Vieraslajien hallintaa edistävän hankkeen viimeinen vuosi käynnistyy – vieraslajihavaintojen ilmoituslomake jälleen auki
Porin jokisuiston vieraslajikasvit hallintaan -hankkeen kolmas ja samalla viimeinen vuosi on alkamassa. Hankkeen aikana Porissa kartoitetaan haitallisten vieraslajikasvien esiintymien nykytilannetta, torjutaan vieraslajeja sekä tarjotaan kuntalaisille vieraslajineuvontaa. Lisäksi porilaisia kannustetaan aktiivisesti mukaan vieraslajitalkoisiin sekä kierrättämään puutarhajätteitä. Osana hanketta kaupunkilaisille on avattu myös aiemmilta vuosilta tuttu verkkopohjainen karttapalvelu, jonka kautta omista vieraslajihavainnoista voi ilmoittaa kaupungille.
Yksi Porin alueen nopeimmin leviävistä ja haastavimmista vieraslajeista on suurista vaaleanpunaisista kukistaan tunnettu jättipalsami. Kaupunki torjuu jättipalsamia vuosittain, ja vieraslajihankkeen myötä työhön saadaan apua muun muassa talkoovoimista ja laiduntamisesta. Myrkyttömyytensä ansiosta yksivuotista jättipalsamia on turvallista kitkeä, ja säännöllisellä kitkemisellä ja niittämisellä kasvi on hävitettävissä muutamassa vuodessa.
Vieraslajitalkoiden avulla helpotetaan Porin alueella luontaisesti esiintyvien lajien tilannetta ja turvataan samalla koko luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi kitkeminen toimii hyvänä hyötyliikunta ja luonnossa oleskelu lisää mielen hyvinvointia.
– Hankkeen käynnistymisen myötä tietoisuus ja mielenkiinto talkoita kohtaan on kasvanut ja tänä keväänä olemmekin jälleen saaneet hyvän määrän koululuokkia kanssamme tekemään yhteistä hyvää. Lisäksi kannustamme yksityisiä asukkaita, yhdistyksiä ja taloyhtiöitä osallistumaan aktiivisesti vieraslajitalkoisiin. Talkoot sopivat erinomaisesti myös osaksi työyhteisöjen työkyky- ja hyvinvointitoimintaa, kannustaa hankkeen projektikoordinaattorina toimiva Anne Salo Porin kaupungilta.
Jättipalsamin torjuntaan haetaan apua myös lampaiden laiduntamisesta, ja tänä kesänä lammaslaitumet aidataan Liljanluotoon ja Hanhiluotoon. Myös vieraslajikasvien oikeaoppiseen hävittämiseen ja kasvijätteen käsittelyyn keskittyvä vieraslajineuvonta jatkuu, ja Porin pääkirjastossa tullaan järjestämään aiemmilta vuosilta tuttu vieraslajinäyttely.
– Tänä kesänä hankkeen tiimoilta korostuu puutarhajätteen oikeaoppinen kierrättäminen. Haravointi- ja puutarhajätteen voi käsitellä joko omalla tontilla tai viedä kuntien maksuttomille vastaanottopaikoille. Luontoon puutarhajäte ei kuitenkaan kuulu, sillä koristekasvien siemenet leviävät jätteen mukana helposti luontoon ja syrjäyttävät näin luonnonmukaisia lajeja, muistuttaa Salo.
Asukkaat apuna vieraslajien levinneisyyden selvittämisessä
Porilaisilta kerätään jälleen aikaisempien vuosien tapaan tietoa siitä, missä päin kaupunkia erilaisia vieraslajeja esiintyy. Sähköinen ilmoituslomake on monelle asukkaalle ennestään tuttu, sillä lomakkeen kautta on saatu hankkeen aikana jo reilusti yli 200 ilmoitusta eri puolilta kaupunkia.
– Lomake on otettu hankkeen myötä hienosti vastaan, ja kuntalaisten tekemät havainnot ovat olleet isona apuna vieraslajien levinneisyyden kartoittamisessa. Selvästi eniten havaintoja saadaan vuosittain jättipalsamista, mutta myös esimerkiksi kurtturuususta ja komealupiinista tehdään ilmoituksia. Tänä keväänä ilmoituksia on saatu enenevissä määrin myös jättiputkesta, kertoo Salo.
Omat vieraslajihavainnot voi ilmoittaa elokuun loppuun asti kaupungin verkkosivuilta löytyvään karttapalveluun. Helppokäyttöinen palvelu toimii myös matkapuhelimella, ja havaintojen ilmoittaminen onnistuu kätevästi heti paikan päällä maastossa. Halutessaan mukaan voi liittää myös kuvan haitallisesta kasvista. Asukkailta saadut havainnot tarkastetaan ja varmistetut havainnot lisätään kansalliseen vieraslajit.fi-palveluun, joka kokoaa suomalaisen vieraslajitiedon yhdelle sivustolle.
Vieraslajihankkeen tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa alkuperäisten kasvilajien elinvoimaisuutta. Haitallisten vieraslajien esiintymistä pyritään vähentämään erityisesti herkillä alueilla, kuten luonnonsuojelu- ja ranta-alueilla. Haitallisten vieraslajien hallintaa edistävä hanke toteutetaan yhteistyössä Porin kaupungin teknisen toimialan infrayksikön, elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristönsuunnitteluyksikön sekä alueen koulujen ja yhdistysten kanssa. Vuosille 2022–2024 sijoittuvan hankkeen kokonaiskustannukset ovat 138 500 euroa. Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt hankkeelle 69 250 euron avustusrahoituksen.
Kaupungin verkkosivuille osoitteeseen pori.fi/vieraslajit on kerätty kattava tietopaketti erilaisista vieraslajeista, niiden tunnusmerkeistä ja torjuntakeinoista.