Lapsen oikeuksien viikko: Reilun kaupan palloilla pelaaminen tuntuu reilummalta
Porin suomalaisen yhteislyseon koulun (PSYL) liikuntasalissa huudot raikuvat, pallot pomppivat ja askel tömisee. Kasiluokkalaisten valinnaisen liikunnan ryhmä on saanut käyttöönsä uudet Reilun kaupan futsal-pallot, jotka heille lahjoitti Porin kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmä YK:n Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi.
Tänä vuonna erilaisia Reilun kaupan sertifioimia urheilupalloja lahjoitettiin halukkaille yläkouluille heidän toiveidensa mukaan. Valittavina oli muun muassa käsi-, lento- ja futsal-palloja. Esimerkiksi PSYL:iin lahjoitettiin neljä futsal-palloa, joka kolminkertaisti ison koulun oppilaiden käytettävissä olevien futsal-pallojen määrän.
Porin kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmän vetäjä, ympäristösuunnittelija Heli Välimaa näkee selkeän yhteyden lasten oikeuksilla ja Reilun kaupan sertifioimilla urheilupalloilla.
– Lapsen oikeuksiin kuuluu hyvin vahvasti muun muassa oikeus käydä koulua. Suurin osa maailman urheilupalloista valmistetaan Pakistanissa, jossa lapsityövoiman käyttö on hyvin yleistä. Reilun kaupan sertifikaatti varmistaa, ettei pallon valmistuksessa ole käytetty lapsityövoimaa. Työntekijöille on maksettu lain mukaista palkkaa, joka mahdollistaa heitä myös laittamaan omat lapsensa kouluun, Välimaa kertoo.
”Lapsen oikeuksista pitäisi puhua enemmän”
Kahdeksasluokkalaisten liikuntaryhmästä valtaosalla nousee käsi myöntymisen merkiksi. Liikunnanopettaja Janne Laitila on juuri tunnin päätteeksi kysynyt, tuntuiko pelaaminen paremmalta eettisesti valmistettujen pallojen kanssa.
– On se hyvä lisä pelaamiseen, kun tietää, että näitä palloja eivät ole tehneet lapset. Sillä tulee ihan eri tarkoitus, pohtii oppilas Otto Kiekkinen.
Iida Kovalainen on samaa mieltä. Sekä Iidalle että Otolle lapsen oikeudet ovat paitsi tuttuja, myös tärkeitä. Vaikka niistä harvemmin kavereiden kanssa puhutaan, molemmat ovat samaa mieltä siitä, että niistä pitäisi puhua vielä enemmän ja yleisemmin, jotta ne toteutuisivat laajemmin.
– Lapsilla pitää olla oikeus käydä koulussa, heidän pitää saada ruokaa, ja heillä pitää olla yöpymispaikka, Iida painottaa.
Reilu kauppa on heille myös käsitteenä tuttu. Vaikkei ostoksilla useinkaan itse käydä, hedelmiä valitessa Iida ja Otto pyrkivät aina valitsemaan reilun kaupan hedelmiä.
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 15.–21. marraskuuta. Viikon tarkoituksena on edistää YK:n Lasten ja nuorten oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Porille myönnettiin UNICEF:in Lapsiystävällinen kunta -tunnustus ensimmäisen kerran vuonna 2018, ja vuonna 2020 se uusittiin neljäksi vuodeksi. Reilun kaupan kaupungin arvonimen Pori sai vuonna 2008.