Anna joulun kiertää
Joulun aikana kodeissa syntyy jätettä enemmän kuin tavallisesti, ja monet ovat ihmeissään lajittelun kanssa. Tiesitkö esimerkiksi, että lahjapaperit eivät enää kuulukaan paperinkeräykseen? Lahjojen osalta kaiken ei aina tarvitse olla uutta ja jouluna voit myös kierrättää ja tuunata tavaroita.
Ohjeet ja vinkit tavallisimpien jouluajan jätteiden lajitteluun
Jouluna jätteitä syntyy paljon ja keräysastiat täyttyvät nopeasti – niin kotona, taloyhtiöissä kuin hyötyjätepisteilläkin. Maltti on valttia kierrätyksessäkin, joten kierrätettäviä jätteitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan varastoida kotona hieman pidempään, jotta kierrätysastioiden tyhjennykset ehtivät pyhien jälkeen käynnistyä. Jos hyötyjätepisteen tai taloyhtiön astiat ovat täynnä, jätteitä ei saa jättää maahan.
Kynttilät
- Kynttilöiden pätkistä voi tehdä uusia kynttilöitä tai sytykeruusuja. Jätteenä ne laitetaan sekajätteeseen, kuten myös lasiset lyhdyt, sekä hauta- ja tuikkukynttilöiden muovi- ja lasiosat. Tuikkukynttilöiden alumiiniset kipot metallijätteeseen.
Kinkku
- Paistorasvan annetaan kovettua tai imeytetään esimerkiksi talouspaperiin ja laitetaan biojätteeseen. EI SAA KAATAA VIEMÄRIIN! Luut voi laittaa biojätteeseen.
- Jouluruokien paistinrasvat kierrätetään tänäkin jouluna ja jalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi. Ota kinkkutemppu.com sivut seurantaan.
Lahjapakkaukset ja kääreet
- Säilytä kauniit pakkaukset, rasiat ja käärepaperit seuraavaa joulua varten. Lahjapaperit ja -kassit eivät sovellu paperin ja kartonginkeräykseen mm. värien, pinnoitteiden ja teippien vuoksi, ne ovat sekajätettä. Myös paketointinarut ja sellofaani ovat sekajätettä.
Konvehtirasiat ja suklaakalenterit
- Tyhjä konvehtirasia sopii kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen. Sama pätee tyhjäksi syötyihin suklaakalentereihin – nekin ovat makeispakkauksia.
Juhlajuomien pakkaukset
- Kartonkisen glögitölkin voi laittaa kartonkipakkauskeräykseen. Jos tölkissä on muovikorkki, se sopii muovipakkausten keräykseen. Pantittomat lasiset glögipullot voi laittaa lasipakkauskeräykseen. Jos pullossa on pantti, vie se kaupan pullonpalautusautomaattiin. Pantittomat alumiinitölkit metallinkeräykseen. Hanaviinipakkausten pahvit pahvinkeräykseen ja kiiltävät alumiinia sisältävät sisäpussit sekajätteeseen, muoviset sisäpussit muovipakkauksiin. Myös Alko kerää käytettyjä viinipusseja toimipisteissään.
Joulukuusi
- Haketa oksat kompostin täytteeksi ja polta runko tulisijassa. Tai toimita kuusi Veikko Lehti Oy:n kuusilavalle osoitteeseen Teljänkatu 10, Pori. Kuusia voi toimittaa myös Hangassuon risukeräykseen tai Porin kierrätyskeskuksen kuusilavalle.
- Kuuselle voi kysyä erillisnoutoa omalta jätteenkuljetusyritykseltäsi. Taloyhtiöissä asuvien kannattaa kysyä isännöitsijältä, miten kuusien kanssa toimitaan.
Uudenvuoden tinat ja ilotulitteet
- Vialliset sekä käyttämättömät ilotulitteet tulee palauttaa ensi sijaisesti niiden myyjille. Mikäli tämä ei onnistu, voi ilotulitteita liottaa vesiämpärissä tai -saavissa 1-2 vuorokautta ja laittaa sen jälkeen sekajätteeseen. Perinteinen uudenvuoden tina on valmistettu lyijystä, joten se kuuluu vaaralliseen jätteeseen. Vuonna 2018 lyijyn myynti kuluttajatuotteissa kiellettiin. Nykyiset myynnissä olevat uudenvuoden tinat ovat tinaa ja ne voi lajitella metallinkeräykseen.
Kierrätä ja pidennä tavaroiden käyttöikää
Kaiken ei tarvitse olla uutta. Jouluna voit myös kierrättää ja tuunata tavaroita.
Kierrätä tavaroita
- Vie joulusiivouksen yhteydessä löytyneet ylimääräiset tavarat hyväntekeväisyyskeräyksiin, kirpputoreille tai kierrätyskeskuksiin. Ehjä ja puhdas ei ole koskaan jätettä; se löytää kyllä käyttäjänsä. Kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa voi myös tehdä lahjahankintoja, sillä ne ovat täynnä hyviä tavaroita. Kaiken ei tarvitse olla uutta!
Keksi uutta käyttöä
- Käytä hylättyjä tavaroita ja jätteitä jouluaskartelun materiaalipankkina; esimerkiksi metallisista tuikkukipoista voi leikata tähtiä, vanhan kirjan sivuista voi taitella enkeleitä ja kahvipusseista voi leikata köynnöstä kuusenkoristeeksi.
- Kasvihuoneessa kasvatettu tai etelästä lennätetty joulukukka ei ole välttämättömyys. Kaunis jouluasetelma syntyy luonnonmateriaalista: sammalesta, varvuista ja kävyistä esimerkiksi kuusenpallolla koristeltuna. Muista kysyä maanomistajalta lupa materiaalin keräämiseen!
- Paketoi lahjat kierrätysmateriaalein: tapetista voi tehdä lahjapussin tai lahjan voi kääriä sanomalehteen tai kankaaseen.
- Käytä jouluruokien tähteet uusien ruokien raaka-aineina. Kinkun rippeistä voi valmistaa kinkkukiusauksen tai pizzan täytteen ja rosollin lopusta sosekeiton.
Pidennä tuotteiden käyttöikää
- Nosta joulukukat yöksi viileämpään huoneeseen, niin ne pysyvät kauniina pidempään.
- Pakkaa joulukoristeet huolellisesti säilytystä varten niin voit nauttia niistä monia vuosia.
- Jäähdytä ruoat nopeasti ja säilytä kylmässä, niin ne säilyvät pidempään.
- Älä jätä jouluvaloja kesäksi ulos. Hanki valosarja, joihin saa vaihdettavia varalamppuja.
Anna jäteauton kuljetttajalle lahja
- Jos jäteastiat ovat täynnä, säilytä joululaatikoita ja -papereita muutama päivä varastossa ja vie ne vasta sitten astioihin. Älä jätä niitä maahan jäteastioiden viereen. Joulunaika on jäteauton kuljettajille rankka rupeama. Roskaa on valtavasti, ja väärissä paikoissa. Lajitellaan siis jätteet oikein ja nätisti.
Lisää jätteistä voi tarvittaessa kysellä jäteneuvonnasta.