9 hyvää syytä elää – Porin lukion abien näytelmä 2025

Mikä ihmeen abi-näytelmä? Vuosittain koulussamme esitetään tammikuun aikaan ilmaisutaidon abien valmistelema näytelmä. Tänä vuonna näytelmäksi valikoitui Anna Krogeruksen 9 hyvää syytä elää. Näytelmän valinta on joka vuosi ryhmän yhdessä tekemä prosessi. Näyttelijät ja ohjaaja/opettaja Reetta Vehkalahti käyvät läpi useita näyttelijöiden toiveita vastaavia näytelmiä, joista he sitten yhdessä valitsevat sopivimman vaihtoehdon.
Musikaalin ohella näytelmän valmistelussa tuli kiire. Koulussamme järjestettyyn Addams Family -musikaaliin osallistui kolme viidestä näyttelijästämme, mikä vaikeutti harjoitusten toteuttamista koko porukalla. Myös ykköset saatiin mukaan lyhyellä aikataululla. Ensimmäisen vuoden ilmaisutaidon opiskelijat osallistuvat aina abi-näytelmän kokonaisuuden luomiseen. Heidän vastuullaan ovat näytelmän äänet, valot, puvustus ja lavastus. Heidät päästiin ottamaan mukaan vasta alle kahdessa viikossa ennen esitysten alkua, jonka aikana heidän piti kasata kaikki mainitut asiat näytelmää varten.
Kenraaleja näytelmällä oli kaksi, sunnuntaina ja maanantaina, juuri ennen ensimmäistä esitystä. Sunnuntain kenraali meni hivenen arveluttavalla tavalla. Sanoissa sekoiltiin, ja kokonaisuus oli muutenkin hieman rakoileva. Tämä oli tosin ensimmäinen kerta, kun kaikki rekvisiitta oli käytössä, mikä saattoi sekoittaa näyttelijöiden pakkaa. Maanantai-aamulla pidetty kenraali onnistui kuitenkin jo todella hyvin, ja olo oli ensi esitykseen lähdettäessä jo itsevarmempi.
Esitykset sujuivat koko viikon melko hyvin. Yleisönä päiväesityksissä toimivat yläastelaiset ja lukiolaiset. Heidän mielenkiintonsa vaihteli esityksittäin, ja yllättäen yläastelaisten keskittyminen pysyi usein paremmin kuin lukiolaisten. Yleensä kuitenkin yleisö oli melko keskittynyt, vaikka myös mattimyöhäisiä löytyi paikalle kesken esitysten. Iltaesityksissä oli vieraana läheisiä. Iltaesitysten yleisö heittäytyi vahvasti näytelmän pyörteisiin. Yleisössä sekä naurettiin että pyyhittiin kyyneleitä esityksen tragikoomisessa hengessä.
Kokonaisuudessaan abi-näytelmän tekeminen on jokaisen ilmaisutaidon ryhmän kolmen vuoden opiskelun kohokohta. Ykkösvuonna tunneilla aloitetaan esiintyminen ja näytteleminen lyhyemmillä toteutuksilla. Toisena vuonna keskitytään sooloesiintymiseen, ja se opintokokonaisuus huipentuu oman monologin esittämiseen. Kolmas vuosi pyörii kokonaan näytelmän valitsemisen, valmistuksen ja esittämisen ympärillä. Näytelmän tekeminen on aina oma rankka prosessinsa, mutta sen onnistuessa kaikki raskas työ on palkittu.
Teksti: Remy Jokinen
Kuvat: Reetta Vehkalahti

