan määrä), toiminnan sisältö, alueellinen merkitys sekä avustettavan toiminnan omarahoitusosuus/ toiminnan bruttomenot. Sukupuolten välisen yhdenvertaisuuden toteutumisen voidaan katsoa vaikuttavan positiivisesti myönnettävään avustukseen.
-
Vuoden 2025 avustusta haetaan sähköisellä hakulomakkeella:
Hakulomake nuorisotyön toiminta-avustukseen 2025
Lomakkeelle kirjautumista varten tarvitaan verkkopankkitunnukset (Suomi.fi-tunnistus).
Hakemuksen voi tallentaa keskeneräisenä ja sen täyttämistä pääsee jatkamaan avaamalla ko. hakemuksen linkin ja kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla palveluun uudestaan. Kaikki palvelun kautta lähetetyt hakemukset löytyvät Omat asiat -välilehdellä, josta myös keskeneräiset hakemukset löytyvät.
Kattojärjestöt voivat jäsenyhdistystensä suostumuksella hakea avustusta niiden puolesta. Hakemuksessa tulee yksilöidä yhdistykset, jotka osallistuvat yhteiseen hakemukseen. Nämä yhdistykset eivät voi hakea toiminta-avustusta itsenäisesti.
Avustusta hakevien on täytettävä hakulomake huolellisesti ja annettava pyydettävät tiedot. Hakija vastaa siitä, että sen antamat tiedot ovat oikein. Puutteelliset tiedot voivat vaikuttaa myönnettävän avustuksen määrää pienentävästi tai johtaa hakemuksen hylkäämiseen.
Keskeneräisiä hakemuksia ei oteta käsittelyyn. Hakemuslomakkeet sulkeutuvat hakuajan päättyessä, jonka jälkeen lomakkeita ei pääse enää käsittelemään eikä lähettämään asiointipalvelun kautta. Hakulomake kannattaa täyttää hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä, sillä palvelussa saattaa olla ruuhkaa.
-
Porin kaupungin vapaa-ajan lautakunta jakaa toiminta-avustukset hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämiseen vuodelle 2025. Avustuksia myönnetään, mikäli kaupunginvaltuuston vahvistamassa vuoden 2025 talousarviossa varataan avustuksille määrärahaa.
Vapaa-ajanlautakunta päättää avustusten myöntämisestä vuoden 2025 tammi-helmikuussa.
Vapaa-ajanlautakunnan kokousten pöytäkirjat löytyvät täältä.
Yhdistyksille kohdennetut toiminta-avustukset jaetaan Porin kaupunginhallituksen 28.9.2020 § 501 hyväksymien avustusperiaatteiden mukaisesti (päivitetty viimeksi KH 29.1.2024 § 38).
-
Toiminta-avustus maksetaan yhdistykselle päätöksen saatua lainvoiman. Vuoden 2025 toiminta-avustukset laitetaan maksuun kuitenkin kunkin saajan kohdalta vasta, kun vuoden 2024 avustuksen raportointi on tehty.
Avustus maksetaan avustusperiaatteissa määritellyllä tavalla avustussummasta riippuen yhdessä tai useammassa erässä.
Poikkeustapauksissa avustus voidaan hakijan pyynnöstä maksaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Tällöin saajan on kirjallisesti sitouduttava palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu.
-
Avustuksen saaja on velvollinen tekemään selvityksen saamansa avustuksen käytöstä.
Nuorisotyön vuodelle 2024 myönnettyjen avustusten käytöstä raportoidaan raportointilomakkeen kautta 28.2.2025 mennessä ja vuodelle 2025 myönnettyjen avustusten käytön osalta 28.2.2026 mennessä.
Raportointilomake vuoden 2024 avustuksiin
Raportointiin tulee sisältyä sanallinen kuvaus avustuksella toteutetusta toiminnasta ja sen vaikuttavuudesta, sanallinen selvitys siitä, miten avustus on edistänyt avustettavalle toiminnalle asetettuja tavoitteita sekä erittely avustettavan toiminnan kustannuksista.
Mikäli avustussumma on 10.000 euroa tai enemmän, tulee raporttiin liittää lisäksi
· tuloslaskelma ja tase,
· toimintakertomus ja
· tilintarkastuskertomus/toiminnantarkastuskertomus.Nämä toimitetaan kaupungille sen jälkeen, kun yhdistyksen kokous on ne hyväksynyt, kuitenkin viimeistään 31.5.2025 mennessä.
Yhdistykset, joiden kohdalla avustussumma jää alle 10.000 euron, voivat liittää raporttiin em. dokumentit, mikäli niistä käy ilmi raportoinnin kannalta olennaista tietoa. Huom. liitteet lisätään yhtenä liitekokonaisuutena.
Toistuva raportoinnin aikataulujen laiminlyönti voi vaikuttaa tulevien avustusten myöntämiseen.
Ellei avustusta ole käytetty kaupungin avustusohjeiden mukaisesti ja myönnettyyn tarkoitukseen, on avustuksen saaja velvollinen palauttamaan saamansa avustuksen.
-
Nanna Grönman, puh. 044 701 1405 tai nanna.gronman@pori.fi