Päätöksenteko

Lain ja rahoitusmallin muutokset vaikuttavat työllistämis- ja työpajatoimintoihin

Kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 9. syyskuuta lainsäädännön ja rahoitusmallin muutosten vaikutuksia kaupungin työllistämis- ja työpajatoimintoihin. Tulevat muutokset ovat niin merkittäviä ja laajoja, että valmistelun pohjalta esitetään yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista.

Päätöksenteko

Vuoden 2025 alusta alkaen palkkatuella työllistäminen kuntaorganisaatioon ei ole enää mahdollista valtion lainsäädäntöön ja rahoitusmalliin tekemien muutosten vuoksi. Muutokset tulevat koskemaan laajasti kaikkea kaupungin työllistämistoimintaa. Muutosten vuoksi toimintamallin uudistusta on valmisteltu keväästä 2024 alkaen ja asiaa on käsitelty myös kaupunkitason yhteistyötoimikunnan kokouksessa kesäkuussa. Valmistelu on edennyt siihen vaiheeseen, että voidaan aloittaa muutosta koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Porin kaupungin työpajatoimintaa on elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyyspalveluissa sekä sivistystoimialan nuorisoyksikössä. Niin sanotut aikuisten työpajat kuuluvat työllisyyspalveluiden organisaatioon ja alle 30-vuotiaiden nuorten työpaja sivistystoimialan nuorisoyksikössä. Työpajojen toiminnassa palkkatuella työllistettyjen työntekijöiden rooli on ollut merkittävä. Vakituinen henkilöstö toimii lähinnä ohjaavissa ja valmentavissa tehtävissä ja sen lisäksi ohjaavissa tehtävissä on myös palkkatuella tuettuja työntekijöitä.

Työpajatoiminta koostuu useasta eri pajasta ja työpajat toimivat osin samoissa tiloissa Veturitallinkadulla. Pajoilla on palvelutuotantoa, joiden jatkosta neuvotellaan yhteistoimintamenettelyssä. Luontopaja on hoitanut isoa osaa Porin luontoreittien rakentamisesta ja huollosta ja TYPA-paja kaupungin sisäisiä muuttoja ja erilaisia remontointitehtäviä. Nuorten työpajalla toimii tällä hetkellä taidepaja, käsityöpaja, bändipaja, presspaja sekä Nuokkari Cafe. Sen toimintaa rahoitetaan erillisillä valtionavustuksilla. Nuorten työpaja jatkuu osana sivistystoimialan nuorisoyksikköä. Työllistämisessä noudatetaan kuitenkin samoja periaatteita kuin kaupungissa yleisesti.

Neuvotteluesityksessä tullaan esittämään aikuisten työpajan ja joidenkin tähän kytkeytyvien tehtävien mahdollista lakkauttamista tai tehtävien uudelleenorganisointia. Sivistystoimialan nuorisoyksikössä toimivan nuorten työpajan toimintoja ei esitetä lakkautettavaksi, mutta niin sanottujen aikuisten pajan muutokset voivat heijastua myös nuorten työpajan toimintoihin ja henkilöstöön. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat nuorten työpajan henkilöstöä vain siltä osin kuin niillä on vaikutusta työtilojen tai toimintojen mahdollisiin siirtoihin, tehtävämuutoksiin tai muihin vastaaviin, pajatoiminnan uudelleenorganisoinnista aiheutuviin muutoksiin. Myös Veturitallien vuokrakiinteistön vuokrasopimusta ehdotetaan irtisanottavaksi. Toimitilan irtisanomisesta aiheutuu myös muita vaikutuksia ja muutoksia toimintaan sekä talouteen, joiden yksityiskohdista neuvotellaan osana yhteistoimintamenettelyä.

Työllistämistuen päättyminen ja työpajatoimintojen uudelleen arviointi voivat vaikuttaa tehtävien uudelleen järjestelyjen ja mahdollisten henkilöstösiirtojen vuoksi myötä erityisesti teknisen toimialan, sivistystoimialan vapaa-aikalautakunnan alaisten yksiköiden ja Porin Palveluliikelaitoksen tehtäviin.

Kaupunkitason johtoryhmä nimesi 26.8.2024 valmistelun toteuttamiseksi ja käytäntöön saattamiseksi projektiryhmän, johon kuuluvat edustajat kasvu- ja työllisyyspalveluista, henkilöstöpalveluista, tekniseltä toimialalta, palveluliikelaitoksesta, sivistystoimialalta ja viestinnästä. Projektiryhmä huolehtii myös yhteistoimintaneuvottelujen toteuttamisesta ja toimii työnantajan edustajana neuvotteluissa. Työantajan neuvotteluesitys ja neuvottelukutsu lähetetään kaupungin kaikille pääluottamusmiehille, jotka voivat itse arvioida osallistumisensa tarpeellisuuden edustettaviensa perusteella.

Asian laajuuden vuoksi neuvottelumandaattia pyydetään nyt kaupunginhallitukselta. Kaupunginhallitukselle esitetään valtuuksien antamista esitetyn yhteistoimintaneuvottelun käynnistämiseksi. Kaupunginhallitus voi myös antaa neuvotteluihin mahdolliset evästeet.

Pidempi esittely aiheesta on nähtävillä kaupunginhallituksen seuraavan kokouksen sähköisellä esityslistalla.