Mitä Rafael Mellinin lahjoittamasta kirjekuoresta paljastui
Pankinjohtaja Rafael Mellin (1886-1965) lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kirjekuoren vuonna 1958, jolloin kaupunki täytti 400 vuotta. Mysteerisen kirjekuoren päällä luki, että sen saa avata aikaisintaan vuonna 2020. Pori-seuran jäsenet avasivat kirjekuoren keskiviikkona 4.3. klo 12.00 Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Satakunnan Museoon katselijoita kertyi runsas kaksi sataa ja suoraa striimausta seurasi tuhatpäinen väki. Torstaihin iltapäivään mennessä YouTubessa olevaa videota on katsottu yli 37 000 kertaa.
Kuoresta paljastui pankkifuusion yhteydessä pelastettu muistikirja, johon pankinjohtajat A.E. Sundqvist ja Tor Grotenfelt ovat tehneet muistiinpanoja erityisesti vuosien 1892-1896 välisenä aikana ja ainakin ennen vuotta 1909. Muistiinpanot eivät siis ole Rafael Mellinin tekemiä.
Muistiinpanot sisältävät hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja pankkiasiakkaiden rahallisesta tilanteesta, yritystoiminnasta, luonnehdintoja heidän elämäntilanteestaan ja -tavoistaan sekä sukulaissuhteistaan. Monesti on myös kommentoitu asiakkaan luottokelpoisuutta.
Näistä varsin henkilökohtaisista tiedoista johtuen, kirja digitoidaan, kirjoitetaan ns. puhtaaksi ja käännetään suomeksi Pori-Seuran ja Satakunnan Museon toimesta. Tarkemman tutkimuksen jälkeen päätetään mitä ja miten tietoja voidaan julkaista ja kenen käyttöön tai luettavaksi se voidaan antaa.
Rafael Mellin (1886-1965) oli varakas porilainen liikemies.
Hän teki työuransa Porissa pankkialalla. Eläkkeelle jäätyään hän muutti Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden v. 1941. Mellinin isä oli merikarvialaissyntyinen Erik Mellin, joka piti Porissa tukku- ja vähittäisliikettä vuodesta 1891 alkaen Yrjönkadun ja Etelärannan kulmatalossa. Alun perin v. 1837 rakennettu talo vahingoittui Porin palossa 1852, mutta korjattiin nopeasti asuinkelpoiseksi. Se on yksi vanhimpia edelleen olemassa olevia rakennuksia Porissa.
Rafael Mellin oli naimaton herrasmies, Porin ruotsinkielisen säätyläistön edustaja ja kulttuurin ystävä. Ruotsiin muutettuaankin hän tunsi lämmintä kiinnostusta vanhaa kotikaupunkiaan kohtaan. Mellinin aikojen Pori oli vireästi kasvava, teollistuva kaupunki, joka kuitenkin vielä säilytti matalan puukaupungin yleisilmeensä. Kasvun ohella Porin kulttuurielämä kukoisti.
Avaamistilaisuus YouTubessa: https://youtu.be/yvDowcYCz70
Kuva: Rafael Mellinin mysteerikuoresta paljastui muistikirja.