Porin kaupungintalo

Porin vuoden 2025 talousarvio noudattaa kaupunginhallituksen asettamaa kehystä

Porin kaupunginhallitus aloittaa vuoden 2025 talousarvion käsittelyn perjantaina 18. lokakuuta. Talousarvioehdotuksessa, ilman satunnaisia kertaeriä tai merkittäviä muutoksia, tulos päätyy 17 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tulokseen vaikuttavat ennen kaikkea heikentyneet valtionosuudet, henkilöstömenojen kasvu, toimitilavuokrien nousut sekä vuokratulojen vähentyminen.

Porin kaupungintalo

Vuonna 2025 tavoitellaan myös satunnaisia ylimääräisiä tuloutuksia tai kertaeriä konsernin sisäisistä järjestelyistä tai omaisuuden myynneistä, kuten esimerkiksi kaupunginsairaalan myynti. Niitä ei ole huomioitu talousarvion tulostavoitteissa.  

Toimialat ja liikelaitokset hyväksyivät omat talousarvioehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä. Ne olivat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kehyksen mukaisia. Sivistyslautakunta teki 0,4 miljoonaa euroa ylittävän talousarvioehdotuksen, koska lautakunta ei hyväksynyt kotihoidon tuen kuntalisän lopettamista. Kuntalisän lopettaminen on palautettu säästötoimenpiteeksi talousarvioehdotukseen.

Vuoden 2025 alusta voimaan astuva TE-uudistus on tuonut epävarmuutta talousarvion laadintaan. Lyhyellä aikavälillä on ollut vaikea arvioida, mitä kunnille siirtyvän TE-toiminnan kustannukset ja vaikutukset tulevat todellisuudessa olemaan. Pori toimii vastuukuntana Satakunnan työllisyysalueella.

Tulojen osalta ehdotuksessa on huomioitu Kuntaliiton viimeisimmät kuntakohtaiset verotuloennusteet sekä arviot valtionosuuksista. Valtuustosopimuksen mukaisesti talousarvioehdotus ei sisällä veronkorotuksia.

– Valtionosuuksien ensi vuoden arvioiden kaikkien kuntien keskiarvo on 703 euroa per asukas, kun Porissa valtionosuus on jäämässä 260 euroon per asukas. Odotamme paljon valtionosuusuudistukselta, mutta sen varaan ei lasketa mitään, kaupunginjohtaja Lauri Inna kertoo.

– Toimintamenojen osalta tullaan tavoittelemaan parempaa lopputulosta, kuin talousarvioehdotuksessa. Kaupungin johtoryhmä on käynnistänyt asian valmistelun, Inna jatkaa.

Kaupunki investoi uudisrakennuksiin, stadionin peruskorjaukseen ja infraan

Vuoden 2025 investointimenot ovat yhteensä 44,9 miljoonaa euroa. Investointimenoja on laskettu noin 6,5 miljoonaa kuluvaan vuoteen verrattuna. Investointiohjelmassa merkittävimmät uudiskohteet ovat Ahlaisten monitoimitalo (2,4 miljoonaa euroa) sekä Itä-Porin uusi päiväkoti (6,3 miljoonaa euroa). Perusparannus- ja laajennusinvestointien osalta stadionin alueen peruskorjaukseen on ensi vuodelle varattu 2 miljoonaa euroa.

Infrainvestoinneissa on varattu 8,4 miljoonaa euroa liikenneväylille, josta katujen perusparantamisen osuus on 3,6 miljoonaa euroa. Lisäksi pienvenesatamille- ja väylille on varattu 1,7 miljoonaa euroa sekä katuvalaistuksen saneeraukselle 1 miljoonaa euroa.

Suunnitelmakaudelle aikataulutetuista tarveselvityksistä löytyy useiden koulujen peruskorjaukset sekä mittavimpana Porin pääkirjastorakennuksen peruskorjaus. Rakennuksen korjaushankkeen kustannusarvio on 25–35 miljoonaa euroa ja peruskorjaushanke on suunnitelmissa toteuttaa vuosien 2027–2029 aikana.

Talousarvioehdotus on luettavissa kaupungin verkkosivuilla.