”Himmeli on kansallinen kulttuuriaarre” – avoimien ovien päivä ja huippuarkkitehti vetivät yli 200 kävijää
Palvelukeskus Himmelin tulevaisuus kiinnostaa. Avoimien ovien tapahtuma keräsi yli 200 osallistujaa, jotka jättivät yli 100 ideaa rakennuksen tulevasta käytöstä.
– Olemme erittäin tyytyväisiä ja kiitollisia kaupunkilaisten aktiivisuudesta. Saimme paljon ideoita, jotka auttavat meitä tekemään ehdotuksen Himmelin tulevaisuudesta, kommentoi Himmeli-työryhmän puheenjohtaja Marjukka Palin.
Himmeliin pääsi tutustumaan paitsi suuren suosion saaneilla opastetuilla kierroksilla ja omatoimisesti, myös virtuaalilasien avulla.
– VR-laseilla pääsi kurkkaamaan asukkaan huoneeseen ja yläkerrosten tiloihin. Humanoidirobottien kanssa puolestaan innostuttiin keskustelemaan rakennuksesta. Nykyteknologia tarjoaa jo nyt upeita kokemuksia ja voimme vain arvailla sen tuomia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Niitä kannattaa hyödyntää myös Himmelissä, toteaa Palin.
Myös vierailijat olivat tarttuneet teknologian mahdollisuuksiin, sillä ideointiseinällä visioitiin muun muassa virtuaalimatkailua. Muita paljon toivottuja palveluita olivat kahvila, yhteisöllinen kohtaamispaikka, erilaiset tapahtumat ja hyvinvointipalvelut.
Himmelissä jätetyt ideat kirjataan digitaaliselle ideointialustalle, jossa niihin voi tutustua, tykätä ja jättää omia ideoitaan 19. joulukuuta asti.
Kansainvälisesti arvostettu arkkitehti korosti Himmelin ainutlaatuisuutta
Himmelin avoimien ovien tapahtuman kruunasi arkkitehti Juhani Pallasmaan luento, joka on katsottavissa tallenteena verkossa. Pallasmaa tunsi rakennuksen suunnitelleet Pietilät hyvin ja vieraili Himmelissä nyt ensimmäistä kertaa.
– Olen aiemmin tutustunut kuvien perusteella rakennukseen, mutta vasta täällä ollessa voi tuntea, miten arkkitehtuuri puhuttelee koko kehoa.
Harkitut ja viimeistellyt yksityiskohdat luovat tunnelman, jota Pallasmaa vertaa metsäkävelyyn: koko ajan tilanne vaihtuu ja tulee uutta koettavaa. Pietilät ovat paneutuneet vanhuksille sopivan rakennuksen suunnitteluun. Esimerkiksi osa taideteoksista on kosketeltavia ja tunnusteltavia. Pallasmaa kuvailee rakennusta suurella empatialla suunnitelluksi.
– Näen rakennuksen tulevaisuuden juuri vanhustoiminnan kehittämisessä. Näin arvokkaasta kulttuuriperinnöstä tulee huolehtia pilaamatta eletyn tilan inhimillisyyttä.
– Rakennuksen ainutlaatuisuus aukesi avoimien ovien päivässä vierailijoille. Moni porilainen ei ole koskaan käynyt Himmelissä, eikä siksi tiedä rakennuksen arvoa, tiivistää Palin.