Etätyö Espanjassa virkisti mieltä ja kehoa
Porin kaupungin konsernipalveluiden talous- ja hallintoyksikössä ostolaskujen toimistosihteerinä työskentelevä Heli Osmonen on juuri palannut kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen kotiinsa Poriin. Fuengirolan lämmittävä valo on vaihtunut länsirannikon tuuliseen harmauteen.
Artikkelin pääkuvassa näkymä Osmosen asunnon parvekkeelta. Näissä maisemissa kelpasi työskennellä! Kuva: Heli Osmonen
– Nyt tiedän mitä tarkoittaa, kun sydämen sanotaan jäävän jonnekin, Osmonen nauraa.
Osmosen tie Espanjaan vei alanvaihdon kautta. Perusturvassa hoitajana lähes 20 vuotta työskenneltyään hän vaihtoi kolmisen vuotta sitten työtä siirtymällä taloushallinnon tehtäviin. Alanvaihtajana Osmonen halusi myös uutta työtään vastaavan tutkinnon. Työnantajan suostumuksella Osmonen suoritti Sataedussa liiketoiminnan ammattitutkinnon oppisopimuksella. Osmonen kuuli sattumalta mahdollisuudesta suorittaa tutkintoon kuuluva kansainvälinen vaihto Espanjassa sijaitsevassa, suomalaisille kansalaisopistomaisesti kursseja tarjoavassa Sofia-opistossa.
– Nyt kasiluokkalainen tyttäreni innostui tästä ja lupasi lähteä mukaani. Hänen innostuksensa tarttui minuunkin, yksin en ehkä olisikaan lähtenyt. Puhuin sitten esihenkilöni Anna Kirsin kanssa mahdollisuudesta lisätä etätyöjakso vaihtoni perään, ja hän lähetti kysymyksen asiasta HR-yksikköön hakemuksen, joka hyväksyi asian, Osmonen kertaa.
Osmonen käytti lomapäiviään kattamaan vaihtoajan ja jatkoi vielä kuukauden etätyöskentelyä talous- ja hallintoyksikköön. Käytännön järjestelyt sujuivat luvan saamisen jälkeen vauhdilla ja yllättävän ketterästi. Tyttärelle järjestyi paikka Fuengirolan kotikoulussa ja perheen kahdelle kotiin jäävälle kissallekin löytyi hyvä hoitopaikka. Reissutöitä Suomessa tekevä puoliso oli myös ehdottomasti seikkailun kannalla. Työskentelyä helpotti aikaero, joka Espanjan ja Suomen välillä onkin vain yhden tunnin. Fuengirolan asunnon langaton verkko toimi erinomaisesti ja mahdollisti jo tutuksi tulleen turvaputkiyhteyden kaupungin järjestelmiin.
– Yhteydet tuntuivat välillä toimivan Espanjasta paremmin kuin Toejoelta, sanoo Osmonen.
Aurinko Fuengirolassa nousee noin aamuseitsemältä ja laskee 12 tuntia myöhemmin. Iltaisin ja viikonloppuisin Osmoselle ja Venla-tyttärelle jäi hyvin aikaa seikkailla uusilla kotikonnuilla. Paikallisjunakorttia käyttämällä he kävivät iltaisin tutustumassa aina yhden paikallisaseman seutuun ja viikonloppuisin oli pidempien reissujen vuoro. Lomailuksi aikaa Fuengirolassa ei kuitenkaan voi kutsua – paitsi lomaksi ruoanlaitosta, sillä ruoanlaitosta välittämätön Osmonen kertoo perheen usein syöneen ulkona sen ollessa erittäin edullista.
– Töissä siellä kuitenkin oltiin. Puolison tullessa käymään otin muutaman lomapäivän, mutta arkemme oli kuitenkin hyvin tiivistä töissä ja koulussa käymistä. Moni voi kuvitella, että töitä tehdään terassilta, mutta olenkin naurahtaen todennut, etten edes ruskettunut, koska olin pääasiassa sisällä töissä, Osmonen kertoo.
Poikkeusvuodet ovat totuttaneet ihmiset etätyöskentelyn rytmiin maisemasta ja ympäristöstä huolimatta. Osmonen sanookin suurimman annin olleen sen, millaista oli arki tiiviiden työpäivien jälkeen.
– Kyllä se valo toi energisyyttä. Olin paljon energisempi ja iloisempi valon ja lämmön vuoksi. Liikunnan määrä lisääntyi myös paljon. Espanjassa meillä ei ollut autoa, joten kävelimme junalle, kauppaan ja kouluun, sinne ja tänne. Tuli käveltyä ihan hirveästi enemmän kuin kotona. Leppeä ilma ei ollut liian kuuma liikkumiseen, joten uusi ympäristö lisäsi energian lisäksi liikunnallisuutta, Osmonen sanoo.
Energia, liikkuminen ja henkinen sekä fyysinen vireystila ovatkin ehdottoman tärkeitä työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin kannalta. Osmonen kertoo myös tyttärensä saaneen uusia ikuisesti kestäviä muistoja ja oppeja koulunpenkin ulkopuolellakin esimerkiksi kielten puhumisen suhteen. Ulkomaan komennus oli onnistunut heille molemmille.
Retki Gibraltarille oli yksi Osmosen lempiseikkailuja. Kuva: Heli Osmonen
Fuengirolaa kohteena Osmonen ylistää. Vaikka kaksi kuukautta ei ole pitkä aika, sen ajaksi on kuitenkin perustettava uusi normaaliarki ja tässä auttoi kodinomainen asunto. Perheen lisäksi myös vierailulle tulleet tuttavat näkivät erilaista Espanjaa auringonoton ja uima-altaiden taakse. Myös Sofia-opiston suomalaisespanjalainen työkaveri Miguel oli korvaamaton antaessaan vinkkejä liikkumiseen ja elämään Espanjassa.
– Moni on kehunut minulle rohkeuttani lähteä. Olen sanonut, etten ehkä itse olisi lähtenyt, mutta Venlan innostus ja mukaantulo rohkaisi myös minua. Fuengirola on tosi turvallinen ja kotoisa kohde, jossa on paljon suomalaisia ja suomeksi saa kaikkia mahdollisia palveluita, erityisesti Los Bolichesissa. Saatoin hakea Mummola-leipomosta karjalanpiirakkaa tai korvapuusteja, Osmonen kuvailee.
Osmonen listaa onnistuneen ulkomaan ajan syiksi toimivaa tekniikkaa, perheen rohkaisua, lisääntynyttä hyvinvointia sekä HR-yksikön alanvaihtajalle antamaa tukea niin oppisopimuksen kuin ulkomailla työskentelyn myötä.
– Harvoin päälle viisikymppisenä tällaista mahdollisuutta saa. En olisi vuosi sitten uskonut saavani vuoden sisällä kokea jotain näin ainutlaatuista, Osmonen kiittelee.
Espanjan valo, lämpö ja luonto lisäsivät myös työssä jaksamista. Kuva: Heli Osmonen
Kehittämispäällikkö Olli Rajala Porin kaupungin HR-yksiköstä tuumaa Osmosen tarinan innoittavaksi ja houkuttelevaksi. Lähtökohtaisesti HR suhtautuu positiivisesti etätyöskentelyyn myös ulkomailla.
– Toki työnkuva itsessään ratkaisee tapauskohtaisesti sen, onko kyseistä työtä mahdollista suorittaa etänä. Toisten työhön etätyö sopii, ja silloin fyysisellä paikalla ei ole käytännössä väliä. Etätyöpisteessä fasiliteettien on oltava kuitenkin aina kunnossa, Rajala muistuttaa.
Vaikka ulkomaillakin työpäivän aikana keskiössä on työ, on työpäivän jälkeinen arki valtavan tärkeä jaksamisen kannalta. Jaksamisen teemaa Rajala korostaa myös erilaisissa työtavoissa.
– Etätyömaailmassakin pitää huolehtia työntekijöiden yhteisöllisyydestä ja jaksamisesta. Toiset pitävät etätyöstä ja se sopii heille erinomaisesti, toiset taas kaipaavat perinteistä lähityötä. Ei ole parempaa tai huonompaa tapaa työskennellä, vaan on tärkeää työskennellä itselleen sopivalla tavalla työtehtävän mahdollistamalla tavalla, kannustaa Rajala.
Porin kaupungin voimassa olevassa etätyöohjeessa mainitaan, että etätyö on vapaaehtoista niin työntekijälle kuin työnantajalle. Etätyön tekeminen on harkinnanvaraista ja siitä päätettäessä pitää ottaa huomioon muun muassa tasapuolinen kohtelu sekä työntekijän soveltuvuus etätyöhön. Tärkeintä myös etätyöskentelyssä on, että työ tulee tehdyksi ja työntekijä kokee työntekotapansa mielekkääksi. Tämä ihmislähtöinen joustavuus lisää työhyvinvointia ja jaksamista.
– Tehtäväkuva, mahdollisuus suorittaa työ etänä, yhteisöllisyyden kokemus, oma kiinnostus, itsensä johtaminen sekä vastuun ottaminen ovat kaiken pohjana – suoritetaan työ sitten Espanjassa tai Suomessa, päättää Rajala.