Tontut valtaavat taas Satakunnan Museon
Marraskuun 17. päivä avautuu Satakunnan Museon aina yhtä odotettu Tontut-näyttely ja sen taianhohtoinen maailma. Tontut valtaavat tänä jouluna Elon merkkejä –perusnäyttelyn. Tontut kertovat kävijöille laajasta suvustaan, suomalaisesta kansanperinteestä ja vanhoista uskomuksista, jotka elävät edelleen – vaikkakin tähän päivään muuntuneina.
Tontuilla on kova tohina päällä. Ahkera ja värikäs tonttujoukko valmistaa vielä puuttuvia joululahjoja, paketoi ja järjestelee lahjapaketteja aattoiltaa varten, mutta viettää myös mukavia lepohetkiä hyvässä kaveriseurassa. Tarkkasilmäisimmät voivat nähdä vikkeliä metsätonttuja, ehkä jossain vilahtaa ujo saunatonttu tai eläimiä rakastava tallitonttu. Ja entäpä tarkkailijatontut? Ne taitavat olla jo liikkeellä…
Museokäynnit, ryhmä- ja opastusvaraukset varattavissa nyt
Tontut ovat elävää kulttuuriperintöä ja tehneet pitkän sekä värikkään matkan suomalaisen historian halki. Aavistuksen äkkivääristä ja arvaamattomista naavaparroista on ajan kuluessa muodostunut pipareita leipovia ja lahjoja jakavia joulupukin apureita. Mutta kuinka tonttujen matka on käynyt metsistä saunojen ja riihien kautta Korvatunturille? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin saat parhaiten vastauksen näyttelyn opastuksilla. Opastusten sisältö suunnitellaan aina eri-ikäisille kävijöille sopivaksi.
– Meillä on opastuksia sekä lapsille että aikuisille eli aikuisryhmätkin voivat hyvin vierailla vaikka pikkujoulujen etkoilla museossa, vinkkaa museoassistentti Sari Kaarto.
Opastukset varataan aina etukäteen. Myös omatoimiselle ryhmäkäynnille pitää varata aika näyttelyn suuren suosion vuoksi. Näin kaikki saavat nauttia näyttelystä rauhassa.
– Tontut ovat olleet jo pitkään yleisön suosikki ja varsinkin arkiaamupäivisin näyttelyssä on ruuhkaa. Varauskalenteri täyttyy nopeasti, joten kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian, suosittelee yleisötyön intendentti Carita Tulkki.
Opastusajat, hinnat ja varausohjeet löytyvät museon nettisivuilta. Kaikki muut paitsi ryhmäasiakkaat voivat vierailla museon aukioloaikoina Tontut-näyttelyssä vapaasti.
Tonttutapahtumat
TONTTUMAINEN SAVITYÖPAJA torstaina 26.10. kello 11–15
Syysloman pajassa muotoillaan monenlaisia savitonttuja, muun muassa koti-, sauna-, talli-, metsä- ja joulutonttuja. Minkälaisen tontun sinä haluat tehdä? Pajaan mahtuu kerrallaan noin 15 henkilöä, joten varauduthan hetken odottamaan vuoroasi. Paja soveltuu sekä aikuisille että lapsille. Pajamaksu 5 € / henkilö sekä sisäänpääsymaksu, jos päivään haluaa sisällyttää museokäynnin. Pajan ohjaa Tiina Ranta Savisiivestä.
TONTTUPÄIVÄ lauantaina 9.12. kello 11–18
Tonttupäivänä on aivan tonttumaista ohjelmaa koko päivän: tule tekemään itsellesi tonttunimi, äänestämään suosikkitonttusi, etsimään karanneet tontut ja hankkimaan iloinen joulumieli!
Jouluyön tonttutohinat kello 12 ja 14 Taavi-lavalla
Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu silloin, kun pukki lähtee jakamaan lahjoja ja tontut jäävät yksin Korvatunturille? Luvassa on veikeitä höpsötyksiä, hämmästyttäviä sirkustemppuja, liuta maukkaita jouluherkkuja ja riemukkaita joululauluja, myös yhdessä yleisön kanssa. Esitys yhdistää sirkusta ja musiikkiteatteria luoden riemukkaan kokonaisuuden, joka tempaisee mukaansa niin lapset kuin aikuiset. Teoksen toteuttaa kaksi esiintyjää monitaiteellisesta Säilättäret-ryhmästä. Kesto noin 20 min.
Tonttupäivänä Kamarissa järjestetään Porin taidemuseon Tonttumainen taidetyöpaja kello 11–14 ja Porin kaupunginkirjaston Pop-up –kirjasto kello 11.30–15.30.
Jos Tonttupäivä ei sovi kalenteriin, löytyy näyttelystä myös omatoimista touhuamista koko näyttelyn ajan. Tonttupäivään sisäänpääsymaksun hinnalla tai Museokortilla.
Tontut-näyttelyn aikana on tulossa myös mielenkiintoisia Museokorttitarjouksia. Kannattaa tulla tutustumaan Museokaupan ja Museo Cafén tarjontaan!
Joulun aukiolot
Tontut Satakunnan Museossa 17.11.2023 – 7.1.2024, ti-su kello 11–18 ja ke kello 11–20.
Satakunnan Museo on suljettuna 6.12. ja 24.-25.12.2023 sekä 1.1.2024.
Museo suljetaan 23.12. ja 31.12. kello 15.
Museo on avoinna normaalisti tapaninpäivänä 26.12., välipäivinä sekä loppiaisena.
Kuva: Mikael Leppäniemi, Satakunnan Museo