Arkeologiset koululaiskaivaukset Porissa – tutkimuksen kohteena Porin metsän sodanaikainen jäämistö
Porin metsää lähestytään tänä vuonna aivan uudesta näkökulmasta, kun Porin suomalaisen yhteislyseon lukion oppilaat ryhtyvät tutkimaan alueen sodanaikaista historiaa. Suomen Kulttuurirahaston tukemassa Mullankaivajat-hankkeessa tavoitteena on tarjota lukiolaisille tilaisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen kotiseudullaan, ja siten lisätä oppilaiden kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, oman lähialueen menneisyyteen ja historiaan yleensä.
Satakunnan Museon järjestämät koululaiskaivaukset liittyvät samalla laajempaan monitieteelliseen tutkimushankkeeseen, jossa jatkosodan aikaan toiminutta Saksan ilmavoimien huoltokenttää tutkitaan muun muassa arkeologisten kaivausten, arkistotutkimuksen sekä haastatteluiden kautta.
Huoltokenttää tutkimassa
Porin lentokentän saksalaisvaiheita selvittävä tutkimushanke käynnistyi vuonna 2019 ja jatkuu vuoteen 2024 saakka. Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on toteuttaa kattava selvitys huoltokentän rakennuskannasta, historiallisista vaiheista sekä huoltokentän vaikutuksista muun muassa paikalliseen teollisuuteen ja pohjoisen sotatoimiin. Haastatteluiden ja arkeologisten kenttätöiden kautta pyritään perehtymään erityisesti Porissa toimineiden saksalaisjoukkojen jokapäiväiseen elämään ja yhteyksiin suomalaisten siviilien kanssa.
Hankkeeseen kuuluvissa alustavissa tutkimuksissa on selvitetty erityisesti huoltokentän sodanaikaisen rakennuskannan levittäytymistä Porin lentokentän ympäristöön, ja alueella on valmistunut mittava inventointityö, jonka osana satoja saksalaisten ja suomalaisten tarpeisiin rakennettuja rakennuksia on kartoitettu. Tutkimustuloksia hyödynnetään hankkeen seuraavassa vaiheessa, jossa huoltotukikohdan materiaalisia jäänteitä tutkitaan arkeologisin kaivauksin.
Arkeologisiin kaivauksiin voivat osallistua myöhemmin lukiolaisten lisäksi myös muut aiheesta kiinnostuneet, sillä Satakunnan Museo järjestää yhteistyössä Porin kansalaisopiston kanssa syksyllä 2020 luento- ja kaivauskurssin Sodan jäljet Porissa – konfliktiarkeologiaa ja paikallishistoriaa. Kurssista tiedotetaan lisää kevään aikana.
Tutkimushanketta esitellään myös Museoiden yössä lauantaina 23.5., jolloin hankkeen vastaava tutkija Teemu Väisänen kertoo tutkimuksen etenemisestä ja tavoista osallistua tutkimustiedon kartuttamiseen. Päivän aikana museolla myös kerätään sota-aikaan liittyviä muistoja sekä skannattavaksi lainattavia tai luovutettavia valokuvia.
Porin lentokentän historiaa
Vuonna 1939 valmistunut Porin lentokenttä toimi jatkosodan aikaan Saksan ilmavoimien keskeisenä huoltokenttänä, vastaten muun muassa Pohjois-Norjaan ja Suomeen ryhmitettyjen lentoyksiköiden suuremmista huolloista ja kaluston vaihdosta. Porissa palveli sodan aikaan enimmillään 3000 saksalaista sotilasta, joita varten rakennettiin huomattava määrä majoitus- ja muonituskapasiteettia lentokentän lähiympäristöön.
Kun saksalaiset vetäytyivät alueelta syyskuussa 1944, he räjäyttivät osan rakennuksistaan tapahtumasarjassa, jota kutsutaan Porin pamaukseksi. Tämän lisäksi osa rakenteista, kuten Porin metsään piilotetut lentokoneiden sirpalesuojat ja rullaustiet, jäivät sodan loputtua tarpeettomiksi ja ne jätettiin luonnon armoille. Monet tällaiset rakenteet ovat edelleen nähtävissä ja myös osin kaupunkilaisten käytössä kaupunkipuiston alueella.
Lisätietoa tutkimuksista hankkeen kotisivuilta tästä linkistä.
Huoltokentän työvoimaa huolettomissa merkeissä. Feldluftpark Pori -tutkimushankkeen kuvakokoelma.