Kuvassa jätteitä lajiteltuna. Kaksi lasipurkkia, talouspaperirulla, tuikkuja ja muovijätettä.

Maaliskuun HINKU -teemana jätteiden kierrättäminen

Jätettä syntyy arjessamme valtavat määrät ja siksipä sen vähentäminen ja kierrättäminen ovat tärkeitä ympäristötekoja. Oikeaoppisella ja aktiivisella lajittelulla kasvihuonepäästöjä voi pienentää huomattavasti ja jätemateriaalit saadaan hyötykäyttöön, jolloin valmistuksessa ei tarvitse käyttää uusia raaka-aineita.

Kuvassa jätteitä lajiteltuna. Kaksi lasipurkkia, talouspaperirulla, tuikkuja ja muovijätettä.

– Kierrättäminen ei vaadi suuria elämäntapamuutoksia tai valtavaa panostusta, joten se on helppo mutta tärkeä ilmastoteko päästöjen vähentämiseksi. Kunhan kotoa löytyy kierrättämiseen vaadittavat astiat ja lajitteluun perehtyy hieman vaikkapa lajitteluoppaan avulla, on työ jo puoliksi tehty, kertoo jäteneuvoja Liisa Malin

On siis tärkeä pitää huolta kodin lajittelupisteen kattavuudesta ja siitä, että jätteet päätyvät oikeisiin osoitteisiin. Tämä ei onneksi ole vaikeaa ja avuksi on laadittu kattavia oppaita, joten jos homma tuntuu olevan vielä hakusessa, käy nappaamassa ohjeita lajitteluun täältä ja aloita ilmastopositiivisempi arki jo tänään. 

Suuri osa kotona muodostuvasta jätteestä on biojätettä, jonka voi myös kompostoida. Kompostointi on hyväksi niin ympäristölle, kuin kompostoijallekin. Ympäristön kannalta kompostointi vähentää jätteiden määrää ja vähentää näin jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvia päästöjä luoden samalla kotipuutarhaan ravinnepitoista maanparannusainetta.  

Kodissa syntyy myös jätettä, jota ei kodin kierrätyspisteessä saa kierrätettyä. Tällaisia ovat muun muassa sähkölaitteet, vaaralliset jätteet ja rakennusjäte. Pidä siis huoli myös näiden materiaalien oikeaoppisesta hävittämisestä viemällä ne luvansaaneille vastaanottajille. 

– Jätteitä voi myös itse uusiokäyttää. Hyödynnä kodin ylijäämäpaperit muistilappuina ja askartelussa, ompele vanhasta tyynyliinasta ekokassi kauppareissuille tai tee vanhasta t-paidasta itsellesi kestovanulappuja. Uusiokäyttövinkkejä löytyy valtavasti monenlaiseen tarpeeseen, vain luovuus on rajana, vinkkaa Malin. 

RATKAISUJA KODIN JA ASUMISEN HIILIJALANJÄLJEN PIENENTÄMISEEN 

Helmikuun HINKU –teemana oli kodin ja asumisen ratkaisut ja teemasta kertyikin monta hienoa vinkkiä oman kodin hiilijalanjäljen pienentämiseen. Vinkkejä tuli muun muassa veden säästämiseen, asunnon lämmitykseen ja muihin kodin energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Voittaja vastauksessa tuotiin ilmi iso, mutta tärkeä asia kodin hiilijalanjäljen pienentämiseen.  

– Minusta tärkein yksittäinen teko on käyttöikänsä päähän tulleen, öljyllä toimivan lämmitysjärjestelmän uusiminen ilmastoystävällisemmäksi. Myös kodin tiivisteiden ajoittainen tarkistus ja korjaus ovat tärkeitä. Kodin lämmitysasioihin vaikuttaa yllättävän moni asia, kokonaisuuden tsekkaus olisi siis ehdottoman hyödyllistä, vastauksessa vinkataan. 

Voittaja palkitaan ilmastopositiivisella tuotepalkinnolla. Voit käydä lukemassa myös kaikki muut vinkit kodin ja asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen yhteisestä vinkkilistasta

KERRO OMA VINKKISI JA OSALLISTU KILPAILUUN  

Millaisia kierrätyskäytäntöjä sinulla on käytössäsi? Miten olet kasannut kotiisi kattavan ja helppokäyttöisien kierrätyspisteen? Millaisia vinkkejä sinulla on jätteiden uusiokäyttöön? 

Jaa oma, pieni tai suuri vinkkisi ja voit voittaa ilmastopositiivisen tuotepalkinnon (arvo noin 70 euroa).  

Ideat ja ehdotukset julkaistaan kaikkien yhteiseksi vinkkilistaksi Hiilineutraali Pori -sivulle.     

Voit kertoa oman ideasi täällä

 


Kuvassa jätteitä lajiteltuna. Kaksi lasipurkkia, talouspaperirulla, tuikkuja ja muovijätettä.