Nuorten suunnittelemat tarrat sadevesikaivojen ympärillä muistuttavat vesistöjen roskaantumisesta
Kaupungin sadevesikaivojen ympäriltä voi bongata Porin yläkoululaisten suunnittelemia katutaideteoksia. Kyseessä on Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista – Magknip av plast -viestintäkampanja, jossa kaupunkien kaivonkansia koristellaan suurilla tarroilla. Porissa tarroja voi bongata kymmenestä eri kannesta ympäri kaupunkia 20. kesäkuuta asti.
Roskaantumisongelmaan liittyy keskeisesti tiedon puute siitä, miten roskat kulkeutuvat kaupungeista vesistöihin. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan lähes kaikkialla suoraan puhdistamatta lähimpään vesistöön. Porissa roskat päätyvät Kokemäenjokeen, joka taas laskee Itämereen. Kauppatorilla tiputettu karkkipaperi tai purkka voi siis kulkeutua Yyterin vesissä uivien kalojen mahanpuruksi tai uimarantaa rumentamaan.
Suurin osa roskista on muovia, joka voi sisältää paljon erilaisia haitta-aineita. Muovi ei maadu, vaan pilkkoontuu pieniksi muovihiukkasiksi. Tällaiset nano- ja mikromuovit kertyvät varsinkin vesistöihin ja voivat aiheuttaa kemikaalien lisääntymistä eliöissä ja elinympäristöissä. Eläimet, kuten kalat ja linnut, saattavat niellä makromuovia eli silmillä havaittavaa muoviroskaa. Se kuormittaa eläimen elimistöä.
Kampanja porilaisella tvistillä
Mahanpuruja muovista -kampanja herättelee ohikulkijoita pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta vesistöjen roskaantumiseen. Kampanjaa on toteutettu muutamissa kaupungeissa kesästä 2019 lähtien valmistarroilla. Poriin kampanja rantautui uudella tavalla: kaupunki haastoi yläkoululaiset ideoimaan huomiota herättäviä, persoonallisia, informatiivisia, paikkaansa sopivia ja viestiltään helposti ymmärrettäviä tarroja.
Oivaltavimpina ideoijina kampanjassa palkitaan Elsi Päivinen Länsi-Porin koulusta sekä Maija-Sofia Nevala Porin suomalaisen yhteislyseon koulusta. Heidän kala-aiheisten teostensa pohjalta on suunniteltu lopulliset tarrat koristamaan kaupungin sadevesikaivojen ympäristöjä. Kunniamaininnalla palkitaan lisäksi Maikki Kalliohultti ja Milla-Maria Hassi, joiden työstä on lainattu iskulause täydentämään kumpaakin kaivonkansitarraa.
Tarroja voi nähdä 20.6.2022 asti Etelärannassa, kauppatorilla, kävelykadulla, rautatieasemalla, SAMK:n edustalla, Kalevanpuistossa, tennishallilla, maauimalassa sekä Yyterin Punaisella tuvalla. Kaikkien tarrojen paikat näkyvät tästä kartasta.
Kaikkiaan kuvataidehaasteeseen saatiin 60 tehtävänannon mukaista työtä ja niitä ideoimassa oli lähes sata oppilasta Länsi-Porin, Porin Lyseon ja Porin suomalaisen yhteislyseon kouluista sekä Meri-Porin yhtenäiskoulusta. Oppilaat ymmärsivät haasteen tavoitteet erinomaisesti. Roskaantumisen ehkäisy ja sanoma siitä, että sadevesikaivo on reitti vesistöön, tulivat vaikuttavalla tavalla esille monissa töissä. Kaikki 60 taideteosta ovat esillä näyttelyssä Porin pääkirjastossa 18. kesäkuuta asti.
Yhteistyöllä yhteisen tarkoituksen puolesta
Mahanpuruja muovista -kampanjaa on Porissa tehty yhteistyössä Porin seudun jäteneuvonnan, Teknisen toimialan Infrayksikön sekä Lastenkulttuurikeskus Kruunupään kesken. Pepita Heurlin ja Maija Nuotio Porin seudun jäteneuvonnasta toivovat, että kampanjan myötä tietoisuus roskien reiteistä vesistöihin lisääntyisi.
– Meistä jokainen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa ongelman kitkemiseen, Heurlin kannustaa.
– Kun roskat huuhtoutuvat ritiläkaivon syövereihin, ne meillä Porissa virtaavat veden mukana usein ensin hulevesipumppaamolle, sillä Kokemäenjoen penkereille on jouduttu rakentamaan tulvapatoja jokitulvavaaran vuoksi. Kaikki ylimääräinen aines huleveden joukossa aiheuttaa ongelmia jo ritiläkaivosta eteenpäin. Roskat tukkivat putkia, pumppaamot menevät pois päältä ja tarvitsevat ylimääräisiä huoltokäyntejä, kertoo teknisen toimialan rakennuttajainsinööri ja kaupungin hulevesiasiantuntija Aleksi Siirtola.
Ympäristösuunnittelija Heli Välimaa kiittelee yläkoulujen kuvataideopettajia ja oppilaita. Ilman heidän innostustaan aiheesta kampanja ei olisi toteutunut.
– Parasta tämmöisessä yhteistyössä on eri alojen osaamisen yhdistäminen yhteisen päämäärän hyväksi, toteavat Lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilija-tekniikkavastaava Veijo Setälä ja projektiavustaja Merilii Simonen.
– Projektin vaikuttavuuden kannalta koululaisten osallistaminen oli varmasti hyödyllistä, he jatkavat.
Mukana kampanjassa ovat myös Porin Vesi, Visit Pori ja Porikorttelit.
Lisätietoa Mahanpuruja muovista -kampanjasta www.pori.fi/mahanpuruja-muovista . Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanja rantautuu kesän aikana myös seuraaviin kaupunkeihin: Espoo, Helsinki, Kotka, Joensuu, Jyväskylä, Kauniainen, Lahti, Oulu, Rauma, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa ja Vihti.