SuomiAreena-ranta

Koululaisten elämää ja kyberhyökkäyksiä – tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot esillä kesän SuomiAreenassa

SuomiAreenan 2019 teema tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot konkretisoituu toden teolla tulevana kesänä. Kävijät pääsevät kokeilemaan nykypäivän koulunkäyntiä, kun pääyhteistyökumppani OAJ avaa Porin Lyseon koulun ovet kaikelle kansalle. Pääyhteistyökumppani LähiTapiola puolestaan pohtii tietoturvaa ja tutustuttaa kävijät hakkerointiin. Paikalliset toimijat ovat SuomiAreenassa taas näkyvästi esillä, kun luvassa on niin paikallisesti kiinnostavaa keskustelua kuin kansainvälistä dialogia, tietenkään urheilua unohtamatta.

SuomiAreena-ranta

Millainen on nykypäivän koulu? Muistuvatko mieleen myös koululaulut?

SuomiAreenan pääyhteistyökumppani OAJ tuo Porin Lyseon kortteliin keskiviikkona 17.7. koulun, jossa nykypäivän kasvatukseen ja koulutukseen voi tutustua noin 20 eri pisteessä aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluun.

Moni kuulee koulusta juttuja lapsiltaan ja lapsenlapsiltaan, mutta SuomiAreenassa pääsee kokeilemaan itse, mitä koulunkäynti nykyisin on. Pop up -koulussa voi vaikkapa tutustua siihen, miten terveydenhoitoa tai laivan ohjaamista opetetaan ja kokeilla, miltä tuntuisi tehdä ylioppilaskoe sähköisesti. Oikea kuva koulusta mahdollistaa sen, että voidaan yhdessä keskustella siitä, millaista suomalaisen koulutuksen tulee olla tulevaisuudessa.

– Opetus ja opettajan työ ovat muuttuneet paljon vuosien saatossa. On tärkeää, että ymmärrämme, millaista nykykoulu ja opiskelu on, sillä pienen Suomen tärkein pääoma on koulutuksessa. Se takaa paitsi henkistä hyvinvointia myös innovaatioita ja on taloudellisestikin kannattavaa, kertoo OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman.

Koulupäivän jälkeen pääsee myös laulamaan rakkaimpia koululauluja kesäillan lämmössä. OAJ teki kevään aikana kyselyn, jonka perusteella valikoituivat tunnetuimmat ja rakkaimmat koululaulut 1950-luvulta 2000-luvulle. Laulantaa tahdittavat kaksi kuoroa ja ammattimuusikot.

Kenen on vastuu, jos leivänpaahdin osallistuu kyberhyökkäykseen?

Kesän SuomiAreenassa LähiTapiola pohtii tietoturvaa. Aihetta käsitellään muun muassa hakkeroimalla laitteita, jotka ovat jatkuvasti yhteydessä nettiin (IoT). Tavoitteena on herättää kävijät pohtimaan valmistajan vastuuta tietoturvakysymyksissä.

Tiistaina 16.7. keskustellaan F-Securen ja Symbion kanssa aiheesta ”Kenen on vastuu, jos leivänpaahdin osallistuu Kyberhyökkäykseen?”. Keskiviikkona puolestaan Team ROTin ja Team Whackin ”hyvishakkerit” hakkeroivat IoT-laitteita ja etsivät niistä haavoittuvuuksia.

– Neljäs teollinen vallankumous muodostuu 5G:stä, robotiikasta, tekoälystä ja hajautetusta pilvilaskennasta. Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia, ja kuka tahansa voi nykyään valmistaa IoT-laitteen. Kysymys kuuluu, kenellä on vastuu siitä, miten laite päivittyy ja miten laitteen tietoturva toimii, LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä sanoo.

Tällä hetkellä kuluttajan vastuulla on usein päivittää kodin IoT-laitteet, joihin kuuluvat jääkaapit, televisiot, pesukoneet ja esimerkiksi robotti-imurit.

– Esimerkiksi robotti-imuri voi olla jatkuvasti yhteydessä valmistajan verkon kautta kuluttajan puhelimeen. Miten päivitykset hoituvat, jos valmistaja menee konkurssiin, tai tulee kyberhyökkäys? Imuri on hyödytön, jos valmistajan verkko esimerkiksi katkeaa, Niemelä huomauttaa.

SuomiAreena tuo Poriin 400 järjestäjää ja 200 tilaisuutta – paikallisuus näkyy ohjelmassa

SuomiAreenan tapahtumapäivät 15.-19. heinäkuuta täyttävät jälleen Porin keskustan. Lavat löytyvät tutusti Asiantuntijakeskus BePopista, Eetunaukiolta, kauppatorilta, Antinkatu 5:stä, Raatihuoneen puistosta, Kaupungintalon pihasta, Etelärannasta sekä Kauppakeskus Puuvillasta. Lavojen ohella tilaisuuksia on myös muutamissa popup-paikoissa. Ohjelmaa lavoilla nähdään päivittäin noin kello 10-18.30.

– SuomiAreenan järjestelyt ovat edenneet erinomaisesti. Tapahtumaan osallistuu jälleen noin 400 eri järjestäjätahoa ja viitenä päivänä on noin 200 tilaisuutta, kertoo tapahtumatuottaja Leea Ollikainen Mediahub Helsingistä.

SuomiAreenassa nähdään tutusti myös paikallista ohjelmaa. Mukana ovat muun muassa Porin kaupunki, Satakuntaliitto, Sataedu, Pesäkarhut ry, FC Jazz Juniorit Ry sekä Rauman Seudun Katulähetys ry.

– Paikallisesti puhutaan muun muassa nuorten osallisuudesta, EU-politiikasta, Kiina-yhteistyöstä sekä marssitetaan Satakunnan kansanedustajat lauteille. Urheilu on tietenkin näkyvästi läsnä, luvassa on muun muassa pesäpalloilua ja jalkapallo-otteluita, sanoo Ollikainen.

– On upeaa nähdä, että pääyhteistyökumppanimme kehittävät erilaisia ja yllättäviä tilaisuuksia, joissa kävijät pääsevät konkreettisesti kokeileman ja testaamaan uusia asioita. Myös paikallisten toimijoiden tutut tilaisuudet vetävät aina väkeä paikalle. Tämän vuoden teemat tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot näkyvät laajasti SuomiAreenan ohjelmassa, jonka julkaisemme kokonaisuudessaan kesäkuussa, kertoo SuomiAreenan vastaava tuottaja, sisältöliiketoimintajohtaja Mari Haavisto Mediahub Helsingistä.

Kun tapahtuman koko ohjelma on julkaistu, kaikki ohjelmatiedot löytyvät kätevästi SuomiAreenan nettisivuilta sekä tapahtuman omasta sovelluksesta, joka on ladattavissa mobiilisti Android ja iOs -puhelimiin. Ohjelmatiedot painetaan tänäkin vuonna käsiohjelmaksi, joka saadaan Porissa jakoon heinäkuun alussa.

 


SuomiAreena-ranta