kuvassa liikuntaystävä liikkuu ikäihmisen kanssa

Ikäihmiset liikkumaan liikuntaystävän avulla – Porin kaupungin liikuntapalvelut ja vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa etsivät lisää Vertaisvetureita

Porin kaupungin liikuntapalvelut on tänä syksynä kouluttanut ensimmäiset Vertaisveturit ikäihmisten liikuntaystäviksi.

kuvassa liikuntaystävä liikkuu ikäihmisen kanssa

Vapaaehtoisena toimiva Vertaisveturi voi toimia ryhmänohjaajana tai yksittäisen ihmisen liikuntaystävänä. He tapaavat liikuntaseuraa kaivannutta ikäihmistä yhteisen liikuntahetken merkeissä säännöllisesti, pääsääntöisesti kerran viikossa.

Vertaisveturin seura kannustaa erityisesti niitä ikääntyneitä liikkumaan ja ulkoilemaan, joille yksin liikkuminen tuntuu haastavalta. Asiakkaan liikuntatoiveet ohjaavat tapaamisen sisältöjä ja liikuntamuotoja. Toiminnan perusidea on, että toiminnan pariin ja liikkumaan pitää päästä matalalla kynnyksellä.

− Ulkoiluystävänä toimiminen on matalan kynnyksen tapa auttaa, kun haluaa tehdä hyvää. Asiakkailta saadun palautteen perusteella palvelu on tykätty ja tarpeellinen, sillä erityisesti monella ikäihmisellä yksin liikkumaan lähtemisen kynnys on korkea, kertoo Elina Kivelä-Peltorinne.

Tiedossa on, että myös nuorilla on tarve vastaavanlaiselle palvelulle. Tällä hetkellä nuorten liikuntakaverikonseptia ideoidaan ja siihen haetaan osallistujia. Kohderyhmässä olisivat aluksi noin 20-vuotiaat nuoret, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet liikuntaa.

Lisää Vertaisvetureita kaivataan

Vertaisveturin tehtäviin on tällä hetkellä koulutettu kahdeksan henkilöä. Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa saanut liikuntapalveluiden Vertaisvetureista kaivattua ulkoilutusapua, mutta lisää liikuttajia kaivataan.

Vertaisveturin koulutuksen käynyt henkilö voi toimia liikuntaystävänä yksittäisessä ulkoiluhetkessä tai esimerkiksi kuntosaliin tutustumisessa. Uusi Vertaisveturi pääsee halutessaan heti käytännön työhön ja siitä voi toisaalta pitää taukoa oman elämäntilanteen mukaan.

−  Kevät ja kesä lisäävät erilaisten liikuntahetkien kysyntää, joten nyt on sopiva aika ilmoittautua mukaan koulutukseen, jotta pääsee kysynnän kasvaessa mukaan tositoimiin, kannustaa erityisliikunnanohjaaja Anna Sevänen.

Monet nykyisistä Vertaisvetureista ovat itsekin aktiivisia eläkeläisiä, mutta liikuntaystävän iälle ei ole asetettu rajoja. Mukaan on saatu myös muutama nuorempi Vertaisveturi, jotka muutenkin toimivat ikäihmisten parissa.

Miten mukaan toimintaan?

  • Haluatko Vertaisveturiksi? Liikuntaystävänä toimimisesta kiinnostuneille lisätietoa antaa erityisliikunnanohjaaja puh. 044 701 1420
  • Kaipaatko ulkoiluseuraa? Ulkoiluseuran tarpeessa olevat henkilöt voivat olla yhteydessä vapaaehtoistoiminnan keskus Liisaan:

Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa / Viikkarin Valkama,
Juhana Herttuankatu 17, 28100 Pori,
vapaaehtoistoimintakeskus.liisa@porinperusturva.fi


kuvassa liikuntaystävä liikkuu ikäihmisen kanssa