Muastavalkoisessa valokuvassa kapellimestari-pianisti Tarmo Peltokoski nojaa seinään tuolilla istuen jalat flyygelin päällä.

Nuori pianisti-kapellimestari Tarmo Peltokoski johtaa ja soittaa solistina Pori Sinfoniettan torstaisessa verkkokonsertissa

Musica Dolorosa -verkkokonsertti esitetään maksutta Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla 11.2. kello 19 alkaen. Konsertti on katsottavissa vain suorana.

Muastavalkoisessa valokuvassa kapellimestari-pianisti Tarmo Peltokoski nojaa seinään tuolilla istuen jalat flyygelin päällä.

– Konsertissa on kaksi erittäin synkkää neuvostoteosta – neuvostoangstiksi sanoisin molempia. Ensin Vasksia vuodelta 1983 ja viimeisenä teoksena Šostakovitšia vuodelta 1960. Nämä teokset kommunikoivat keskenään todella hyvin. Siinä välissä kuullaan jotain ihan muuta: nuorta Beethovenia 1700-luvun puolelta, pianisti-kapellimestari Tarmo Peltokoski (s. 2000) kertoo Pori Sinfoniettan Musica Dolorosa -konsertin ohjelmasta.

Konsertin avaa latvialaissäveltäjä Peteris Vasksin teos Musica Dolorosa, jonka säveltäjä kirjoitti siskonsa muistolle. Musica Dolorosa kannustaa pysähtymään, pohtimaan ja aistimaan. Viimeisenä kuultava Kamarisinfonia op. 110a on Rudolf Barshain tekemä jousiorkesterisovitus Dmitri Šostakovitšin 8. jousikvartetosta. Kvartetto on kirjoitettu heinäkuussa 1960 sodan ja fasismin uhrien muistolle.

Peltokoski soittaa solistina Ludwig van Beethovenin Pianokonsertossa nro 1 op. 15 C-duuri. Vaikka kyseessä on säveltäjän ensimmäinen numeroitu konsertto, todellisuudessa Beethoven sävelsi konsertoksi nro 2 kirjatun teoksen tätä aiemmin. Peltokoski kuvailee teosta valoisaksi, energiseksi, railakkaaksi ja vetreäksi – sekä yllättävän isoksi.

– Tämä on kaikista Beethovenin konsertoista toiseksi pisin, vain Keisarikonsertto on sitä pidempi. Se on isompi kuin kolmonen tai nelonen, vaikka ne helposti mielletäänkin isommiksi.

Peltokosken ensimmäinen solistikokemus oli juuri Beethovenin ensimmäisen pianokonserton kanssa, kun hän soitti konserton ensimmäisen osan 13-vuotiaana Vaasan kaupunginorkesterin nuorten solistien konsertissa. Porissa Peltokoski käyttää ensimmäisen osan kadenssin pohjana 13-vuotiaana kirjoittamaansa kadenssia ja improvisoi sen päälle.

Peltokoski on aiemmin johtanut Pori Sinfoniettaa toukokuussa 2019 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa toteutetussa Viva l’Opera -konsertissa. 

Peltokoski opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opettajanaan Sakari Oramo, sekä pianonsoittoa Antti Hotin johdolla. Hän on opiskellut orkesterinjohtoa myös mm. Jorma Panulan ja Atso Almilan johdolla, sekä johtanut useita Suomen orkestereita kuten Kuopion, Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereita, Kymi Sinfoniettaa sekä Manilan sinfoniaorkesteria Filippiineillä. Lokakuussa 2020 Tarmo astui ensimmäistä kertaa Radion sinfoniaorkesterin eteen.

Pianistina Peltokoski on palkittu useissa valtakunnallisissa kilpailuissa; hän on voittanut Leevi Madetoja -kilpailun 2018 sekä saanut tunnustuspalkinnon ja useita erikoispalkintoja Tampereen pianokilpailussa 2017. Vuonna 2017 hän oli 17-vuotiaana kansainvälisen Maj Lind -kilpailun nuorin osallistuja.

Musica dolorosa
To 11.2. klo 19 YouTube

Tarmo Peltokoski, kapellimestari & piano

Peteris Vasks: Musica Dolorosa
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1 op. 15 C-duuri
Dmitri Šostakovitš (sov. Rudolf Barshai): Kamarisinfonia c-molli op. 110a

Maksuton verkkokonsertti. Katsottavissa vain suorana.
Konsertin verkkokäsiohjelma
 


Muastavalkoisessa valokuvassa kapellimestari-pianisti Tarmo Peltokoski nojaa seinään tuolilla istuen jalat flyygelin päällä.