Talvinen Porin silta

Harja-hiekoitusmenetelmä laajenee uusiin kohteisiin Porin kaupunkiseudulla

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella on pilotoitu harja-hiekoitusmenetelmää jalankulku- ja pyöräilyväylien talvihoidossa. Tänä talvena menetelmän piiriin otetaan uusia kohteita Porin kaupunkiseudulla. Harja-hiekoitusmenetelmällä parannetaan kävely- ja pyöräilyväylien talvihoidon laatua keskeisillä väylillä ja kannustetaan talvipyöräilyyn. ELY-keskuksen ja kaupunkien katuverkon harja-hiekoituskohteiden avulla pyritään luomaan yhtenäisiä ja sujuvia pyöräreittejä talviolosuhteissa.

Talvinen Porin silta

ELY-keskus ottaa käyttöön harja-hiekoitusmenetelmän tänä talvena Porin kaupunkiseudulla Porista Ulvilaan maanteillä 2551 ja 2442. Porin kaupunkiseudulla kohteet yhdistyvät kaupunkien katuverkon harja-hiekoituskohteisiin. Porin kaupunkiseudulla harja-hiekoitusmenetelmän piiriin tulee yhteensä n. 10 km tieosuus, josta n. 6 km on ELY-keskuksen vastuulla olevaa jalankulku- ja pyöräilyväylää ja n. 4 km Porin kaupungin jalankulku- ja pyöräilyväylää. Uudet harja-hiekoituskohteet on otettu käyttöön Porin hoitourakoiden uudelleen kilpailutuksen myötä 1.10.2024 alkaen. Porin kaupunki on kilpailuttanut oman katuosuutensa, jossa harja-hiekoitusmenetelmä on otettu käyttöön.

Harja-hiekoitusmenetelmässä lumi poistetaan väylältä harjaamalla siten, että väylän pinta jää lumettomaksi koko leveydeltä. Liukkautta torjutaan käyttämään hienorakeista hiekkaa. Urakoitsija voi turvautua lumenpoistossa myös auraukseen, kun lunta sataa kerralla runsaasti tai lumi on märkää. Näissä tilanteissa aurauksella saadaan harjausta parempi lopputulos. Aiempien talvien kokemusten perusteella harjausta voidaan hyödyntää noin 90 % talvesta, ja auraukseen turvaudutaan vain muutamia kertoja talvikauden aikana.

Harja-hiekoitusmenetelmän kohteet ovat pääpyöräilyreiteillä, joissa on korkein laatutasovaatimus. Hoitotoimenpiteet ajoitetaan mahdollisuuksien mukaan ennen työmatkaliikenteen alkua aamuisin ja ennen työmatkaliikenteen huipputunteja iltapäivisin. Lumisade voi kuitenkin alkaa juuri ennen ruuhkatunteja, jolloin riittää, että hoitotoimenpiteet ovat käynnissä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on saanut kokemuksia harja-hiekoitusmenetelmästä jo aiemmista kohteista. Saatujen kokemusten perusteella nykyisin kiinnitetään enemmän huomiota mm. sulamisvesien poistumiseen väylältä, ja että luiskiin mahtuu kerääntymään harjauksessa poistuvaa hiekoitushiekkaa.