Metsäeskarissa opetus tapahtuu luonnon helmassa
Ruosniemen slalom-seuran tiloissa ja laskettelukeskuksen maastossa toimii metsäeskariryhmä Metsähuuhkajat. Ryhmä toimii nyt viidettä vuotta ja siinä on tilaa kahdellekymmenelle osapäiväeskarilaiselle.
Metsähuuhkajien tukikohtana toimii kota, jossa aloitetaan päivä, tehdään välillä tehtäviä ja syödään lounas. Tarvittaessa on käytössä myös slalom-seuran kahvion tilat ja wc. Ruoka tuodaan ryhmälle päivittäin liikelaitoksen toimesta. Toiminta-aika on arkisin kello 9-13. Tällä hetkellä metsäeskareita on kaksitoista.
Suurin osa päivästä vietetään kuitenkin ulkona. Metsäeskarissa hyödynnetään ympärillä olevaa luontoa ja materiaalia leikeissä sekä opetuksessa. Käytössä on myös perinteisempää oppimismateriaalia sekä Meijumäen päiväkodilta lainattuja pelejä ja leluja, joita hyödynnetään tehtävien tekemisessä.
– Luonnonmateriaaleilla konkretisoidaan tarvittavia taitoja. Käytämme esimerkiksi jäätä maalausalustana, teemme ulkona kirjaimia, laskemme kävyillä ja tikuilla tai käytämme niitä laskemisen apuna, selventää lastentarhanopettaja Tuija Harjula.
Mielikuvitusta saa käyttää leikeissä ja oppimisessa päivittäin. Luonnonmateriaalit tukevat leikkiä ja oppimista. Lapsilla on käytössään muun muassa suurennuslaseja ja kiikareita, jotka ovat kovassa käytössä luontoa tutkittaessa sekä keväisin erilaiset pihapelit ovat suosittuja. Pihapiiri on laaja ja sen alueelta löytyy monta majaa ja mahdollisuutta kehitellä omia leikkejä. Myös Harjula on huomannut luonnon ja ulkoilun vaikutuksen omassa työskentelyssään.
– Luonnossa toimiminen on tuonut uutta näkökulmaa työhön ja tekemiseen myös itselle. Se on laittanut ajattelemaan, miten ulkotilaa voisi hyödyntää myös perinteisessä varhaiskasvatuksessa paremmin.
Ryhmän lapset pääsevät harjoittelemaan elämässä muutenkin vaadittavia taitoa monipuolisesti. Metsäeskarissa pidetään esimerkiksi lastenkokouksia, joissa opetellaan demokraattista päättämistä muun muassa pihapiirin metsien nimistä. Koululta on saatu tyytyväistä palautetta metsäeskarilaisten yhteistyö- ja kaveritaidoista sekä omatoimisuudesta.
Metsäeskarissa toteutuvat kuitenkin samat esiopetuksen tavoitteet kuin perinteisessä eskarissa ja heitä ohjaa samat lait ja asetukset.
– Lapset kerryttävät ryhmäytymistaitoja heti alkusyksystä, kun eskari alkaa. Myös reviirien kunnioittamista ja toisten arvostusta harjoitellaan luonnossa, kertoo Harjula.
Myös vanhemmilta on tullut positiivista palautetta ja he ovat olleet tyytyväisiä metsäeskarin toimintaan. Tyytyväisyys toimintaan näkyy muun muassa siten, että usein nuoremmat sisarukset seuraavat vanhemman sisaruksen jalanjälkiä ryhmään.
Esiopetuksen hakuaika on 3.– 16.2.2020 ja metsäeskarista kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus tiistaina 11.2.2020 kello 18.00 Meijumäen päiväkodin tiloissa osoitteessa Alapilventie 1.