Satakunnan Museo

Mitä tapahtuu museoissa: digitointia, etäpalveluja ja tulevan suunnittelua

Koronaviruksen leviämisen minimoimiseksi monet paikat ovat suljettuina. Muun muassa museot, uimahalli ja kirjastot eivät ole auki asiakkaille. Mitä näissä palveluissa sitten tapahtuu, kun ovet ovat lukossa? Tästä otetaan selvää neliosaisessa juttusarjassa.

Satakunnan Museo

Viimeisessä osassa tutustutaan museoiden toimintaan poikkeusaikana. Yleisö tuntee parhaiten museoiden järjestämät näyttelyt ja erilaiset yleisötapahtumat. Iso osa museoissa tehtävästä työstä ei kuitenkaan näy suoraan yleisölle.

Porin taidemuseon näyttelyiden suunnittelu jatkuu ja museokauppa saa uuden ilmeen

Taidemuseon normaali arki sisältää paljon asiakaspalvelua kaupungin virastoihin tehtävien teossijoitusten, muille museoille annettavien näyttelylainojen ja muun neuvontatoiminnan puitteissa.

– Nyt asiakaspalvelun katko tarjoaa erinomaisen tilaisuuden täydentää tietokantaa. Lisäksi edistetään aineistojen ja muiden sisältöjen tutkimusta sekä aineistojen ja tiedon saatavuutta, saavutettavuutta ja käyttöä, kertoo Porin taidemuseon vs. museonjohtaja Anni Venäläinen

Näyttelyitä suunnitellaan kuten ennenkin.

– Sähköisten kanavien kautta olemme yhteydessä eri museoiden, gallerioiden, taiteilijoiden, kuraattorien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tällä hetkellä syyskauden näyttelyohjelman suunnittelu työllistää henkilökuntaa. Taidemuseon henkilökunnan keskinäinen yhteistyö toteutetaan etätyönä, tarkentaa Venäläinen.

Lisäksi taidemuseon henkilökunta avaa ja tuottaa museoiden sisältöjä muun muassa näyttelyistä, kokoelmista ja arkistoista erilaisten sähköisten kanavien kautta yleisölle.

– Taidemuseon nettisivujen, sosiaalisen median ja muun viestinnän kautta kohdataan ja tavoitetaan laaja yleisö. Poikkeustilanne mahdollistaa hyvän tilaisuuden kokeilla uudenlaisia tapoja kertoa ja jakaa museon sisältöjä sekä kenties tavoittaa myös uusia yleisöjä, toteaa Venäläinen.

Myös taidemuseon museokauppaa uudistetaan parhaillaan.

– Museokaupasta halutaan entistä houkuttelevampi ja selkeämpi kokonaisuus. Museokaupan uudistaminen toteutetaan suljettuna olemisen aikana ja samalla tehdään tuotevalikoiman kartoitusta, kertoo Venäläinen.

Tulevan toiminnan suunnittelu on tärkeää poikkeustilan aikana, jotta taidemuseon eri kohderyhmille tuotetut palvelut saadaan käynnistettyä heti, kun museon ovet voidaan jälleen avata.

Satakunnan museossa erikoistilanne mahdollistaa lukuisien töiden tekemisen

Myös Satakunnan museossa ja sen toimipisteissä riittää tekemistä. Suurin osa henkilökunnasta tekee oman tehtäväkuvansa mukaista etätyötä.

– Puhelimitse ja sähköpostitse palvelemme normaaliin tapaan museon tieto- ja asiantuntijapalveluja käyttäviä asiakkaita. Kulttuuriympäristön viranomaistehtävät kuten lausunnot kaava- ja muista maankäyttöhankkeista hoidetaan kuten ennenkin. Myös rakennuskulttuuritalo Toivo jakaa korjausneuvontaa vanhoja kiinteistöjään korjaaville, vaikka nyt ei tietenkään tehdä käyntejä paikan päälle, kertoo Satakunnan museon museonjohtaja Juhani Ruohonen.

Toimipisteiden näyttelyiden sulkeminen on mahdollistanut perusnäyttelyiden vitriinien ja esineistön puhdistamisen.

– Samalla myös vaihdamme esineistöä näyttelyihin. Sulkuajan jälkeen on uutta nähtävää näyttelykävijöille. Myös varastojen ja arkistojen järjestelytyötä tehdään. Vaikka kevään tapahtumat nyt peruuntuivat, niin tulevan syksyn tapahtumien ja vaihtuvien näyttelyiden suunnittelu jatkuu, selventää Ruohonen.

Satakunnan Museon aineistoja löytyy paljon digitaalisessa muodossa ja niitä on koottu verkkosivuille. Lisäksi Museon valokuvakokoelmissa on muun muassa yli 330 000 kuvaa, joista vasta noin 31 000 on digitoitu eli siirretty sähköiseen muotoon.

– Digitointi- ja luettelointitöitä siis riittää ja niitä myös tehdään nyt sulkuaikana. Korvaavana työnä digitointia ja luettelointia tekee myös tehtäviin perehdytetty avoinnapidon henkilöstö. Jos tässä poikkeusajassa jotain positiivista haluaa nähdä, niin ainakin sen, että meillä on museossa nyt mahdollisuus tehdä niitä lukuisia töitä, joita emme ole ehtineet normaaliaikana tehdä, pohtii Ruohonen.

Verkossa voi tutustua Satakunnan Museon monipuolisiin esine- ja valokuvakokoelmiin, verkkonäyttelyihin ja mobiilioppaisiin tai vaikka katsella menneiden vuosien yleisöluentoja Youtubesta.

 


Satakunnan Museo