Buenos Airesin María on tarina naisesta tangon, kapakoiden ja katolisen kirkon pyörityksessä – ”Älä yritä ymmärtää liikaa, vaan anna musiikin virrata”
Pori Sinfoniettan María de Buenos Aires -konsertti esitetään torstaina 30.9. Promenadisalissa kello 19 alkaen. Orkesterin vieraina ovat kapellimestari Jukka Iisakkila, joka toimii myös pianistina ja kitaristina, sopraano Angelika Klas sekä tenori ja kertoja Petri Bäckström.
Astor Piazzollan (1921–1992) syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Piazzolla oli argentiinalainen säveltäjä, sovittaja ja huippulahjakas bandoneónisti. Hän oli tangomusiikin ikuinen kapinallinen, joka rohkeni rikkoa rajoja perinteisen tangon, jazzin ja länsimaisen taidemusiikin välillä.
Piazzollan María de Buenos Aires -pienoisooppera vuodelta 1968 on niittänyt suosiota maailmalla. Tarinan keskushenkilö on nainen nimeltä María, jonka haltija herättää henkiin teoksen alussa. María haluaisi elää estottomasti ja vapaasti oman tahtonsa mukaan, mutta maailma ei kestä tätä vapautta: siihen naisella ei ole lupaa.
– 2000-luvun alussa sain kuulla, että tällainen teos on olemassa ja suoranaisesti hurahdin siihen. Tämä on universaali ja upea tarina, jossa on paljon asiaa naisen asemasta ja uskonnosta: Jeesus ja Maria -tematiikkaa ja paljon symboliikkaa, kuten se, että Maríasta jää jäljelle vain varjo, kun tämä ei pysty elämään haluamaansa elämää, Marían roolin laulava sopraano Angelika Klas pohtii.
Hän laskee, että on laulanut María de Buenos Airesin ainakin 50 kertaa.
– Joskus ajattelin, että María on surullinen hahmo ja uhri, mutta tämä on ennen kaikkea selviytymistarina. Vaikka Maríaa pusketaan alas – hän ei saa edes pitää kehoaan – niin elämän jatkuu ja María synnyttääkin uuden Marían, tytön, eikä Jeesus-lasta.
Promenadisalin konsertissa Klas ja tenori Petri Bäckströmin tulkitsevat lauluosuudet alkuperäiskielellä espanjaksi. Bäckström toimii myös kertojana ja tekstit kuullaan Siboné Orozan suomennoksina.
Klas ja Bäckström kumpikin korostavat, ettei kuulijan tulisi turhaan yrittää ymmärtää tekstiä, joka Bäckströmin sanoin on välillä aikamoista tajunnanvirtaa.
– Tässä ei ole mitään informatiivista tietoasiaa, jota tarvitsisi ymmärtää. Antaa vain hienon musiikin virrata, solistit toteavat.
– Se on enemmänkin runo ja täynnä todella mielenkiintoisia kielikuvia ja pitkälle vietyjä runollisia ilmaisuja. Olisikin hienoa, jos kuulija inspiroituisi teoksen kuultuaan, vaikka tarttumaan argentiinalaiseen runokirjaan, Bäckström toivoo.
Pori Sinfoniettan entiselle ylikapellimestarille Jukka Iisakkilalle María de Buenos Airesin tekeminen on antoisaa siitä syystä, että hän pääsee johtamisen lisäksi soittamaan pianoa ja kitaraa.
– Teoksessa minua puhuttelevat sen yksinkertaiset, mutta kauniit melodiat. Tämä on teos, joka sopii niin monelle erilaiselle kokoonpanolle, kuusi vuotta sitten viimeksi Promenadisalissa esiintynyt Iisakkila sanoo.
Hän näkee, että Piazzollan musiikissa orkesterinjohtajan paikka on juuri muusikoiden joukossa: yhteissoitto ja kommunikaatio herättävät henkiin Piazzollan maagisen ja mystisen sävelmaailman – musiikki herää elooon.
– Piazzolla ei vaadi koko ajan johtajaa. Tällainen 2020-luvun hybridimalli sopii Piazzollaan parhaiten, Iisakkila naurahtaa.
Pori Sinfonietta esiintyy konsertissa 13-henkisellä kokoonpanolla.
María de Buenos Aires
To 30.9. klo 19 Promenadisali
Jukka Iisakkila, kapellimestari, piano, kitara
Angelika Klas, sopraano
Petri Bäckström, tenori, kertoja
Liput: 28 / 22 / 8 € Ticketmaster
Ticketmasterin myyntipisteet Porissa: Visit Pori (Yrjönkatu 13), Prisma Mikkola ja Prisma Länsi-Pori
Turvallista konserttia – tutustu ohjeisiin
Avoin kenraaliharjoitus torstaina kello 11. Maksuton. Yhteystiedot kerätään ovella.