Asuntomessut Porissa

Energia-avustuksesta apua energiaremontteihin

Omakoti- ja rivitalojen sekä taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin voi hakea energia-avustusta. Tyypillinen kodin energiatehokkuutta parantava teko on lämmitysmuodon muuttaminen.

Asuntomessut Porissa

Energia-avustuksilla tarkoitetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n myöntämää tukea remontteihin, joilla on tarkoitus muuttaa koteja ja taloyhtiöitä energiatehokkaammiksi. Avustusta voi hakea kaikenikäisiin rakennuksiin ennen muutostoimien aloittamista. Avustuksen saamiseksi tulee yleensä tehdä useampia energiatehokkuutta parantavia toimia.

– Toimia, joihin tukea on mahdollista saada ei ole rajattu, joten kaikki konstit ovat käytössä, jos niiden parantavan vaikutuksen energiatehokkuuteen pystyy osoittamaan, kertoo Porin kaupungin energiainsinööri Marjo Kekki.

Avustusta hakiessa tarvitaan ammattilaisen tekemät E-lukulaskelmat lähtötilanteesta eli rakennusvuoden tilanteesta, korjausten vaikutuksesta E-lukuun sekä asiantuntijan allekirjoituksella varmistama selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä, jotka auttavat saavuttamaan tavoitellun energiatehokkuuden parannuksen.

– Asunto-osakeyhtiöille ammattilaisten hyödyntäminen remonteissa on tuttua, mutta pientaloasukkaat ovat monesti uuden tilanteen edessä. Ammattilainen on kuitenkin yksiselitteisesti palkattava avuksi, jotta tukea voi saada, toteaa Kekki.

Korjausten valmistuttua asunnolle tehdään energiatodistus, jolla todennetaan, että parannukset on tehty hakulomakkeessa tehtyjen suunnitelmien mukaan.

Saatavilla eri tukivaihtoehtoja

Tuen ylärajana on enintään 50% avustettaviksi hyväksyttävistä kustannuksista. Maksimimäärä avustusta on noin 4000-6000 euroa asuntoa kohden. Maksimitukeen vaadittavat toimet ovat kuitenkin massiivisia; asunnon energiatehokkuus pitää silloin olla lähes nollaenergiatasoa.

– Huomioitavaa on, että paljon työtä sisältävä energiaremontti, kuten maalämpöön vaihtaminen, saattaa saada paremmin tukea kotitalousvähennyksestä. Kannustan jokaista energiaremonttia suunnittelevaa tarkastelemaan kotitalousvähennyksen mahdollisuutta. Molempia tukimuotoja ei ole mahdollista saada, vinkkaa Kekki.

Mikäli remontti tehdään asuntoon, jossa asuu yksikin yli 65-vuotias, on mahdollista hakea ARA:lta iäkkäiden korjausavustusta, jossa on paremmat tukiprosentit, mutta tulo- ja varallisuusrajat.

Huomioitavaa on, että energia-avustus maksetaan yhdessä erässä jälkikäteen. Yhteen hakemukseen voi sisällyttää useita eri aikaan tehtäviä toimenpiteitä, mutta tuki maksetaan yhdessä erässä, kun toimet ovat valmistuneet. Takaraja tuen maksattamiselle on lokakuu 2023, jota ennen energiaremontit tulee valmistua. Tukea voi hakea vuoden 2022 loppuun asti.

Porin kaupunki neuvoo asukkaita tarvittaessa energia-avustuksiin liittyvissä kysymyksissä. Yhteydenotot voi osoittaa energiainsinööri Marjo Kekille.


Asuntomessut Porissa