Hävikkiviikko keskittyy ruokaan
Porin kouluissa on vietetty valtakunnallista Hävikkiviikkoa viikolla 37 eli 10.–16.9.2018. Jokavuotisen viikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.
Hävikkiviikolla Porin kouluissa on kiinnitetty huomiota lautasilta roskiin heitettävän ruuan eli lautashävikin määrään. Kampanjaviikon tärkein tavoite on opettaa lapsille nälän tunteen arvioimista ja yhtä lailla vähentää kouluissa lautasilta roskikseen heitettävän ruuan määrää.
Tietoa koululaisille on jaettu aamunavauksin, erilaisin tempauksin ja ruokalassa olevin julistein. Hävikkiviikkoon liittyen tehtiin myös Porin suomalaisen yhteislyseon ja Porin Lyseon lukion oppilaille kysely, jossa tiedusteltiin Oletko tulossa syömään? Kyselyllä muistutettiin siitä, että jos et tule syömään koulun ruokalaan, on annos tehty silti valmiiksi ja se menee hävikkiin. Lukiolaiset kun usein syövät muuallakin kuin koulun ruokalassa. Vastauksia saatiin lähes 800 lukiolaiselta. Kaikista vastanneista 87 prosenttia sanoi syövänsä tai ehkä syövänsä koulun ruokalassa. Paljon lähetettiin myös vapaamuotoisia terveisiä kokille: sekä liha- että kasvisruokaa haluttiin enemmän ja ruuan maistuvuudesta oli mielipide-eroja.
Tuunaa puikosta tuutti
Hävikkiviikolla Porin kouluilla on punnittu lautasjäte eli oppilaiden lautasille ottama ruoka, joka jää syömättä ja jonka oppilaat heittävät itse biojätteeseen, kun palauttavat astiat pesuun. Kaikille Hävikkiviikon lautasjätteen vähentämiskampanjaan osallistuneiden koulujen oppilaille tarjotaan jäätelöpuikot.
Vuonna 2017 Tähteitä Nolla! -kampanjaviikolla kaikkien Porin koulujen yhteenlaskettu lautashävikki oppilasta kohden oli keskimäärin 11,4 grammaa. Jos koulujen keskimääräinen lautashävikki on tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna eli alle 11,4 g/oppilas, saavat kaikki puikkojen sijaan tuutit. Tällä rohkaistaan kaikkia osallistumaan ja koitetaan painottaa, että jokainen voi vaikuttaa ruokahävikin määrään.
Länsi-Porin koulu tempaisi jo viime keväänä
Hävikkiasiaa nostettiin esiin Länsi-Porin koululla jo viime keväänä. Biojäteastian alle oli piilotettu vaaka, joka mittasi oppilaiden poisheittämää ruokaa. Vaaka tallensi oppilaiden roskikseen heittämän ruuan määrää yhdeksän viikon ajan, oppilaiden tietämättä. Ensimmäisellä 3 viikon jaksolla oli sama ruokalista kuin viimeisellä 3 viikon jaksolla. Viimeisellä viikolla oppilaat saivat nähdä, paljonko he heittävät ruokaa roskiin. Biojäteastian vieressä oleva näyttö kertoi kunkin oppilaan oman hävikin sekä koko päivän siihen asti kertyneen hävikin.
– Halusimme nähdä, vaikuttaako tämä tieto lautasjätteen määrään. Tahdomme herätellä oppilaita huomaamaan, että vaikka hävikkiä syntyy itseltä vain vähän, tulee siitä päivän mittaan yhteensä suuri summa, muistuttaa tutkimuksesta vastannut tutkija Kirsi Silvennoinen Luonnonvarakeskuksesta.
Tulosten mukaan ruokahävikin määrä oli vähentynyt hieman niiden kolmen viikon aikana, kun oppilaat näkivät poisheitetyn ruuan määrän. Mutta parannettavaa vielä löytyy ja erilaisia hävikin vähentämisen keinoja mietitään.
Ruokahävikin vähentäminen on koko kaupungin yhteinen tavoite. Porin kaupunki on mukana EU:n komission LIFE-ohjelmasta rahoitettavassa CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hankkeessa. Ruokahävikkiin liittyvät tutkimukset ja teemaviikot on toteutettu yhteistyössä Porin kaupungin CIRCWASTE-osahanke Luupin ja sivistystoimialan sekä Porin Palveluliikelaitoksen kanssa.
Maa- ja kotitalousnaisten hukkaruokapöytä ja ruokahukka muistuttivat ruokahävikistä keskiviikkona 12.9. Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksessa. Pöydän tuotteilla havainnollistetaan jokaisen suomalaisen keskimääräisen vuosittaisen ruokahävikin eli alun perin syömäkelpoisen ruoan määrää, joka on päätynyt roskiin (23 kg/v). Hukkaruokapöytään voi tutustua Porin pääkirjastossa viikoilla 38 ja 39. Kuva: Anu Pujola.