Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus kokea uusia elämyksiä ilman hintalappua?
Erasmus+ -toiminta alkoi vuonna 1987 ja on EU:n jäsenvaltioiden rahoittama ja pääsääntöisesti näiden maiden välillä toimiva hanke. EU:n jäsenvaltioiden lisäksi myös unionin ulkopuolelta tietyt maat voivat osallistua Erasmus+ -toimintaan unionille edullisissa tapauksissa. Toiminnan tavoitteena on kehittää maiden välistä yhteistyötä ja laajentaa osallistujien näkemyksiä erilaisista kulttuureista.
Porin lukiolla on Euroopassa ystävyyskouluja, jotka ovat mahdollisia kohteita vaihdoille ja vierailuille. Nämä sijaitsevat esimerkiksi Saksassa, Belgiassa, Ranskassa ja Italiassa. Erasmus+ -toimintaan voi osallistua peruskoulusta alkaen vielä korkea- ja aikuiskoulutuksenkin aikana. Myös koulujen henkilöstöille järjestetään yleissivistys- sekä täydennyskoulutuksia.
Miten Erasmus+ -toimintaan pääsee mukaan? Opiskelijat ja henkilöstö pääsevät mukaan tiedustelemalla koulultaan, milloin liikkuvuuksia järjestetään. Toiminnan saatavuuden mukaan käynnistetään hakuprosessi, johon voi kuulua ryhmä- ja/tai yksilöhaastattelu, esitelmiä, tapaamisia toiminnasta vastaavien henkilöiden kanssa sekä asiakirjojen allekirjoittamista. Jotkut ajattelevat, että eivät halua ottaa lisätaakkaa kannettavaksi kouluopintojen lisäksi, mutta voin vakuuttaa, että pieni lisätyö on kokemuksen ja oppien arvoista.
Kuka vain voi päästä mukaan! Seuraavalla kerralla, kun näet tiedotteen, jossa haetaan osallistujia Erasmus+ -toimintaan, klikkaa se auki ja tutustu sisältöön. Tarkista toiminnan tavoitteet, jotta mahdollisesti osallistumiseen edellytettävät opiskellut aineet sisältyvät omiin opintoihisi, ja lähetä hakemus ohjeiden mukaisesti. Erasmus+ -toiminta kattaa kulut kaikissa liikkuvuuksissa, joten osallistujalta ei edellytetä matkan kustantamista.
Mitä hyötyä toimintaan osallistumisesta saa? Kaikki eteen tulevat haasteet ja epäkohdat ovat tärkeitä opetuksia ja niiden selättäminen lisää itseluottamusta ja pääset taas askeleen lähemmäksi itsenäistymistä. Mukavuusalueelta poistuminen on tärkeää ja tämä kokemus on mitä parhain keino sen toteuttamiseen! Kun ensimmäisten päivien jännitys laukeaa, ymmärtää nauttivansa vaihtelusta elämässä. Kokemus ei ainoastaan avarra näkemyksiä eri kulttuureista vaan opettaa kohtaamaan ne ja vertailemaan niiden tapoja oman kulttuurin tapoihin. Tämän myötä myös yleissivistys laajenee. Kokemus sosiaalistaa ja rakentaa elämän läpi kestäviä ystävyyssuhteita. Toimintaan osallistuvien henkilöiden verkosto laajenee yli maiden rajojen, mistä voi olla odottamatonta hyötyä tulevaisuudessa.
Kohteen kieltä ei välttämättä tarvitse osata, jos isäntäperheessä puhutaan tarpeeksi hyvin englantia ja oma englannin kielen taitosi on riittävän sujuvalla tasolla. Tämän vuoksi korostan kielten opiskelun tärkeyttä. Ne edut ja taidot, jotka kerryttää, tulee hyödyntämään ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Ensi keväänä, kun seuraat liikuntasalissa järjestettävässä tilaisuudessa koulumme opiskelijoiden kertomuksia heidän kokemuksistaan, uskon inspiraation iskevän ja kehotankin seuraavana syksynä ottamaan mahdollisuudesta kaiken irti!
Teksti ja kuvat: Linnea Azzola