Kannabiksen käyttö on yleistynyt – laillistaminen puhututtaa Porissa
Kuluneella viikolla on vietetty ehkäisevän päihdetyön viikkoa, jonka teemana on kannabis. Kannabis on nuorten keskuudessa yleisin huume ja viimeisen kouluterveyskyselyn tulosten perusteella miltei yhdeksän prosenttia Satakunnan 8. ja 9. -luokkalaisista on kokeillut kannabista.
Porin turvallisuuden ja varautumisen ohjausryhmä kuuli tänään poliisin kenttävalvonnan katsauksen Satakunnan ja Porin huumausainatilanteesta.
– Katsauksen perusteella olimme ohjausryhmässä yhtä mieltä siitä, että kannabista ei saa laillistaa ja voimassa oleva huumausainelaki on siltä osin perusteltu. Olemme huolissamme erityisesti nuorten kannabiksen käytöstä ja siitä, että nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet myönteisimmiksi, vaikka kyse on laittomasta huumausaineesta, toteaa kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.
Huoli on suuri siitäkin syystä, että mitä nuorempana aloittaa kannabiksen käytön, sitä haitallisemmat vaikutukset sillä voi olla nuoren mielenterveyteen.
– Kannabiksen laillistamisella voi olla arveluttavat vaikutukset myös turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Lisäksi esimerkiksi liikennekuolemien, myrkytysten, sairaaloiden päivystyskäyntien ja sairaalahoitojen määrän odotetaan kasvavan, toteaa Juha Joutsenlahti poliisista.
Asiasta on kannettu Porissa huolta ja kuluvan viikon aikana koulun Wilma-järjestelmän kautta laitettu viestiä lasten ja nuorten vanhemmille.
– Kannustamme vanhempia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa päihteistä ja huumeista sekä niiden haitoista. Yhdessä tehdään turvallinen Pori, kiteyttää Luukkonen.
Porin turvallisuuden ja varautumisen ohjausryhmä koostuu Porin kaupungin, Lounais-Suomen poliisilaitoksen, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Satakunnan pelastuslaitoksen, Satakunnan sairaanhoitopiirin, seurakuntien, suojelupoliisin, Suomen Punaisen Ristin ja WinNovan edustajista.