Hanke teknologia-, robotiikka- ja etäopetuksen kehittämiseksi – Pori mukana yhteistyössä italialaisten ja espanjalaisten kanssa
Steaming4future-hankkeen ideana on jakaa hyviä käytänteitä teknologia- robotiikka-, ja etäopetuksesta. Etätoiminnan lisäksi kolmen maan hankelaiset pääsevät tutustumaan paikan päälle toistensa koulujärjestelmiin. Viimeisimpänä vierailukohteena oli Pori.
Porin kaupungin lisäksi Steaming4future-hankkeessa on mukana Scuola di Robotica Italiasta sekä IBS-Team Espanjasta. Hankkeessa opettajien täydennyskoulutuslaitokset ja opettajat jakavat tietoa ja ideoita, miten teknologia-, robotiikka- ja etäopetusta voidaan edelleen kehittää ja mitä hyviä käytänteitä mailla jo on. Koronapandemia osaltaan pakotti koulut uuteen normaaliin.
– Teknologian käyttö opetuksessa lisääntyi, kun Covid-19 sulki koulut ja oppilaat siirtyivät etäopetukseen. Italia, Espanja ja Suomi olivat kaikki samassa tilanteessa, jossa etäyhteydet oli saatava toimimaan nopeasti ja oppilaat koneen ääreen oppimaan. Opettajien täydennyskoulutuksen tarve lisääntyi valtavasti ja samalla myös opettajien taidot karttuivat, kertoo hankkeen koordinaattori Sanna Hietikko Väinölän koulusta.
Keväällä 2021 startanneen hankkeen ensimmäinen tutustumismatka suuntautui marraskuussa Italiaan. Hankelaiset olivat Scuola di Robotican vieraina ja pääsivät tutustumaan heidän tarjoamiinsa teknologia ja robotiikka -koulutuksiin sekä italialaiseen opetukseen.
Tämän vuoden maaliskuussa tutustumiskohteena oli puolestaan Pori. Italiasta ja Espanjasta saapuneet yhdeksän hankevierasta tutustutettiin suomalaiseen kulttuuriin ja koulujärjestelmään. Erityisesti vieraat olivat kiinnostuneita suomalaisesta käsityönopetuksesta sekä opetuksessa käytettävistä Chromebook-tietokoneista, jotka Porissa koulun toimesta annetaan jokaisen peruskoululaisen henkilökohtaiseen käyttöön.
– Vierailimme viikon aikana Väinölän, Cygnaeuksen ja Kuninkaanhaan kouluilla sekä Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Vieraat kuulivat luentoja suomalaisesta koulusysteemistä, henkilökohtaisten Chromebook-laitteiden käytöstä, suomalaisesta käsityökasvatuksesta ja teknologian opetuksesta. Vierailimme myös Rakennuskulttuuritalo Toivossa sekä Reposaaressa, missä vieraat pääsivät saunaan ja jopa avantoonkin. Rohkeasti he uskalsivat kastautua +1 asteiseen veteen, Hietikko kertaa viikon tapahtumia.
Steaming4future-hankkeen seuraava tutustumismatka suuntautuu loppukeväästä Espanjan Granadaan. Myös Suomeen on tulossa hankevieraita vielä uudelleen marraskuussa 2022.
Hankkeen lopputuotantona valmistuu käsikirja hyvistä käytänteistä, joita jokainen mukana ollut maa voi hyödyntää omassa teknologiaopetuksessaan ja opettajien täydennyskoulutuksessa. Porin kaupungin edustajina hankkeessa ovat mukana koordinaattorit Ville Suvikas ja Sanna Hietikko Väinölän koulusta sekä erityisasiantuntija Teemu Heino opetusyksiköstä.
Steaming4future-hanke päättyy keväällä 2023. Hanketta rahoitetaan Opetushallituksen Erasmus+ -hankkeista.