Himmelistä suunnitellaan yhteisöllistä sote- ja gero-keskusta
Himmeli-työryhmän loppuraportti on valmistunut. Työryhmä ehdottaa, että Himmelistä peruskorjataan kaikenikäisiä porilaisia palveleva sote- ja gero-keskus.
Suunnitelma pohjautuu kolmikerroksiseen ajatteluun. Ensimmäinen kerros, ”Kaikille avoin Himmeli”, pitää sisällään yhteisöllisiä ja osallistavia palveluita.
– Kunnan, yhdistysten, seurakunnan ja yritysten järjestämät palvelut muodostavat kokonaisuuden, joka paitsi tarjoaa niin sanotun yhteisen olohuoneen alueen asukkaille, myös tukee sairauksien ja toimintakyvyn laskun ennaltaehkäisyä, kuvailee työryhmän puheenjohtaja Marjukka Palin.
Katutason palveluja ovat muun muassa muistihoitajan ja terveydenhoitajan vastaanotot, asukastupa, liikunta- ja kulttuuripalvelut, yhdistysten ja seurakunnan toiminta sekä yritysten palvelut, kuten kahvio- ja lounastoiminta, jalkahoitola ja kampaamo. Erilaiset digi- ja etäpalvelut laajentavat Himmelin palveluvalikoimaa.
Toiseen kerrokseen ehdotetaan perustettavaksi sote-keskus, joka mahdollistaa Itä-Porin nykyisestä lähipalvelukeskuksesta luopumisen. Moniammatillisessa sote-keskuksessa panostetaan varhaiseen tunnistamiseen ja puuttumiseen yhdessä asiakkaiden kanssa. Sote-keskuksen palveluvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi terveys-, sosiaali-, perhe- ja vanhuspalvelut, suun terveydenhuolto, neuvolapalvelut ja SataDiagin näytteenotto.
Kolmanteen kerrokseen avataan täysin uusi maakunnallinen geriatrisen osaamisen keskus, joka tukee jo ilmaantuneiden geriatristen sairauksien hidastamisessa ja olemassa olevan toimintakyvyn ylläpitämisessä. Tavoitteena on, että iäkäs voi asua omassa kodissaan omaishoidon ja kotipalvelujen turvin mahdollisimman pitkään.
– Geriatriselle erikoisosaamiselle on tulevaisuudessa entistä enemmän tarvetta väestön ikärakenteen muuttuessa, toteaa vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula.
Gero-keskukseen kuuluvat geriatrian poliklinikka, arviointi- ja kotiinkuntoutusyksikkö, omaishoidon tukeminen ja lyhytaikaishoito sekä yhteistyö maakunnan perusterveydenhuollon muiden yksiköiden kanssa. Palveluja ja konsultaatiota voidaan tarjota koko Satasoten alueella.
Merkittävässä roolissa uudessa Himmelissä on eri kerroksia yhdistävä monialainen oppimis- ja kehittämiskeskus, joka koordinoi oppilaitosyhteistyötä ja jo työelämässä olevien jatkuvan oppimisen tarpeita.
Vastaus kuntalaisten tarpeisiin ja hallituksen linjauksiin
Asukkaat ja eri alojen asiantuntijat ovat olleet tiivisti mukana suunnittelemassa tulevaisuuden Himmeliä ja heidän näkemyksensä on otettu kattavasti huomioon loppuraportissa. Muun muassa ajatus yhteisestä olohuoneesta, koko rakennuksen ottaminen aktiiviseen käyttöön, asukastupa ja omaishoitajien tuki ovat asukkailta tulleita ideoita.
– Myös koko uuden Himmelin toimintamalli perustuu osallisuuteen, sillä hyvinvointia luodaan yhdessä asukkaiden ja eri toimijoiden kanssa. Haluamme Himmelistä kaikille avoimen kohtaamispaikan, sanoo Palin.
Moniammatilliseen ehkäisevään hoitoon ja palvelutarpeen vähentämiseen tähtäävä sote- ja gero-keskus toimii valtakunnallisen sote-uudistuksen lippulaivana ja vastaa hallitusohjelman tavoitteisiin.
Esitetty ratkaisu mahdollistaa pitkällä aikavälillä kustannussäästöjä, kun sote-palveluja keskitetään yhteen kiinteistöön ja kotona asumista vahvistetaan. Näin ympärivuorokautisen hoidon sekä päivystyksen ja erikoissairaanhoidon käyttö vähenee.
Kaikkiaan Himmelin toiminnan muutoksella voitaisiin saada arvioitujen laskelmien mukaan noin 2,6 miljoonan euron kustannussäästöt. Tämä edellyttää ensin investointia kiinteistön peruskorjaukseen.
Työryhmä ehdottaa rakennushistoriaselvityksen tekemistä tarkemman suunnittelutyön pohjaksi ja asiantuntevan arkkitehdin valitsemista peruskorjauksen suunnitteluun. Peruskorjauksen oletettu kestoaika on 1,5–2 vuotta, jonka jälkeen sote- ja gero-keskus Himmeli voisi aloittaa toimintansa, aikaisintaan tammikuussa 2023. Hankkeelle tarvitaan sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa hankkeen aloittamiseksi, ennen kuin se pystytään käynnistämään. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 8. kesäkuuta.