Metallimuusikon tie fantasiakirjailijaksi – Porin pääkirjaston kirjailijavieraana Niilo Sevänen 

Lukiomme luovan kirjoittamisen opiskelijat saivat oivan tilaisuuden tutustua kiehtovaan fantasiaa ja historiaa yhdistävään kirjallisuuden maailmaan, kun esikoiskirjailija Niilo Sevänen saapui Porin pääkirjastoon kertomaan omasta urapolustaan ja esikoisromaanistaan “Ikitalven polku” keskiviikkona 13. marraskuuta 2024. Myös laulaja-basistina toimiva 45-vuotias Sevänen avarsi vierailunsa aikana tapaansa yhdistää elämässään musiikki ja kirjoittaminen, jotka hänen sanojensa mukaan jopa täydentävät toisiaan.

Sevästä haastatellut fantasiakirjallisuudesta väitöskirjan tehnyt kirjastonhoitaja ja filosofian tohtori Minna Siikilä-Laitila aloitti vierailutuokion hauskalla ja johdattelevalla tavalla kysymällä Seväseltä hänen lempivuodenajastaan. Vastausta ei tarvinnut kauan pohtia, Suomen kesä vetää hänenkin kohdallaan eniten puoleensa. Toisin on Seväsen keskiajan historiaa, mytologiaa ja fantasiaa yhdistävässä kirjasarjassa “Ikitalvi”, jonka ilmasto on kaukana Suomen kesästä. Tarinassa hahmot nimittäin joutuvat kukin kamppailemaan kylmyyden kynsissä. Tämän vuoden alkupuolella ilmestynyt kirjasarjan ensimmäinen osa “Ikitalven polku” saa myös jatkoa, joka julkaistaan mahdollisesti vuoden 2026 keväällä. 

Ennen kuin haastattelu syventyi tarkemmin Seväsen kirjalliseen tuotantoon, Siikilä-Laitila tiedusteli tuoreelta kirjailijalta, mistä innostus kirjoittamiseen, fantasiaan ja historiaan sai alkunsa. Kirjoittaminen on ollut Seväselle jo lapsuudessa kytenyt pitkäaikainen haave. Koti ja vanhemmat johdattelivat hänet lähes automaattisesti kirjojen pariin: Hyllyt olivat täynnä kirjoja. Lisäksi molemmat vanhemmat työskentelivät kirjallisuuden parissa, isä kirjallisuuden professorina yliopistossa ja äiti yliopiston kirjastonhoitajana. 7-vuotiaana Sevänen tutustui J.R.R. Tolkienin tuotantoon, joka innosti kirjoittamaan. Seväsen mukaan hänen sen aikaisia lyijykynällä raapustettuja tekstejään on edelleen tallella. Kirjoitusinnon vierellä kulki myös kiinnostus historiasta, joka ilmeni esimerkiksi Napoleonin fanituksena päiväkodissa. 

Kirjoittaminen jäi kuitenkin musiikkiharrastuksen sivuun teini-iässä, jolloin musiikki alkoi olla yhä isompi osa hänen elämäänsä. Nykyään musiikin saralla Sevänen tunnetaan Insomnium-yhtyeen basistina sekä sanoittajana. Bändi on saanut alkunsa Joensuussa 1997, joten takana on jo pitkä ura musiikin kanssa. 

Moni muu artisti kertoo kiinnostuneensa musiikista jo varhain, mutta Seväsen mukaan hän ei aluksi piitannut metallista. 12-vuotiaana hän kuitenkin piti Queenia ja Aerosmithia maailman siisteimpinä bändeinä, mutta murroskohtana oli joulu 1992, jolloin hän sai Metallican albumin lahjaksi. Sevänen pitää tätä hetkeä tärkeänä, sillä sen myötä hän kiinnostui musiikista toden teolla. Lopulta hän perusti ensimmäisen bändinsä, Paiseen, koulukaverinsa Tapani Pesosen kanssa, ja Sevänen alkoi soittaa bassoa. Bändi kuitenkin hajosi ja tilalle tuli uusi, joka keräsi enemmän suosiota. Yhtyeen sisäinen dynamiikka ei kuitenkaan toiminut, jolloin sekin kokoonpano jouduttiin hautaamaan. 

Keväällä 1997 Sevänen kaipasi kipeästi kevätjuhlaesitykseen soittajia ja hän löysi koulustaan potentiaalisia kitaristeja, jotka lupautuivat liittymään bändiin. Tällä kertaa kaikilla jäsenillä oli motivaatiota treenata ja pienen ajan kuluttua soittaminen alkoi kuulostaa hyvältä. Kyseisestä kokoonpanosta muovautui Insomnium, joka tunnetaan nykyisin yhtenä Suomen suosituimpana metallibändinä. 

Insomnium alkoi kerätä kansainvälistä suosiota vuonna 2002, mutta varsinainen läpimurto oli vuonna 2006 julkaistu “Above the Weeping World”-albumi, jonka ansiosta he aloittivat ensimmäisen Euroopan kiertueensa. Bändin menestyneimmät albumit ovat “Winter’s Gate”(2016) sekä “Heart like a Grave” (2019). Molemmat albumit sijoittuivat listaykkösiksi ja saivat Emma-ehdokkuuden.  

Yhtye käsittelee kappaleissaan synkkiä aiheita, kuten kuolemaa ja menetystä. Sevänen on ottanut vaikutteita sanoituksiin runoilijoilta sekä Suomen historiasta, mikä  luo uniikkia ja erilaista ulottuvuutta kappaleisiin. Samankaltainen teema jatkuu myös Seväsen kirjoissa. Esimerkiksi “Ikitalven polku” -kirja heijastelee oikeita historian tapahtumia ja keskiajan kauheuksia. Teoksen julkaiseminen vaatikin kirjoittamisen lisäksi myös runsaasti taustatyötä. 

Korona-aikana Sevänen löysi runsaasti aikaa kirjoittamiselle, kun Insomnium-yhtyeen keikat peruuntuivat. Parasta Seväsen mukaan oli, kun tekstiä tuntui syntyvän flow-tilassa kuin itsestään. Aina inspiraatiota ei löytynyt yhtä helposti, mutta silloinkin oli kirjoitettava. Vierailun aikana Sevänen antoikin vinkiksi kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille lukea paljon. Hänen mukaansa se auttaa kadonneen inspiraation löytämisessä, mutta kehittää myös omia kirjoittamistaitoja. 

Haastattelussa Sevänen myös kertoi, kuinka hän kiehtovasti yhdistää musiikin ja kirjallisuuden työssään. Esimerkiksi vuonna 2007 valmiiksi tulleen novellin “Talven portti” pohjalta Sevänen sävelsi yhtyeensä kanssa menestyneen albumin “Winter’s Gate”. Lisäksi hän sävelsi intron ja outron Ikitalven polku -äänikirjaan, jota ainakaan Sevästä haastatellut Siikili-Laitila ei ollut kohdannut äänikirjoissa aikaisemmin. Haastattelun loppupuolella Sevänen mainitsi, että yrittää edelleen parhaansa mukaan yhdistää kirjailijan ja muusikon ammatit. 

Kirjailijavierailun lopussa aikaa löytyi muutamalle yleisökysymykselle. Sevänen mainitsi muun muassa inspiraation lähteitään, joita hän löytää sekä musiikista että kirjoista, esimerkiksi Mika Waltarin teoksista. Kehittyminen kirjailijana vaatii hänen mukaansa eri genrejen ja tekstien lukemista, kirjoittamista tietenkään unohtamatta. Kaiken kaikkiaan Sevänen avarsi vierailunsa aikana kiehtovalla tavalla urapolkuaan sekä muusikkona että kirjailijana. Mielenkiinto ei herännyt pelkästään Seväsen tuotantoa tai historiallista fantasiakirjallisuutta kohtaan, vaan vierailu inspiroi yleisestikin lukemisen ja kirjoittamisen äärelle. 

Teksti: Ella Koskinen ja Wanda Hietapakka