Espanjalaisia opiskelijoita Porissa

Hola! Espanjalaiset tutustuivat Porissa maailman parhaaseen perusopetukseen

Porin kaupungin kolme peruskoulua toimivat elo-syyskuun vaihteessa parin viikon ajan tutustumiskohteina espanjalaisille luokanopettajaopiskelijoille.

Espanjalaisia opiskelijoita Porissa

Suomalainen koulujärjestelmä on maailmanlaajuisesti tunnettu ja tunnustettu. Idea espanjalaisten opiskelijoiden ekskursion järjestämisestä Porissa tuli heiltä itseltään.

–    Espanjassa haluttiin saada näkemystä maailman parhaista koulusysteemeistä ja Suomi oli yhtenä vaihtoehtona. Ystäväni, ryhmän yhteyshenkilö Macarena Alonso otti minuun yhteyttä, koska hän oli kuullut paljon hyvää suomalaisesta koulusta, kertoo kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Soila Kiviluoto-Hannula espanjalaisten matkakohteen valikoitumisesta Poriin.

Sevillan Loyolan yksityisestä yliopistosta saapunut yhdeksän henkilön ryhmä tutustui Cygnaeuksen, Tuorsniemen ja Vähärauman koulujen toimintaan. Tutustumiskäynnit toteutettiin 2-3 opiskelijan pienryhmissä ja kunkin koulun toimintaan ryhmät tutustuivat 2-3 päivän ajan.

Kouluihin tutustumisissa opiskelijoita kiinnosti erityisesti opettajien ja oppilaiden roolien toteutuminen opetuksessa. Myös luonnon hyödyntäminen opiskelussa teki espanjalaisiin suuren vaikutuksen.

–    Opettajan vapaus täällä on kaksiteräinen miekka, opetus on ollut todella hyvää, mutta olemme nähneet myös perinteisempää opetusta, joka on hyvin samanlaista kuin Espanjassa. Pidän todella paljon siitä, että Suomessa lapset ovat itsenäisiä eikä heitä ylisuojella. He saavat oppia pienestä pitäen tekemällä ja heille myös annetaan vastuuta, kertoo Sonia Marquina Pérez.

–    Meille yksi matkan ehdoton kohokohta oli osallistua Tuorsniemen metsäkoulussa pidetyille oppitunneille. Esimerkiksi metsämatematiikan tunti ympäröivän luonnon helmassa oli todella mielenkiintoinen kokemus, Marquina Pérez jatkaa.

Kokemansa perusteella opiskelijavieraat pitävät suomalaista koulujärjestelmää joustavampana espanjalaiseen toimintamalliin verrattuna. Suomessa opettajalla on mahdollisuus hoitaa tehtäväänsä espanjalaista kollegaansa itsenäisemmin.

–    Suurimpana erona näen opettajan vapauden opetuksen toteuttamisessa. Suomessa opetussuunnitelma antaa mahdollisuuden esimerkiksi käyttää muita tiloja luokan lisäksi, eikä opetuksessa tarvitse aina edetä kirjan mukaan. Espanjassa sen sijaan luokasta poistuminen on hankalaa ja opettaja on usein monissa asioissa velvollinen raportoimaan esimiehilleen, kertoo Diego Franco Castaño havainnoistaan.

Opintomatkan päätteeksi luokanopettajaopiskelijoille järjestettiin yhteinen keskustelu- ja ajatustenvaihtotuokio suomalaisten opettajien kanssa. Vapaa-ajallaan espanjalaiset tutustuivat Porin lisäksi paikalliseen kaupunkielämään myös Helsingissä ja Turussa.

Kuva: Soila Kiviluoto-Hannula


Espanjalaisia opiskelijoita Porissa