Perusturva ja Sataedu yhteistyöhön hammashoitajien uuden koulutusmuodon toteutuksessa
Hammashoitajapulaan vastataan Satakunnassa kouluttamalla hammashoitajia uudella suunhoidon osaamisalan koulutusohjelmalla Sataedussa. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Porin perusturvan suun terveydenhuollon kanssa, ja tällä tavalla opiskelijat saavat käytännön oppia hammashoitajan työstä ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti.
Ensimmäinen pilottiryhmä aloitti koulutuksen oppisopimuskoulutuksena ja syksyllä aloittaa suunhoidon osaamisalan monimuotokoulutus, johon haki yhteensä 71 hakijaa. Hakijoista 12 opiskelijaa on valittu aloittamaan opintonsa elokuussa. Tämän lisäksi syksyllä alkaa Suun hoito eri asiakasryhmille -oppisopimuskoulutus.
Porin perusturva on lähtenyt uuden koulutustavan toteutukseen mukaan mielellään. Koulutuksesta toivotaan saatavan helpotusta myös työntekijäpulaan. Koulutukseen onkin otettu paikallinen ote ja odotuksena on, että kaikki opiskelijat työllistyvät koulutuksen päätyttyä.
– Lähdemme yhteistyöhön erittäin positiivisin mielin, koska Sataedu on jo valmiiksi seulonut motivoituneet opiskelijat alkavaan koulutukseen isommasta hakijajoukosta, mikä mahdollistaa myös meille jatkossa potentiaalisia hakijaehdokkaita ja yhteistyö on molemmille osapuolille win-win -tilanne, suun terveydenhuollon osastonhoitaja Sanna Harju kiittelee.
Opiskelijat harjoittelevat suun hoitoa käytännössä Porin perusturvan Pohjois-Porin hammashoitolan tiloissa kuutena klinikkailtana syksyn aikana varsinaisen asiakastyön päätyttyä. Koulutuksessa opettajina toimivat neljä perusturvan suun terveydenhuollon työntekijää, joilla on vankka kokemus työstä.
– Tämä on hyvää yhteistyötä ja mahdollisuudet koulutuksen toteuttamiseen ovat hyvät ja joustavat, kertoo koulutuksessa opettajana toimiva suuhygienisti Topi Nyman Porin perusturvasta.
Sataedun hammashoitajien koulutus on uudenlainen koulutustapa Suomessa, koska oppilaitos ei hanki koulutuksen käytännön harjoituksiin vaadittavaa välineistöä itselleen, vaan koulutus tuodaan työpaikalle toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti. Näin opiskelijat pääsevät harjoittelemaan työtä heti oikeassa työympäristössä, eikä uuden koulutusmuodon aloittamisesta koidu oppilaitokselle mahdottomia kustannuksia, kertoo Sataedun sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö Heli Sulkava.
Suun ja hampaiden hoidossa lähihoitaja osallistuu suun alueen sairauksien tutkimukseen ja hoitotoimenpiteisiin. Työtehtäviin kuuluun muun muassa paikkaus, juurihoito, hampaan poisto, iensairauksien hoito, oikomishoito, suukirurgia, protetiikka ja purentafysiologia.