Käärmeiden vaellus -taidenäyttely Teljäntorilla huipentuu performanssiin 16. huhtikuuta
Teljäntorin uudessa TGT-yhteisötaidetilassa tapahtuu eläimellisiä asioita. Kokemäen Korkeaojan kylätalon pihasta kaadetut surusyreenit ovat muuttuneet suuriksi oksahäntäisiksi käärmeiksi ja vallanneet katutason terraariomaisen galleriatilan Elisa Pirisen spontaanissa pop-up-taidenäyttelyssä. Viimeinen näyttelypäivä on tiistaina 16. huhtikuuta, jolloin koettavaan taiteilijan performanssiin on kaupunkilaisilla vapaa pääsy.
Käärmeitä pääsee ihailemaan näyttelyn aikana vuorokauden ympäri ikkunan läpi. Käärmeiden vaelluksen viimeisenä näyttelypäivänä kello 17–21 näyttelyyn pääsee tutustumaan myös sisäpuolelta. Taiteilija Elisa Pirisen performanssi nähdään 16. huhtikuuta kello 17. Kaupunkilaisia kutsutaankin mukaan ottamaan tuolloin haltuun Liveability-hankkeen kautta käyttöön saatua tilaa. TGT-tila sijaitsee Teljäntorilla Yrjönkadun puolella sisäänkäyntien väliin jäävässä tilassa.
Käärmeiden vaellus-kokonaisuuden syreenikäärmeet saapuivat kaupunkiin Pirisen äskettäin Poriginal-galleriassa päättyneen Kareita–näyttelyn mukana, mutta nyt ne lähtevät elämään omaa elämäänsä. Taiteilijan toiveena on, ettei käärmeiden matka pysähdy TGT-tilaan. Missä sinä haluaisit nähdä käärmeiden tekevän seuraavan välilaskunsa?
Juuristaan irti leikatut muutosvoimaiset syreenikäärmeet ja niiden aiemmasta hiljaisen pihapensaan elämästä vahvaa irtiottoa tekevä vaellus tutkii kyläpoliittisen syreenitaiteen keinoin muutokseen sopeutumisen ja paikkasuhteen teemoja. Lopettajaisiltaa varten Pirinen haluaakin esittää kaksi kysymystä, joihin mielellään kuulisi kävijöiltä ajatuksia. Kuinka jatkaa matkaa murtuneen unelman jälkeen? Kuinka monta ihmistä tarvitaan, jotta voit rakastua kylään?
Elisa Pirinen on Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2021 valmistunut monialainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Korkeaojan maalaiskylällä. Taiteessa hänelle olennaisin tulokulma on symbolistis-analyyttinen hahmottamisen tapa, jossa maailma puhuu, eikä mikään edusta vain itseään. Taide on väylä seurata ja tutkia sitä, mikä tuntuu merkitykselliseltä, vaikkei oikein osaa selittää miksi. Tyylillisesti hän tanssahtelee esittävän ja abstraktin ilmaisun välillä, ja hänen käyttämänsä media ja materiaalit vaihtelevat aiheen mukaan kuvanveistosta maalaukseen ja performanssiin. Yhteisöllisyys ja siltojen rakentaminen on keskeinen osa hänen taiteen- ja elämänvisiotaan. Pirisen tuotantoon voi tutustua lisää työn alla olevilla nettisivuilla www.elipiiri.com
TGT-tilan käyttö on osa EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman Liveability-hanketta, jonka tavoitteena on edistää yhteisöllistä osallisuutta ja luovaa hyödyntämistä kaupunkitiloissa. Tilan käyttöä koordinoi hankesuunnittelija ja kuvataiteilija Petri Haavisto. TGT-tilasta lisätietoa löytyy täältä.