Vierailulla Porin Teatterissa
Ulvilan lukion äidinkielen ÄI4-kurssin opiskelijat vierailivat helmikuussa Porin Teatterissa opettajansa Henna Rangellin kanssa. Porin teatterin rakennus valmistui vuonna 1884 ja se edustaa tyylillisesti uusrenessanssia. Porin teatteria pidetään yhtenä maamme kauneimmista teatterirakennuksista. Teatterin suunnitteli ruotsalainen arkkitehti Johan Erik Stenberg. Teatterin avautuessa Englannista toimitettu sähkövalaistus herätti suurta pelkoa kansalaisten keskuudessa; paikallislehdessä jopa jouduttiin vakuuttamaan, että sähkövalo on turvallista.
Porin teatterissa työskentelee noin 60 henkilöä, joista vain noin 1/3 on näyttelijöitä. Näyttelijöiden lisäksi teatterissa työskentelee todella monia muita ammattilaisia, kuten tarpeistonvalmistaja, tarpeistonhoitaja, lavasterakentaja, järjestäjä, kuiskaaja, pukusuunnittelija, puvustonhoitaja, ompelija, pukuhuoltaja, näyttämömestari, valaistus- ja äänisuunnittelijat, kampaaja, maskeeraaja jne.
Opas esitteli opiskelijaryhmälle laajasti Porin teatterin tiloja; katsomon, näyttämön, lavastamon, tarpeiston, pukuvaraston, ompelimon sekä näyttelijöiden sosiaali-, puku- ja harjoitustilat. Oli mielenkiintoista päästä katsomaan tiloja, joihin ei yleensä pääse. Opas kertoi meille monia kiinnostavia tarinoita teatterin esityksistä ja historiasta. Kierroksella pääsimme myös tapaamaan ompelijan, tarpeistonvalmistajan ja lavasterakentajia työssään.
Tällä hetkellä Porin teatterin ohjelmistossa pyörii mm. Idän pikajunan arvoitus, Evita, Ulkomaalainen ja Piina. Puvustossa ja lavastamossa aherrettiin jo kovaa vauhtia syyskuussa ensi-iltansa saavan rock-musikaali Paradoxin parissa.
Vierailu Porin teatteriin oli opiskelijoille erityinen, koska tällaista retkeä ei ole Ulvilan lukiossa aiemmin tehty. Vierailu avasi hienosti, miten näytelmä rakentuu ja samalla konkretisoi opiskelijoille näytelmän syntyä, mitä äidinkielen oppimateriaalissa vain sivutaan lyhyesti draaman yhteydessä. Myös opettajalle vierailu oli mielenkiintoinen ja opettavainen, koska ei oikeastaan tule ajatelleeksi, miten paljon työtä ja tekijöitä yksi näytelmä vaatii!