Keskuspuiston kaadettu vuorijalava

Keskuspuistossa kartoitettiin huonokuntoisia puita – viuhkamainen vuorijalavavanhus paljastui ontoksi

Puidenhoitotöiden yhteydessä tehtävät kuntotutkimukset ja puuston aktiivinen tarkkailu antavat tärkeää tietoa puisto- ja katupuiden kunnosta. Riihikedon kaupunginosassa sijaitsevan Keskuspuiston oireilevien puiden jäljille päästiin, kun puistossa havaittiin viime vuonna huonokuntoinen koivu.

Keskuspuiston kaadettu vuorijalava

Tänä keväänä tarkkailun alla ovat olleet erityisesti kaupungin vanhimpiin puistoihin lukeutuvan Keskuspuiston iäkkäät vuorijalavat. Yhdessä puiston jalavista havaittiin lajille tyypillistä itiöiden mukana leviävää jalavanpakuri-sienitautia, jonka tunnistaa usein puun latvan harsuuntumisesta eli lehti- ja neulaskadosta. Puun sairastunut haara poistettiin hoitoleikkauksen yhteydessä. 

– Jäljelle jäänyt haara todettiin terveeksi ja turvalliseksi, joten se jätettiin vielä paikoilleen. Jalavanpakuri on kuitenkin nopeasti leviävä tauti, joten puiston puut vaativat säännöllistä tarkkailua, kertoo piiripuutarhuri Esa Rouvali

Toiselle Keskuspuiston vanhalle jalavalle kävi huonommin, sillä ulkoapäin täysin terveen näköinen puu oli tyvestään ja rungostaan lähes ontto. Pitävää puuta ei ollut jäljellä enää juuri lainkaan, joten puu kaadettiin. 

– Tässä tapauksessa onttoutta ei kuitenkaan ollut aiheuttanut jalavanpakuri, vaan kyseessä oli juuristo-ongelma. Puut ovat erittäin herkkiä kolhuille, ja kaikenlaiset runkoon kohdistuvat osumat edesauttavat niiden sairastumista, selventää Rouvali. 

Kaupunki tekee puiden hoidossa ja kunnon arvioinnissa yhteistyötä rakennettujen alueiden puunhoidon asiantuntijoiden, eli arboristien kanssa. Esimerkiksi kuivat oksat saattavat kieliä sairauksista, mutta taudit voivat ilmetä muuallakin puun rakenteissa. Toisaalta osa puista ei näytä sairastumistaan lainkaan ulospäin. 

– Turvallisuus on puiden hoidossa ykkösasia, ja puiden kaadolle on aina olemassa vahvat perusteet. Turhaan puita ei siis lähdetä kaatamaan, mutta mikäli ne koituvat vaaraksi, ei muita vaihtoehtoja jää jäljelle. Monet Keskuspuistonkin puista joudutaan todennäköisesti turvallisuussyistä korvaamaan uusilla istutuksilla tulevan kymmenen vuoden aikana, arvioi Rouvali. 

Jalavien tyyppisairaudet ovat vähentäneet niiden käyttöä, eikä jalavia ole Porissa viimeisen vuosikymmenen aikana enää juurikaan puistoihin tai katualueille istutettu. Sairastuneet ja kaadetut puut korvataan kuitenkin muilla puulajeilla. 

– Kaupunginpuutarhan taimistolla Hanhiluodossa kasvatettavat kolmesta neljään metriä korkeat puut soveltuvat hyvin istutettaviksi puistoihin ja katujen varsille. Vaikka uusia jalavia ei Keskuspuistoon enää tuoda, suunnitellaan istutuksista kuitenkin aina mahdollisimman monilajisia ja vehreitä, kertoo kasvihuonepuutarhuri Mari Sainio.

Keskuspuiston ohella myös muita kaupungin vanhoja puistoja, kuten esimerkiksi Kirjurinluodon puistoaluetta ja Vesitorninpuistoa, tarkkaillaan mahdollisten vaurioiden ja sairauksien varalta.
 

Kuva: Mika Vainionpää / Pohjolan kantojyrsintä ja arboristipalvelu


Keskuspuiston kaadettu vuorijalava