Asuminenjaymparisto_jatehuolto_kierratyspisteetjakeskukset_molok2_satakunnank_470.png

Jätehuoltokysely keräsi satoja vastauksia

Porin seudulla toteutettiin keväällä 2024 verkkokysely alueen jätehuollon palveluista osana jätehuollon palvelutason määritystyötä. Kyselyllä selvitettiin alueen asukkaiden mielipiteitä jätehuollon nykyisistä palveluista sekä myös toiveita ja arvoja, joiden perusteella palveluita tulisi kehittää.

Asuminenjaymparisto_jatehuolto_kierratyspisteetjakeskukset_molok2_satakunnank_470.png

Kysely oli avoinna kaikille Porin seudun jätehuoltojaoston ja Keräämö Oy:n toiminta-alueen kotitalouksille ja vapaa-ajanasunnon omistajille. Kyselyyn saapui yhteensä 499 vastausta, joista koostettu yhteenveto löytyy jätehuoltojaoston verkkosivuilta.

– Tulosten perusteella kyselyyn ovat vastanneet aktiiviset lajittelijat, sillä suurin osa vastaajista kertoo lajittelevansa kaikki tai lähes kaikki kotitaloudesta syntyvät jätteet, suunnittelija Katja Helenius toteaa.

Hyvä saavutettavuus on monen vastaajan toive jätehuollon palveluiden kehittämisessä. Riittävän lähellä sijaitsevat jätteiden lajittelu- ja vastaanottopaikat motivoivat kotitalouksia parhaiten lajitteluun ja jäteasemilta monet toivoivat nykyistä laajempia aukioloaikoja sekä mahdollisuutta kierrättää isompiakin jätteitä itselle sopivan aikataulun mukaisesti.

Jätteiden lajittelua eniten hankaloittava tai estävä tekijä on kyselyn mukaan lajiteltavien jätteiden säilytys kotona. Lajittelun motivaatiota alentaa selvästi myös jätetilojen ja lajittelupisteiden astioissa väärin lajitellut jätteet. Lisää tiedotusta kaivataan erityisesti muun muassa isokokoisten jätteiden, isompien jäte-erien tai vaarallisten jätteiden vastaanottopaikoista.

Jätehuollon kehittämisen tärkeimmät painopisteet jatkossa ovat vastaajien mukaan materiaalien uudelleen käytön edistäminen, monipuoliset jätehuollon palvelut, jätteen määrän vähentäminen sekä lajittelun tehostaminen. Helpon saavutettavuuden lisäksi jätehuollon kehittämisessä tulisi vastausten perusteella huomioida myös ympäristövastuullisuus, palvelujen edullisuutta ja asiakaslähtöisyyttä unohtamatta.

– Vastauksia hyödynnetään muun muassa meneillään olevassa jätehuollon palvelutason määritystyössä, jonka avulla kuvataan, minkälaisia jätehuoltopalveluita kuntalaisille tarjotaan. Samalla arvioidaan, miten eri jätehuoltopalveluita tulisi alueella lähitulevaisuudessa kehittää, Helenius kertoo.

Vastausten perusteella saatiin myös arvokasta tietoa yksittäisistä jätehuoltopalveluista ja vinkkejä muun muassa jätehuollon viestintää ja neuvontaa varten.