![Porin brändikarhu rakennuspuuhissa](https://cms.pori.fi/uploads/sites/2/2022/08/rakentamisen_kiertotalous_1-1024x576.jpg)
Miten kaupunki huolehtii katuvalaistuksesta? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin
Porin kaupungin katuverkolla on yhteensä noin 27 500 katuvaloa. Häiriöt katuvalaistuksessa herättävät erityisesti syksy- ja talviaikaan paljon keskustelua. Keräsimme tähän uutiseen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin katuvalojen toiminnasta ja huoltamisesta.
![Porin brändikarhu rakennuspuuhissa](https://cms.pori.fi/uploads/sites/2/2022/08/rakentamisen_kiertotalous_1-1024x576.jpg)
Porin katuvaloissa käytetään pääasiassa kolmea erilaista valaisintyyppiä: suurpainenatriumvalaisimia, led-valaisimia sekä elohopeavalaisimia. Vanhoja elohopeavalaisimia vaihdetaan niiden käyttöiän päättyessä uusiin energiatehokkaisiin led-valaisimiin. Katuvalojen syttymistä ja sammumista ohjataan automaattisilla järjestelmillä. Valaistuksen ohjaamisessa olla siirtymässä asteittain nykyaikaiseen keskuskohtaiseen ohjaustekniikkaan, jonka ohjaus toimii keskitetysti hämäräkytkimillä.
Miten katuvalaistuksen vastuut jakautuvat?
Porin kaupunki omistaa Porin katuverkon katuvalot ja vastaa katuvalaistuksen suunnittelusta ja ylläpidosta sekä esimerkiksi uusien katuvalojen rakennuttamiseen ja uusimiseen liittyvistä päätöksistä. Katuvalojen kunnossapitoa hoitaa kaupungin urakoitsijana toimiva Elvera Oy, jolta kaupunki tilaa katuvalojen huoltokierrokset sekä yksittäisten valaisimien huollon.
Kuinka usein katuvaloja huolletaan?
Urakoitsijan suorittamasta vuosittain tehtävästä koko kaupungin katuvaloverkon kattavasta huoltokierroksesta on luovuttu vuoden 2025 alusta alkaen. Jatkossa siirrytään tekemään pienempiä alueellisia huoltokierroksia, joiden tavoitteena on reagoida valaistuksen haasteisiin aiempaa nopeammin. Kaupunki määrittelee alueellisten huoltokierrosten tarpeen ja ajankohdan itse, ja tilaa jokaisen huoltokierroksen urakoitsijalta erikseen. Kaupungin olemassa olevan katuvalaistuksen kunnossapitoon varataan vuosittain noin 200 000 euroa rahaa.
Alueellinen huoltokierros tulee ajankohtaiseksi, kun tietyllä alueella on pimeänä paljon yksittäisiä valaisimia tai useampia muita vikoja, jotka pimentävät lamppuja. Alueellisen huoltokierroksen yhteydessä valojen toimivuus tarkistetaan ja rikkinäiset ja palaneet lamput vaihdetaan uusiin. Lisäksi huoltokierroksella kartoitetaan muut valaistusverkon viat, kuten esimerkiksi palaneet sulakkeet ja mahdolliset kaapelivauriot. Lamppujen yksittäisvaihtoja saatetaan tehdä esimerkiksi vilkasliikenteisen kadun suojatien kohdalla. Pääasiassa yksittäisiä valaisimia ei kuitenkaan kustannussyistä korjata.
Kuinka kauan katuvalojen korjaamisessa kestää?
Katuvalaistuksen korjaamisen kesto riippuu vian laadusta. Kun valaisimen lamppu tulee elinkaareensa päähän, hoituu korjaus yksinkertaisimmillaan uuden lampun vaihtamisella alueellisen huoltokierroksen yhteydessä. Yksittäisiä rikkinäisiä lamppuja vaihdetaan vuosittain noin 400–450 kappaletta.
Mikäli valoja on esimerkiksi kaapeli- tai teknisen vian vuoksi pimeänä laajemmalla alueella, voi niiden korjaamiseen kulua vian aiheuttajasta riippuen useita päiviä tai viikkoja. Myös esimerkiksi haasteet vian paikantamisessa saattavat viivästyttää töitä. Keskustassa katuvaloja korjataan vilkkaan liikenteen vuoksi usein nopeammin kuin muilla alueilla.
Miksi asuinalueellani on viime aikoina ollut aiempaa enemmän pimeitä katuvaloja?
Viime syksyn ja kuluneen talven aikana pimeistä katuvaloista on saatu tavallista enemmän ilmoituksia ympäri kaupunkia. Katuvalohäiriöt ovat keskittyneet erityisesti alueille, joilla on tehty valokuitutöitä.
Viime vuonna enenevissä määrin lisääntynyt valokuidun rakentaminen kasvatti valokuitukaivantojen määrää useissa kaupunginosissa. Kesällä 2024 kaivuutöiden ollessa vilkkaimmillaan valokuituyhtiöt tekivät töitä ympäri kaupunkia yli 50 kaivinkoneen voimin. Vastaavanlaisessa laajuudessa kaivuita ei oltu Porissa aiemmin tehty.
Iso osa valaistuksen häiriöistä aiheutuu kaivantojen teon yhteydessä vaurioituvista katuvalaistuksen sähkökaapeleista. Tällöin pimeänä on usein pidempiä pätkiä katuvaloverkkoa.
Miksi katuvalot palavat keskellä päivää?
Katuvalot saattavat välillä olla päällä epätyypilliseen aikaan, kuten esimerkiksi keskellä kirkasta päivää. Tämä voi johtua kahdesta eri syystä. Käynnissä saattaa parhaillaan olla huoltotoimenpide, jonka aikana tehtävät työt vaativat valojen pitämistä päällä. Tällaisia huoltotöitä ovat esimerkiksi lamppujen vaihdot ja vianetsintä. Valojen ohjaustekniikassa saattaa olla myös tilapäinen häiriö, jonka vuoksi ohjaus kääntyy päälaelleen, ja valot palavatkin päivällä ja sammuvat yöksi.
Mihin voin antaa palautetta katuvalaistuksen häiriöistä?
Asukkaiden tekemät ilmoitukset ovat tärkeässä roolissa katuvalohäiriöiden laajuuden kartoittamisessa ja vikojen korjaamisessa. Palautetta katuvalaistuksen huoltotarpeista voi antaa sähköisesti Porin kaupungin palautepalvelussa, jossa vikapaikan voi merkitä myös suoraan kartalle. Kaupunki vastaanottaa vuosittain lukuisia vikailmoituksia, eikä niihin pystytä vastaamaan yksitellen. Palautepalvelun kautta tehdyt ilmoitukset lähtevät käsittelyyn automaattisesti.Kaupunki toivoo, että ilmoitettujen vikojen kuvaus vastaisi mahdollisimman hyvin todellisuutta. Kaupunki saa jonkin verran palautteita, joissa esimerkiksi kokonaisen asuinkadun kuvaillaan olevan pimeänä, vaikka todellisuudessa vain yksi tai kaksi valaisinta on palanut. Häiriöiden liioittelu aiheuttaa kunnossapidolle ylimääräisiä kuluja.
Maanteiden varsien katuvaloista palautetta voi antaa valtakunnalliseen Väyläviraston, ELY-keskusten ja Fintraffic Oy:n yhteiseen maantie-, rata- ja vesiväyläasioiden neuvontapalveluun.