Kesämuusikot ovat mukana kaupungin arjessa ja juhlassa – ”Haluamme tuoda musiikin ilon jokaisen saataville”
Kesäkuussa 2024 Poria elävöittää kaupungin oma yhtye, jonka muodostavat laulaja-pianisti Elliina Tikka, harmonikansoittaja Pilvi Huhta sekä viulistit Camilla Azzola ja Tessa Korhonen. Tulevina viikkoina yhtyeen säveliä pääsee kuulemaan esimerkiksi pääkirjastossa 18. kesäkuuta sekä lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä Maksa mitä haluat -päivänä 26. kesäkuuta. Myös keikkatiedusteluja saa yhtyeelle esittää.
Palmgren-salin lavalla lepää nuottipinoja ja soitinkoteloita – kesämuusikoilla on harjoitukset. Jo usean vuoden ajan Porin kaupunki on palkannut joukon nuoria muusikkoja ilahduttamaan erilaisia yleisöjä kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa. Tähän mennessä kesämuusikot ovat soittaneet jo vanhainkodeissa ja sairaalassa, ja luvassa on useita pieniä esiintymisiä esimerkiksi SuomiAreenan ja Maksa mitä haluat -päivän merkeissä. Muusikot kuitenkin vinkkaavat, että kalenterissa on vielä tilaa myös uusille keikoille.
Korhonen kertoo, että yhtye suunnittelee ohjelmistonsa aina kulloistakin yleisöään ajatellen. Keikoilla soi koko genrejen kirjo klassisista viulukappaleista poppiin, monet itse sovitettuina versioina. Ohjelmistonsa parhaimmistoksi kesämuusikot nostavat Vesa-Matti Loirin Nocturnen ja Lapin kesän. Yleisölläkin on omat suosikkinsa.
– Vanhainkodeissa yleisön suosikiksi on noussut Unto Monosen Satumaa, jota lauletaan jopa mukana. On hienoa nähdä, miten meille lyhyt esiintymisen hetki voi olla jonkun muun päivän kohokohta, sanoo Azzola vanhainkotiesiintymisten tunnelmista.
Jokainen kesäyhtyeen jäsenistä opiskelee musiikkia: Tikka Oulun yliopistossa musiikinopettajaksi, Huhta Sibelius-Akatemiassa klassista harmonikkaa sekä Azzola ja Korhonen Tampereen ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogeiksi. Poriin nelikko on päätynyt sukulaissiteiden kautta.
Muusikot arvostavat kesämuusikkopestin avaamaa mahdollisuutta tehdä oman alansa työtä palkallisesti ja työsuhteessa. Joskus asenteet kulttuuri- ja taidealan työntekijöitä kohtaan osoittavat tietämättömyyttä alan vaativuudesta, nuoret ovat huomanneet.
– Muusikon työ on muutakin kuin yleisölle näkyvä puolen tunnin keikka, josta saadaan kertapalkkio. Jokaisen keikan taustalla on ohjelmiston suunnittelu, nuottien etsiminen ja tuntien harjoittelu, muistuttaa Tikka.
– Ja tietysti myös koko elämän ajan kestänyt työ, soittamisen oppiminen, lisää Huhta.
Muusikot kertovat kuitenkin ilahtuneensa Porin kulttuurikentän elävyydestä ja mahdollisuuksista, joita ovat musiikin alalla kaupungissa saaneet.
– Pori on kulttuurisesti eläväinen kaupunki, täällä taidetta ja kulttuuria tuetaan. On hienoa olla tuomassa omaa kädenjälkeä tälle kentälle, kesämuusikot toteavat.
Kesäyhtye haluaa tuoda soittamisen, laulamisen ja musiikin kuuntelun iloa kaikille, ei rajata sitä vain tietyille taitotasoille tai ihmisryhmille – ja juuri sellaisia asioita Azzola, Huhta, Korhonen ja Tikka ovat kesämuusikkoina mahdollistamassa.
Kesämuusikkojen julkisista esiintymisistä tiedotetaan kaupungin sosiaalisen median kanavilla Instagramissa ja Facebookissa. Muusikot tavoittaa sähköpostiosoitteesta kesataiteilijat@gmail.com.