Porin joukkoliikenne ja Ramboll Finland Oy tutkivat ihmisten liikkumista matkapuhelindatan perusteella

Tutkimuksessa selvitettiin porilaisten liikkumista arki-iltaisin ja viikonloppuisin Porin sisällä. Tuloksista ilmenee, että arki-iltaisin liikkuminen vähenee kello 18 jälkeen. Viikonloppuisin matkustuspiikki on lauantaiaamupäivissä. Selkeimmät matkavirrat suuntautuvat Porin keskustaan.

Porissa on aiemminkin tutkittu matkapuhelindatan avulla tapahtumissa kävijöiden määrää, mutta nyt tutkittiin nimenomaan liikkumista arki-iltoina ja viikonloppuina Porin sisällä. Liikkumista tutkittiin heinäkuussa 2023 ja syys-lokakuussa 2023.

– Matkapuhelindata tavoittaa tehdyt matkat kaikilla kulkuvälineillä kaikkina ajankohtina ja lisää ymmärrystä porilaisten liikkumistarpeista. Rahastuslaitteiden keräämä tieto kertoo ainoastaan bussin kyytiin nousseiden matkustajien tekemistä matkoista, kertoo joukkoliikennepäällikkö Merika Lanne.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Porin asukkaiden liikkumista vapaa-ajan kohteisiin Telian Crowd Insights -analyysityökalun avulla. Data kerättiin mobiililaitteiden sijaintitiedoista ilman henkilötietoja ja data laajennettiin vastaamaan koko väestöä. Tulokset kertovat matkojen vilkkaimmista yhteysväleistä ja ajankohdista. Tutkimuksen rahoituksen myönsi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja sen toteutti Ramboll Finland Oy.

Tuloksista löytyi vahvoja yhteyksiä kaupunginosien ja kaupallisten palvelujen välillä. Meri-Porista ja Länsi-Porista päin asioidaan Tikkulan ja Musan palveluissa, Pohjois-Porin ja Noormarkun suunnalta Isosannassa ja keskustassa, Itä-Porista ja Ulvilasta päin Herralahdessa ja Mikkolassa.

Porin keskustaan matkustetaan arkisin kaikkialta ja sinne suuntautuu lähes tuhat matkaa per tunti aamusta iltakuuteen. Myös viikonloppuiltapäivät ovat vilkkaita keskustassa.

– Tulos osoitti keskustan olevan edelleen matkojen ykköskohde. Porilaiset silti yllättivät siinä, miten usein kaupalliset palvelut haetaan läheltä omaa asuinaluetta, miettii Lanne.

Datakeruussa tunnistettiin myös haasteita

Datankeruun menetelmä rekisteröi vain yli 20 minuuttia kestäneet pysähdykset, joten nopeat asiointimatkat ja ulkoilureitit eivät näkyneet tuloksissa. Esimerkiksi Porin metsässä ei tulosten perusteella liikuttu iltaisin ja viikonloppuisin, koska ulkoilijat etenivät datankeruumenetelmän kannalta liian nopeasti metsän ulkoilureiteillä. Urheilukeskuksen alueella data tunnisti Satasairaalaan suuntautuneita työmatka-aikoja, mutta ei iltaisin tapahtuvaa harrastekäyttöä ja siihen liittyvää lasten ja nuorten kuljettamista.

– Tästä huolimatta tämä tutkimus on silti tällä hetkellä paras käytettävissä oleva tieto porilaisten arki-iltojen ja viikonloppujen liikkumisesta. Sujuvan arjen kotikaupungissa moni asia hoituu lyhyessäkin ajassa, koska ruuhkat eivät hidasta matkustamista ja asiointia, pohtii Lanne.

Tulokset antoivat tietoa siitä, miten julkiset vapaa-ajan palvelujen yleisövuorot ja aukioloajat voitaisiin yhteensovittaa porilaisten liikkumisajankohtiin sekä joukkoliikenteen reitteihin ja vuorotarjontaan. Lisäksi tietoa verrataan muihin aineistoihin, kuten Yyterin kävijälaskureihin ja uimahallin lippumyyntiin. Tällä hetkellä tutkimuksen perusteella ei ole tarpeen tehdä joukkoliikennereitteihin merkittäviä muutoksia tai perustaa kokonaan uusia reittejä.

– Itä-länsisuuntaista Citylinjaa on toivottu aina Citylinjan aloittamisesta lähtien. Liikkumisdatasta ei valitettavasti löytynyt uutta ajatusta reitin päätepisteistä. Itä-Porista puuttuu selkeä kohde, johon myös Länsi-Porista matkustettaisiin, kun taas Maantiekadun terveyspalveluihin saavutaan myös idän suunnalta, toteaa Lanne.

Tutkimusraportti ja tiivistelmä tutkimuksesta on luettavissa Porin joukkoliikenteen verkkosivuilla.