Sähkösavuke sauhuaa nuorilla turhan yleisesti
Satakunnassa on jatkunut jo pidempään huoli nuorten lisääntyneestä sähkösavukkeen eli vapen käytöstä. Aikuisten ja nuorten vanhempien on hyvä olla tietoisia asiasta ja ottaa asia keskusteluun lasten ja nuorten kanssa kotona, koulussa sekä eri vapaa-ajan ympäristöissä.
Sähkösavukkeiksi kutsuttuja laitteita on monenlaisia
Osa sähkösavukkeista on kertakäyttöisiä ja osa uudelleen käytettäviä. Tupakkalain mukaisesti uudelleen täytettävät sähkösavukkeet (myös nikotiinittomat) sekä nikotiinia sisältävät kertakäyttöiset sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkatuotteiksi. Niitä koskevat samat säädökset, kuin perinteisiä savukkeita. Kertakäyttöiset nikotiinittomat sähkösavukkeet puolestaan määritellään tupakan vastikkeiksi ja niitä säädellään sen mukaan. Säädökset ovat kuitenkin pääosin samat: niitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille ja niiden markkinointi on kielletty.
Tupakkalaki kieltää alle 18-vuotiailta tupakkatuotteiden, mukaan lukien nikotiininesteiden hallussapidon, mutta kielto ei koske nikotiinittomia kertakäyttöisiä sähkösavukkeita. Ehkäisevän päihdetyön toimijat kautta maan ovatkin antaneet tätä koskevan lausunnon hallituksen valmistelussa olevaan tupakkalain lakimuutokseen. Lakimuutos helpottaisi koulujen puuttumista asiaan.
Nikotiinittomatkaan tuotteet eivät ole vaarattomia
Suomessa sähkösavukkeisiin saa tupakkalain mukaan myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Käytännössä muita makunesteitä on kuitenkin helposti saatavilla tai tilattavissa. Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. Nikotiinittomat makuaineetkaan eivät ole vaarattomia, vaan voivat joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttaa jopa enemmän haittaa keuhkosoluille, kuin pelkkä nikotiinia sisältävä neste.
Sähkösavukkeiden nesteistä ja niiden höyrystä on löydetty terveydelle haitallisia aineita. Vielä ei tiedetä, miten vaarallisia sähkösavukkeet kokonaisuudessaan ovat. Keuhkovaurioiden vaara on olemassa. Nuorilla ja lapsilla on havaittu haittavaikutuksina muun muassa rintakipua, nopeutunut syke, pää- ja kurkkukipua sekä nielun ja suun alueen ärsytys tai kuivuminen.
Kotona lapsen ja nuoren vapen käyttöön puuttuminen on helpompaa
Kouluissa puhutaan paljon vapesta, mutta edelleen koulupäivien aikana vapetetaan ja käydään vapekauppaa.
– Esimerkiksi vessoissa vapen käyttöön puuttuminen on haastavaa, sillä vaikka valvontaa on lisätty ja oppilaita ohjeistettu menemään vessaan yksi oppilas kerrallaan, on jokaisella olla oikeus asioida vessassa rauhassa koulupäivien aikana, muistuttaa porilaisen Kuninkaanhaan koulun rehtori Veera Toivonen.
– Kiinni saaminen on haastavaa, koska vapet ovat pieniä ja niiden piilottaminen vaatteisiin tapahtuu nopeasti ja näppärästi, Porin Itätuulen koulun rehtori Marjo Katajisto sanoo.
Katajisto ja Toivonen peräänkuuluttavat huoltajien parempia mahdollisuuksia puuttua lasten ja nuorten vapettamiseen.
– Vanhemmilla on koulua paremmin keinoja selvittää, minkälaisia tavaroita lapset ja nuoret repuissaan kuljettavat, Toivonen sanoo.
– Huoltaja voi tarkkailla myös nuoren rahankäyttöä ja kaveriporukoita, Katajisto lisää.
Molemmat toivovat, että kotona sähkötupakkaan liittyviin asioihin perehdyttäisiin ja niistä juteltaisiin yhdessä lapsen kanssa. Rehtorit neuvovat, että lapsen ja nuoren kanssa kannattaa jo etukäteen pohtia, kuinka kokeilusta tai käytöstä voisi kieltäytyä.
– Koulu voi pyrkiä ennaltaehkäisemään, valistamaan ja lisäämään valvontaa sekä tiedottamaan huoltajia, Katajisto sanoo.
– Kyse on ennen kaikkea kodin ja koulun yhteisestä asiasta, Toivonen muistuttaa.
Myynnissä ja välittämisessä usein ikäviä ilmiöitä
Vapemyyntiä tapahtuu mm. sosiaalisen median kautta, kuten Snapchatissa. Kauppaa käydään kaikkialla, missä nuoret kokoontuvat ja viettävät aikaa. Sähkötupakan myyntiin liittyviin velkasuhteisiin ja ilmiöön muutenkin on tullut ilmi muualta rikollisesta maailmasta kopioituja toimintamalleja.
– Henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja niiden uhkaa käytetään surutta jo nuorten lasten keskuudessa näiden velkasuhteiden ja myyntitapahtumien yhteydessä. Hyvin usein käy niin, että lapset eivät uskalla kertoa uhrikokemuksiaan, koska eivät halua jäädä kiinni laittomien tuotteiden käyttämisestä, muistuttaa ylikonstaapeli Teemu Huttunen Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ryhmästä.
Somekampanja muistuttaa haitoista
Satakunnan ehkäisevän päihdetyön toimijat ovat välittäneet tietoa “vapettamisesta” somekampanjalla 6.-10.5.24. Kampanjaviestejä on julkaistu kuntien ja hyvinvointialueen sometileillä laajasti. Nikotiinituotteet muuttuvat valtavalla vauhdilla, joten oikean ja ajantasaisen tiedon välittäminen on tärkeää.