Lähikuva jättipalsamista

Haitalliset vieraslajit leviävät vauhdilla – laidunnus ja kuumavesikäsittely apuna jättipalsamin torjunnassa

Suurista vaaleanpunaisista kukistaan tunnettu jättipalsami on yksi Porin alueen ongelmallisimmista ja nopeimmin leviävistä vieraslajeista. Talkootoiminnan ohella jättipalsamin torjuntaan haetaan apua muun muassa lampaiden laidunnuksesta. Lisäksi tänä vuonna vieraslajien hävittämisessä hyödynnetään ensimmäistä kertaa kuumavesikäsittelyä. Torjuntatöitä tehdään osana kaupungin kolmivuotista haitallisten vieraslajien torjuntahanketta.

Lähikuva jättipalsamista

Liljanluodon ja Hanhiluodon lammasaitauksissa laiduntaa tänä kesänä yhteensä 20 lampaan katras. Luotojen vesialueiden ympäristössä erilaisia vieraslajeja esiintyy runsaasti, ja kelluvien siementensä ansiosta esimerkiksi juuri jättipalsami leviää vesialueiden äärellä erityisen tehokkaasti. Jättipalsami on myrkytön vieraslaji, joten se soveltuu hyvin lampaiden ravinnoksi. Lampaat syövät jättipalsamin versoja ja hillitsevät näin kasvuston leviämistä.

– Hanhiluodon aitaus on tänä kesänä käytössä ensimmäistä kertaa, mutta Liljanluodossa lampaita on ollut kahtena aiempanakin hankevuonna. Lampaiden ahkera työ Liljanluodossa on tuottanut tulosta, sillä jättipalsami on lähes kadonnut alueelta muutaman vuoden laidunnuksen jälkeen, iloitsee vieraslajihankkeen projektikoordinaattori Anne Salo Porin kaupungilta.

Sastamalalaisen Huitun tilan lampaat laiduntavat Liljanluodossa ja Hanhiluodossa näillä näkymin syyskuulle asti. Hanhiluodon lammasaitaus sijaitsee yksityistien varressa, joten lampaita voi halutessaan käydä katsomassa kävellen.  Eläimet saavat laitumelta monipuolista ravintoa, eikä niitä saa erikseen ruokkia. Ruokintakiellolla varmistetaan, että eläimet pysyvät terveinä. Lisäksi erilaiset ruoantähteet houkuttelevat alueelle helposti jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat lampaille terveysriski.

Tänä kesänä vieraslajitorjunnassa testataan ensimmäistä kertaa myös kuumavesikäsittelyä. Rikkakasvien torjuntaan tarkoitettu kuumavesilaite kuumentaa veden kiehuvaksi vesisäiliössä, josta se puhalletaan pienellä paineella kasvuston päälle. Kuumat vesipisarat polttavat kasvien maanpäälliset osat ja näin tappavat ne. Kuumavesikäsittely on ekologinen tapa torjua epätoivottuja kasveja, sillä se ei kuormita ympäristöä haitta-aineilla.

– Kuumavesitorjunta on todettu toimivaksi tavaksi torjua rikkakasveja ja nyt testaamme, tuoko menetelmä toivottua tulosta myös jättipalsamin poistamiseen. Uusi kuumavesilaite näyttäisi soveltuvan erityisen hyvin jyrkkien ojanpientareiden käsittelyyn, sillä laitteen pitkä varsi mahdollistaa kasvuston kastelun myös syvien ojien pohjalta, jonne työntekijöiden on haastavaa päästä laskeutumaan, jatkaa Salo.

Laidunnus ja kuumavesikäsittely ovat osa Porin jokisuiston vieraslajikasvit hallintaan -hanketta, jonka pääpaino on haitallisten vieraslajikasvien esiintymien nykytilanteen kartoittamisessa, vieraslajien torjunnassa sekä vieraslajineuvonnassa. Hankkeen tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa alkuperäisten kasvilajien elinvoimaisuutta. Lisätietoja hankkeesta ja vieraslajien torjunnasta voi lukea osoitteesta pori.fi/vieraslajit.