”HR-yksikössä päivät eivät ole samanlaisia, vaan joka päivä on jotain uutta”
Ulvilasta kotoisin olevalle Mikael Vallille suuri osa vuodesta 2021 on kulunut HR-yksikössä perusturvan Työhyvinvointi-projektin parissa.
Mikael Valli aloitti helmikuussa viiden kuukauden harjoittelun, ja jatkoi sen jälkeen vielä kesätöissä syyskuun puoleenväliin asti. Mikael opiskeli SAMK:in Porin yksikössä taloushallintoa, mutta muutaman Huittisten toimipisteessä suoritetun julkishallinnon opintojakson jälkeen kuntasektori kutsui puoleensa.
– Mietimme opinto-ohjaajani kanssa, että olisi hyvä saada harjoittelu julkishallinnon puolelta. Otimme yhteyttä Porin HR-yksikköön, josta tieto harjoitteluhalukkuudestani kantautui perusturvan Työhyvinvointi -projektin päällikön korviin. Hän ottikin minut sitten mielellään projektiin mukaan, Mikael muistelee alkutaipalettaan.
Työnhyvinvointi-projekti on osa laajempaa perusturvan kehittämisprosessia. Se keskittyy monipuolisesti työhyvinvoinnin edistämiseen erilaisten osatekijöiden kautta. Mikael kertoo nauttineensa HR-yksikössä työskennellessään erityisesti siitä, miten monenlaisista erilaisista tehtävistä projektityö koostuu. Projekti on tuntunut alusta asti omalta.
– Olen saanut olla laidasta laitaan mukana tekemässä mielenkiintoisia juttuja, sillä tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan päivittäin. Projektityöskentely, kuten kaupungilla työskentely ylipäätään, on ollut todella mukavaa. Korona-aikaan erityisesti perusturvaan on iskenyt kovasti haasteita, ja on ollut hieno päästä omalla työllä mukaan vaikuttamaan positiivisesti työhyvinvoinnin kehittämiseen, Mikael kertoo.
Pääasiallisesti etänä työskentely aiheutti Mikaelille ennen työn alkua epäilyksiä, mutta arki osoittautui yllättävänkin helpoksi. Valmius etätöihin siirtymiseen tuntui olevan kaupungilla suuri, ja kotona työskentely olikin yllättävän sopivaa Mikaelille. Toki sosiaaliset kanssakäymiset työkavereiden kanssa on hoidettu pääasiallisesti digitaalisessa muodossa, ja kasvokkaista kanssakäymistä on ikävä. Uudessa työssä aloittaneena Mikael koki kuitenkin luontevaksi kysyä esimerkiksi neuvoa heti alusta asti myös sähköisissä kanavissa. Yksikseen ei kannata asioita miettiä, eikä uutena voi tai pidäkään kaikkea tietää.
Eräs Mikaelin lempi osaprojekteista on ollut työhyvinvointikyselyn suunnittelu, toteutus ja alustavat jalkauttamistoimenpiteet.
– Toimenpiteitä ei tietenkään voinut oikein korona-aikaan lähteä jalkauttamaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin ja sitä kautta osallistamaan heitä toimenpiteisiin, mutta toivottavasti ne voidaan toteuttaa myöhemmin. Kyselyä oli tosi mielenkiintoista tehdä, koska siinä sai olla mukana koko ajan. Se antoi hyvin kuvaa tilanteesta, ja oikein odotin itsekin tuloksia, jotta pääsisin käymään läpi niitä. Tuntuu, että työlläni on merkitystä, Mikael innostuu.