Taideteltat nousevat Teljäntorin TGT-tilaan täksi viikoksi
TGT-yhteisötaidetilan valtaa tällä viikolla telttoja täynnä taidetta. Tiistaina 25. kesäkuuta alkava taideTELTTAILEEversio2-näyttely pystyttää keskelle keskustaa erilaisin taide-elämyksin täytettyjä telttoja. Näyttely on jatkoa kesäkuun alussa 6. osassa Kuoppatorilla järjestetylle Taide telttailee -tapahtumalle. Perjantaihin asti pystyssä olevaan näyttelyyn on vapaa pääsy.
Kuukkarin taiteilijat järjestivät sunnuntaina 9. kesäkuuta Taide telttailee -tapahtuman Porin Kuoppatorilla. Tapahtuma oli osa Päärnäisten asukasyhdistyksen tämän vuoden toimintaa, ja se oli myös osa Porin kaupungin tämän vuoden hyvinvointirahahankkeita.
– Tapahtuma tehtiin Rakkaudella porilaisille. Osallistuvat taiteilijat käsittelivät teltan ja taiteen yhdistävää ideaa omilla tavoillaan. Telttailualue sisälsi valmiiden telttojen lisäksi itse tehtyjä ja prosessissa syntyneitä telttoja. Tekijät päättivät itse, miten taide on läsnä heidän teltassaan, kertoo taiteilija Henry Merimaa.
Tapahtumapäivän aikana syntyi idea viedä telttataidenäyttely Teljäntorin TGT-tilaan. Siirtymä vehreästä puistomaisesta ulkotilasta keskustan urbaaniin sisätilaan tuntui kiinnostavalta ja haasteelliselta. Osa teoksista vaati soveltavaa muuntelua, osa voidaan esittää sellaisenaan.
Näyttely sai nimekseen taideTELTTAILEEversio2. Näyttely on avoinna 25.–28. kesäkuuta kello 12–18 TGT-tilassa Teljäntorilla (Yrjönkatu 15).
Mukana ovat seuraavat taiteilijat:
- Julia Elo on mukana näyttelyssä performanssiesityksellä, joka reagoi tilan ääniin, hetkeen ja ympäristöön tuottaen keskittynyttä butomaista liikekieltä.
- Teemu Elo ja Pyry Hallamaa ovat mukana nauhoitteella 9. kesäkuuta teltassa yhdessä luodulla usean tunnin mittaisesta elektronisesta ääniteoksesta.
- Arja-Riitta Ihalaisen teltta on kokonaan tehty maalauksesta. Katsoja voi kokeilla onko mahdollista päästä maalauksen sisälle. Telttateokseen voi mennä ja kokeilla sitä.
- Jari Laasasen keramiikkainstallaation inspiraationa ovat esihistorialliset hautaustraditiot ja ruumiinvalvojaisperinne sekä yhteisöllinen pyhän kokemus.
- Hanna Luukkosen tiipiimäinen teltta 9. kesäkuuta oli tehty löydetyistä airoista ja muovisista räsymatoista. Näyttelyssä on esillä muunnelma teltasta.
- Henry Merimaan retkeilytelttaan on pedattu puhtaan valkoinen vuode, joka aiemmin on esitetty tyhjentyneessä teollisuuskiinteistössä.
- Sanna Pappila näyttää avoimen teltan idean maalauksen ja telttarungon avulla. Rakenteissa käytetään arjen teknisiä materiaaleja.
- Veijo Setälän pienen vaellusteltan sisällä on runsas käpymeri, jonka pinnalla kelluu kaarnaveneitä.
- Kati Valkosen installaatiossa on soittorasioita, joita katsoja voi laittaa soimaan yksitellen tai yhtä aikaa. Pitsiverhot tarjoavat levollisen telttatunnelman.
TGT-yhteisötaidetilan käyttö on osa EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman Liveability -hanketta. Hankkeen tarkoitus on luoda elinvoimaisempaa kaupunkikeskustaa kehittämällä luovuuden rutiinia niin julkisten palveluiden suunnittelussa kuin rohkaisemalla kaupunkilaisia itseään tuottamaan elävää keskustaa, esimerkiksi tyhjiä tiloja täyttämällä. Porin kaupunki on mukana kolmivuotisessa hankkeessa yhdessä seitsemän muun Itämeren alueen kaupungin ja muiden yhteistyöorganisaatioiden kanssa. Hanke alkoi vuonna 2023 ja jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka.
Hanna Laakkosen muoviräsymattotiipii. Kuva: Henry Merimaa
Veijo Setälän Käpymeri. Kuva: Henry Merimaa