Isomäestä kehitetään nykyaikaista liikkumisympäristöä ja tapahtumakeskusta
Syksyllä käynnistetty Isomäen alueen yleissuunnitelman laatiminen on valmistunut. Pitkälle katsovaa suunnitelmaa on laadittu urheilukeskuksen alueen käyttäjien toiveita ja tarpeita kuunnellen. Alueen kehittäminen on lähtenyt liikkeelle kaupunginhallituksen päätöksestä peruskorjata urheilutalo ja sijoittaa urheilutalon joukkuepalloilutoiminnot urheilukeskuksen alueelle toteutettavaan palloiluhalliin.
– Palloiluhalli laittoi koko yleissuunnitelman laatimisen liikkeelle, joten sille paikan löytäminen on ollut keskeistä ja rakentaminen halutaan aloittaa mahdollisimman pian. Urheilutalon peruskorjauksen jälkeen palloilulajeilla ei ole kunnon tiloja ilman palloiluhallia, toteaa tilajohtaminen -toimintayksikön esimies Kari-Matti Haapala.
Palloiluhallista halutaan monipuolinen ja mahdollisimman montaa lajia palveleva kokonaisuus. Suunnittelun edetessä palloiluhallin sijaintivaihtoehdoista yksi nousi selkeimmin esiin. Sekä sidosryhmien että päättäjien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen palloiluhallille päätettiin esittää sijaintia urheilukeskuksen alueen keskeisimmältä paikalta. Valmistuneessa yleissuunnitelmassa palloiluhalli on sijoitettu keskellä urheilukeskusta sijaitsevalle hiekkakenttäalueelle.
Yleissuunnitelmassa on huomioitu myös palloiluhallin alle jäävien hiekkakenttien korvaaminen. Kenttiä on käytetty kesäaikaan erityisesti junioripesäpalloon. Tekojääradan alueen valjastaminen ympärivuoriseen käyttöön tarjoaa korvaavaa kenttätilaa pesäpallolle.
Suunnitelmassa esitetään suuntaviivat, joiden mukaan aluetta voidaan kehittää tulevan 20 vuoden aikajänteellä vaiheittain tai osa-aluekohtaisina suunnitelmina
– Yleissuunnitelmassa on kyse pitkän aikavälin suunnitelmasta, jossa määritellään, mille toiminnoille halutaan varata alueelta tilaa. Jokainen toteutettava elementti suunnitellaan vielä erikseen talousarvion ja myönnetyn rahoituksen puitteissa, kertoo vs. rakennuspäällikkö Sanna Välimäki.
– Porissa on menossa samaan aikaan monta isoa hanketta, jotka edistävät urheilun, liikkumisen ja harrastamisen olosuhteita. Tavoitteena on, että kun muutaman vuoden päästä, kun katsomme taaksepäin, porilaiset urheilun harrastajat voivat todeta harjoitus- ja kilpailuolosuhteiden parantuneen ja liikkumisympäristöjen monipuolistuneen entisestään, lisää liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Petteri Lahti.
Uudenlaista ajattelua ilmassa
Urheilukeskuksen pysäköintijärjestelyt, erityisesti isompien tapahtumien aikana, ovat herättäneet keskustelua. Yleissuunnitelman tekemisessä halutaan korostaa suunnitelman tähtäämistä pitkälle tulevaisuuteen. Pori on HINKU-kuntana sitoutunut vähentämään päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
– Onko välttämätöntä, että urheilukeskukseen tullaan omalla autolla vai voimmeko miettiä, että kehittämällä joukkoliikenteen eri muotoja, edistämällä yhteiskuljetusta eri keinoin ja parantamalla pyöräilyolosuhteita, voisikin oman auton jättää kotiin tai alueen ulkopuolella sijaitsevalle pysäköintialueelle? Mitä enemmän viemme autoja urheilukeskukseen, sitä vähemmän meillä on mahdollisuus hyödyntää tuota upeaa paikkaa liikkumiseen. Muuttamalla omaa ajatteluamme, muutamme samalla maailmaa, haastaa Lahti.
Yleissuunnitelmassa on huomioitu alueella olevat tilat ja esimerkiksi Hesburgerin viereiselle tontille on mahdollisuus tehdä 170 auton parkkipaikka. Myös stadionin pihan parkkitilaa voidaan hyödyntää väliaikaiseen pysäköintiin.
Suunnitelma on tehty yhdessä
Isomäen alueen yleissuunnitelman laatimisessa haluttiin kuulla alueen nykyisten ja tulevien käyttäjien ajatuksia siitä, mitä Isomäelle pitäisi tehdä. Aluetta käyttäville tahoille järjestettiin kaksi sidosryhmätilaisuutta ja asukkaita varten jalkauduttiin Isomäkeen sekä kerättiin verkossa ideoita. Myös poliittisille päättäjille oli oma tilaisuutensa.
– Saimme valtavan määrän ideoita ja ajatuksia. Asukkaiden antamista ideoista suosikeiksi nousivat ehdottomasti skeittirampit, hyppyrit ja erilaiset betonipintaa sisältävät paikat. Tämän vuoksi stadionin viereen on suunniteltu street-alue, josta löytyisi skeittiparkkia, katukorista, kiipeilymahdollisuuksia, parkouria ja pumptrack-rata, sanoo Välimäki.
Keskusteluissa nousi esille myös tekojääradan kattaminen tai katetun luisteluareenan rakentaminen. Yleissuunnitelmassa onkin löydetty sijainti mahdolliselle luisteluareenalle valtatien vierestä Karhuhallin länsipuolelta.
Isomäen alueen yleissuunnitelma menee teknisen lautakunnan päätettäväksi 17. maaliskuuta. Päätöksenteon jälkeen lähdetään suunnittelemaan tarkemmin toteutettavia toimenpiteitä.
Isomäen alueen yleissuunnitelma löytyy verkosta www.pori.fi/isomaki