Ahlaisten koulun vieraslajitalkoot

Heinäkuussa kitketään taas jättipalsamia – lähde mukaan talkoisiin!

Porissa järjestetään tänä kesänä jälleen useita kaikille asukkaille avoimia yhteistalkoita, joissa keskitytään erityisesti haitallisen jättipalsamin torjuntaan. Lisäksi käynnissä on soolotalkoita, joihin asukkaat voivat osallistua itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Vieraslajitalkoot ovat osa kaupungin kolmivuotista haitallisten vieraslajien torjuntahanketta, jonka tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa alkuperäisten kasvilajien elinvoimaisuutta.

Ahlaisten koulun vieraslajitalkoot

Jättipalsamin torjuntatalkoita järjestetään kesän aikana sekä vieraslajihankkeen puitteissa että yhteistyössä Porin alueen asukkaiden ja yhdistysten kanssa. Ajantasaiset tiedot talkoista aikatauluineen ja osoitetietoineen julkaistaan kaupungin verkkosivuilla osoitteessa pori.fi/vieraslajit.

– Esimerkiksi tänään talkoisiin voi osallistua Kyläsaaressa, ja myöhemmin tällä viikolla kitkentätyöt jatkuvat Halssissa ja Reposaaressa. Tulevina viikkoina vieraslajitalkoita järjestetään myös Hanhiluodossa ja Liinaharjassa. Kaikille osallistujille tarjotaan talkoiden puitteissa hanskoja ja jätesäkkejä, mutta myös omat työhanskat ja viikatteen voi halutessaan ottaa mukaan, vinkkaa hankkeen projektikoordinaattorina toimiva Anne Salo Porin kaupungilta.

Vieraslajihankkeen projektityöntekijöitä voi tilata myös järjestämään maksutonta vieraslajineuvontaa esimerkiksi taloyhtiöihin, naapurustoihin, yhdistyksiin tai vaikkapa työ- tai kaveriporukoille. Lisäksi kaupunki järjestää pyynnöstä vieraslajitalkoita, joissa osallistujille tarjotaan jätesäkit ja työhanskat, ja joissa kaupunki vastaa jätteiden poisviennistä.

Myös aiemmilta vuosilta tutut soolotalkoot jatkuvat jälleen tänä kesänä. Kaupunki on osoittanut omistamiltaan mailta alueita, joilta jättipalsamia saa kitkeä omatoimisesti ilman erillistä maanomistajan lupaa. Soolotalkookohteet sijaitsevat Vähäraumalla, Herralahdessa, Kalaholmassa ja Tuulikylässä.

Soolotalkoopaikoilta löytyy opastekyltit, joiden ympäristössä kitkeminen on sallittua. Kitketyt kasvit voi jättää kasoihin kylttien läheisyyteen, josta kaupunki kerää ne pois. Soolotalkoot päättyvät heinäkuun lopulla ennen jättipalsamin siementen tuloa, jolloin myös kyltit poistetaan.

Ahlaisissa talkoisiin osallistuttiin koko koulun voimin

Vieraslajien torjunnassa on tehty koko hankkeen ajan yhteistyötä myös Porin seudun koulujen kanssa. Tänä kesänä talkoisiin ovat osallistuneet Ahlaisten koulu, Kaarisillan koulu, Länsi-Porin koulu, Porin Kristillinen koulu sekä Porin seudun steinerkoulu. Talkoissa on ollut hyvä tunnelma ja sekä oppilaat että opettajat ovat olleet kiinnostuneita kuulemaan vieraslajeista ja luonnon monimuotoisuudesta.

Ahlaisten koulun kanssa jättipalsamitalkoita vietettiin toukokuun lopulla ja mukaan yhteiseen tekemiseen osallistui koko koulu, eli yhteensä noin 50 oppilasta. Mukana torjuntatöissä olivat myös 6. luokkalaiset Anni Tuomela ja Oona Selivaara. Kitkentätöitä tehtiin Ahlaisten uimarannan läheisyydessä, ja töiden lomassa pohdittiin muun muassa perkaamisen hyötyjä sekä mietittiin erilaisten vieraslajien tunnettavuutta.

Selivaaralle jättiputki oli jo ennestään tuttu kasvi, kun taas jättipalsami ja kurtturuusu olivat lajeina vieraampia. Myös Tuomela tiesi vieraslajeista jonkin verran jo etukäteen, mutta uutena asiana tuli esimerkiksi se, että jättipalsami, jättiputki ja lupiinikin ovat vieraslajeja.

– Tämä on ihan kivaa hommaa, varsinkin porukalla on kiva tehdä tällaisia hauskoja juttuja. Ja on tästä varmaan jonkin verran myös hyötyä, saamme kuitenkin osan täällä olevista jättipalsameista pois, kertoo Selivaara.

– On meidän työpanoksestamme ainakin vähän apua, mutta kitkentätöitä pitäisi tehdä vuosittain, jotta niistä olisi todellista hyöytä. Tämä on tärkeä asia, mutta ei ehkä niin kovin mieluista puuhaa kuitenkaan, jatkaa Tuomela.

Haitallisten vieraslajien näyttely esillä Porin pääkirjastossa

Porin pääkirjaston aikuistenosastolla on käynnissä Haitalliset vieraslajit -näyttely, joka tutustuttaa kävijöitä yleisimpiin vieraskasvilajeihin, niiden oikeaoppiseen torjuntaan sekä vieraskasvijätteen käsittelyyn. Näyttely opasta myös talkoiden järjestämiseen sekä vieraslajien torjunnan välineistön lainaamiseen.

Projektikoordinaattori Anne Salo on paikalla kirjastossa torstaina 4. heinäkuuta kello 15–17 vastaamassa vieraslajeja koskeviin kysymyksiin. Haitalliset vieraskasvilajit -näyttely on avoinna lauantaihin 6. heinäkuuta asti.